Taloudellinen tiukkuus ja sen kanssa pärjääminen

Taloudelliset haasteet ovat vaikea aihe käsitellä, koska se on monille kipeä aihe. On paljon ihmisiä, jotka kärsivät taloudellisista vaikeuksista päivittäin – siis todella kärsivