Pohdintaa vaatteiden kestävyydestä

Kävin viikonloppuna ostamassa uudet talviulkoilujalkineet ja heitin vanhat – hyvin, hyvin risat – pois. Samalla mietin asiaa, jota melkein aina mietin vaate- ja jalkinehankintojen kohdalla: kestävyyttä.

Melkein niin kauan kuin muistan on toisteltu sitä, että vaatteet eivät nykyään kestä käytössä vaan hajoavat heti. Suhtautumiseni tähän väitteeseen on ollut ristiriitainen. Toisaalta olen aina kokenut, ettei asia ole ihan noin. Toisaalta pystyn itsekin osoittamaan tiettyjä vaatteita, jotka mielestäni hajoavat turhan helposti.

Vaatteiden kestävyys on minusta mielenkiintoinen aihe, koska se liittyy minulle tärkeään arvoon: kohtuulliseen kuluttamiseen. Se, kauanko vaatteet kestävät käytössä, on ilman muuta asia, joka vaikuttaa kulutustottumuksiin.

Varoitan jo ennalta, että teksti sisältää lähinnä omista kokemuksista kumpuavaa pohdintaa. Esimerkiksi painava faktatieto eri materiaalien kestävyydestä on haettava muualta.

Mitkä vaatteet mielestäni kestävät

Sellaiset vaatteet, joihin ei kohdistu kovaa mekaanista kulutusta (esim. hankausta), ovat minun käytössäni kestäneet aina hyvin. Tämä koskee siis sellaisia vaatteita, joissa enimmäkseen ollaan, ei tehdä kummempia liikunta- tai työsuorituksia. Tämä lienee periaatteessa aika itsestään selvä havainto, mutta mielenkiintoista kylläkin edulliset halpamerkit eivät juurikaan ole erottuneet joukosta muita huonompina. Minulla on sellaisia nuorisoketjuliikkeistä ostettuja vaatteita, jotka ovat olleet käytössä jo opiskeluaikana ja jotka ovat edelleen erittäin käyttökelpoisia.

Vaikka usein ehkä ajatellaan, että juuri ns. edustusvaatteet saisivat mielellään olla laadukkaita merkkivaatteita, niin kestävyyttä ajatellen kenties juuri ne voisivat olla vähän edullisempia. Tällaisissa vaatteissahan vaatteeseen kohdistuva kulutus on vähäistä, jolloin vaatteen laatuominaisuudet eivät niiltä osin joudu suurelle koetukselle. Usein on ehkä vielä niin, etteivät edustusvaatteet ole ihan jokapäiväisessä käytössä, tai jos työstä johtuen ovat, niin asukokonaisuuksia on useita. Tällöin käyttö- ja pesukerrat pysyvät maltillisina. Vaatteen käyttöikä voi siis helposti olla vuosia tai jopa vuosikymmeniä, vaikkei kyse olisi huippulaadukkaasta vaatteesta.

Ehkä kaikkein kärjistyneimmin ilmiö näkyy juhlavaatteiden kohdalla. Jos esimerkiksi iltapuku on kaunis ja käyttäjälleen istuva, sillä on periaatteessa melko vähän merkitystä, kuinka paljon sen materiaalit kestävät kulutusta ja pesua, onko mahdollinen vetoketju kestävä jne. Vain harvalla juhlavaatteet ovat erityisen ahkerassa käytössä, jolloin voi olla kärjistetysti niin, että jos iltapuku kestää sen, että se muutaman kerran puetaan ja riisutaan, se kestää riittävästi.

Hyödynsin taannoin juuri tätä havaintoa: ostin edullisen iltapuvun, tein siihen itse joitakin pieniä muutoksia ja sain näin hyvinkin kauniin ja istuvan mekon. Pidän todennäköisenä, että kyseinen mekko olisi muutaman pesun jälkeen jo aika kauhea ilmestys ja saumat ja hakaset alkaisivat pettää vähänkin runsaammassa käytössä, mutta hei – se on iltapuku! Vaikken halua edes iltapuvun olevan kertakäyttöinen, en myöskään laita sellaisen kestävyyttä erityisen suurelle koetukselle, eikä uskoakseni laita kovin moni muukaan.

Minkä vaatteiden kestävyydessä on parannettavaa

Omat vaatemurheeni tuntuvat liittyvän usein jalkoihin: sukkien ja jalkineiden kestävyys on ikuinen murheenkryyni.

Sukkien kohdalla olen jo melkein turtunut siihen, että paljon käytössä olevat sukat kestävät hyvällä tuurilla muutaman käyttökerran ja sitten niissä on jo reikä. Sellaisten jalkineiden kohdalla, jotka ovat kovassa käytössä, tuntuu myös olevan niin, etten koskaan saa niitä virheettöminä käyttökauden jälkeen varastoon vaan esimerkiksi talvijalkineissa on jo sen ensimmäisen talven jälkeen selvät käytön jäljet. En edes tarkoita pieniä naarmuja tai vähän kauhtunutta ulkonäköä, vaan usein puutteet ovat sellaisia, että pintamateriaali on alkanut osittain irrota tai jalkineissa on jopa jo pieni reikä jossakin. (Kaikkihan eivät tällaisia jalkineita enää edes katsoisi käyttökuntoisiksi vaan laittaisivat roskiin.)

Jos pitää mainita jokin yksittäinen vaatekappale, jonka käyttöikä tuntuu usein lyhemmältä kuin sen oman järjen mukaan pitäisi olla, niin nimeäisin farkut. Farkut ovat alun perin työhousuiksi eli kovaan käyttöön suunniteltu vaatekappale ja lisäksi ne ovat vaatekappale, jonka hinta on vain harvoin erityisen alhainen. Sellaisissakin vaateliikkeissä, joissa vaatteita voi saada suorastaan naurettavan edulliseen hintaan, farkut muodostavat usein poikkeuksen. Farkkuja ei monestikaan saa edes alennusmyynneistä kovin edullisesti.

Kun yllä mainitut asiat otetaan huomioon, on aika kurjaa, että ahkerassa käytössä olevien farkkujen ikä melko harvoin lasketaan useammissa vuosissa. Se tuntuu jotenkin väärältä; oma mielikuva on se, että farkkujen pitäisi olla pitkäikäinen vaatekappale.

Haluan vielä mainita erään tietyn materiaalin, joka on ollut melkoinen pettymys: keinonahka. Keinonahka menettelee sellaisissa vaatekappaleissa, joihin ei kohdistu minkäänlaista rasitusta. Niissäkin tosin ongelmaksi muodostuu se, että keinonahka voi hajota itsekseen. Olen huomannut, että vaikkei keinonahkaista vaatetta tai jalkinetta olisi pitkään aikaan edes käyttänyt, siitä voi alkaa pinta hilseillä irti omia aikojaan.

Paljon pahempi puute on kuitenkin se, ettei keinonahka kestä välttämättä lainkaan hankausta. Jos siihen tällaista kohdistuu, se voi mennä rikki ensimmäisellä käyttökerralla. Kokemusta on, valitettavasti.

Mitä tästä voi päätellä

Koska oma kokemukseni tosiaan on – ikäviä poikkeuksia lukuun ottamatta – se, että monet edullisetkin vaatteet kestävät hämmästyttävän kauan, minun on vaikea ymmärtää sitä joskus sitkeästi esitettyä väitettä, ettei nykyään mikään vaate kestä mitään.

Toisaalta syy eriäviin kokemuksiin voi olla sekin, että kestävyyden määritelmä on eri ihmisillä erilainen. Tiedän, että joidenkin mielestä vaate on loppuun käytetty, jos se on esimerkiksi nyppyyntynyt. Itse taas koen, että tällaista vaatetta voi hyvin käyttää, etenkin jos puhutaan vaikkapa ulkoiluvaatteesta tai yöasusta, jonka ei ole tarkoituskaan olla täydellisen edustava.

Saattaa siis olla, että kun joku puhuu vaatteiden kestävyydestä tai sen puutteesta, hän puhuu eri asiasta kuin itse puhun. Toisaalta tämä ei selitä sitä, mikseivät jotkut onnistu omien sanojensa mukaan lainkaan löytämään vaatteita, jotka säilyttäisivät virheettömän, edustuskelpoisen ulkonäön vuosien läpi, kun itse olen sellaisia löytänyt jopa edullisten vaatteiden joukosta. Ehkä olemme etsineet eri paikoista tai ostaneet erityyppisiä vaatteita?

(Vaatteiden käyttöiän pidentämiseen on myös olemassa erinäisiä keinoja, joista olen kertonut tässä postauksessa.)

Olen huomannut, että edullistenkin vaatteiden välillä on iso ero siinä, kuinka hyvin ne kestävät ajan hammasta. Yksi riskitekijä edullisessa vaatteessa on materiaalin ohuus. Esimerkiksi hyvin ohut trikookangas edullisessa vaatteessa enteilee sitä, että vaate voi nopeastikin menettää ryhtinsä ja muuttua lähes läpikuultavaksi. Hiukan jämäkämpi kangas on siis usein varmempi valinta.

Kaikki ylimääräiset koristeet ovat myös riski. Jos vaatteessa on esimerkiksi strasseja tai muita vastaavia koristeita, etenkään edullisen vaatteen kohdalla ei välttämättä voi laskea sen varaan, että tällaiset koristeet pysyisivät kovinkaan kauan kiinni.

Myös vetoketjuihin kannattaa kiinnittää huomiota. Jos vetoketju on kovin heppoisen oloinen tai vetoketjun kulku tuntuu jo kaupassa takeltelevan, vetoketju voi hajota nopeasti eikä sen vaihdattaminen ole useinkaan halpaa.

Listasin tässä joitakin omia vinkkejäni niiden merkkien tunnistamiseen, jotka voivat enteillä vaatteen lyhyttä käyttöikää, mutta entäpä ne vaatekappaleet, joiden kanssa olen itse tuskaillut? Mitä ajattelin tehdä esimerkiksi alati hajoileville jalkineille?

Olen tullut siihen tulokseen, että jos joihinkin vaatteisiin on syytä panostaa, niitä ovat juuri kovassa käytössä olevat vaatteet. Kuten aiemmin kirjoitin, kevyessä käytössä monenlaiset ja -laatuiset vaatteet voivat kestää hyvinkin kauan. Ilmeisesti kaikkein kovimmalla kulutuksella olevien vaatekappaleiden kohdalla on kuitenkin pakko uskoa, että on parempi valita vaatteita ja jalkineita, jotka on todella tarkoitettu kestämään kovaa käyttöä – vaikka tämä usein näkyy hinnassa aika tavalla.

Tällä kertaa mukaani tarttuivat talvijalkineet, jotka ovat tavallisesti käyttämäni hintahaitarin yläpäästä. Tämä hiukan kirpaisi, koska kovaan käyttöön tarkoitettujen jalkineiden kohdalla hinta ei näkynyt mykistävän upeana ulkonäkönä. Jalkineet kuitenkin vaikuttavat hyvin jämäköiltä eikä niissä pitäisi olla herkkiä materiaaleja. Kenties siis saan nämä jalkineet keväämmällä varastoon virheettöminä, ja kenties ne ovat ehjät ja hyvät vielä seuraavankin talven jälkeen.

 

Millaisia sinun kokemuksesi vaatteiden ja jalkineiden kestävyydestä ovat? Jääkö vaatteiden käyttöikä mielestäsi liian lyhyeksi tai oletko vastaavasti kokenut joidenkin vaatteiden kanssa iloisia yllätyksiä kestävyyden osalta?

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuvat congerdesign/CC0/Pixabay (ylin), PublicDomainPictures/CC0/Pixabay (keskimmäinen) ja Steve Buissinne/CC0/Pixabay (alin)

puheenaiheet vastuullisuus oma-elama ajattelin-tanaan
Kommentit (4)
  1. Vaatteiden ja kenkien kestävyyteen olen huomannut vaikuttavan käytön lisäksi paljon myös sen, kuinka niitä pesee ja puhdistaa. Pesuohjelmiin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä liian kuumassa pestynä vaatteille käy huonosti. Myös liian alhainen pesulämpötila voi olla pahaksi vaatteille, jos ne eivät lähde puhtaaksi. Liian usein vaatteita tulee heitettyä pesuun turhan tiuhaan (joskus vain yhden käyttökerran jälkeen), ja tähän olen kiinnittänyt itse huomiota. Jos vaate ei ole oikeasti likainen tai hikinen, sitä voi käyttää monta kertaa vielä ennen pesua. Toki poikkeuksia on (sukat, alushousut ja treenipaidat). Farkkuja pyrin pestä mahdollisimman harvoin, koska stretch ei tykkää pesusta. Jotkin materiaalit eivät tunnu kestävän oikein minkäänlaista pesua ja siksi niiden käyttöikä saattaa jäädä lyhyeksi. Ja kuten edellinen kommentoi, jotkin materiaalit saattavat jopa ruveta haisemaan. Vaikka vaate olisi kuinka siisti ja ehjä, käyttöikä jää lyhyeksi, jos vaate (yleensä paidat) haisee kamalalle. Ehkä olen jotain oppinut vuosien aikana materiaaleista ja pesusta, sillä ostan erittäin harvoin itselleni uusia vaatteita vanhojen ollessa vielä täysin käyttökelpoisia ja hyväkuntoisia.

    1. Tuo on erittäin totta, että vaatteiden ja jalkineiden huoltoon ja puhdistukseen kannattaa kiinnittää huomiota! Nykyään panostetaan paljon puhtauteen ja hygieenisyyteen, mikä on tietysti hyvä asia. Valitettavasti se vain joskus johtaa ylilyönteihin kuten juuri siihen, että pestään käytännössä puhtaita vaatteita – ja samalla kulutetaan sitä vaatetta, luonnonvaroja ja omia rahoja täysin turhaan.

      Jalkinehuolto on myös asia, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Nahkajalkineiden huolellinen hoito, korkolappujen vaihtaminen ajoissa ynnä muut pienet jutut voivat pidentää jalkineen käyttöikää paljonkin.

      Kiva kuulla, että olet onnistunut säilyttämään vaatteesi pitkään käyttökuntoisina. 🙂 Se on mukava tunne, kun ne samat hyväksi havaitut lempivaatteet tuovat iloa vuosi toisensa jälkeen.

  2. Samankaltaiset on kokemukset! Myös ajatuksesi juhla- ja arkivaatteista resonoivat vahvasti. Ja kenkiin saa kyllä upotettua sievoisia summia 👀 Kenkien kulumista voi sentään hiukan hillitä sillä, jos joka kaudelle on kahdet eri jalkineet, esim. ”kaupunkikengät” ja ulkoilukengät. Mutta paljon kävelevällä kuluu kummatkin, siitä ei pääse mihinkään.

    Pahimmaksi materiaaliksi olen omalla kohdallani todennut akryylin, siitä tehdyt neuleet nyppyyntyvät alta aikayksikön ja alkavat jopa haista. Pahinta tämä on silloin, kun vaate on täysin ehjä ja tunnearvoltaan suuri 💔 Kaupasta ostettaessa huonoja materiaaleja voi vältellä, mutta lahjojen kohdalla tilanne on toinen.

    1. Kiitos kommentistasi!

      Juuri se on ollut – ainakin minulle – yllättävän vaikea oppi sisäistettäväksi, että panostaa kannattaa juuri käyttövaatteisiin ja -jalkineisiin. Jotenkin korkeampi hinta on ollut helpompi oikeuttaa itselleen todella hienojen vaatteiden kuin käyttövaatteiden osalta. Mutta kyllä se vain on lopulta pakko sisäistää, että kova käyttö edellyttää laatua – pelkkä oleilu ei niinkään. 🙂

      On helppo samastua siihen, kuinka sydäntä särkevä tilanne se on, kun oikein rakas vaate menee käyttökelvottomaan kuntoon. Se ei tosiaan tunnu mukavalta. 🙁

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *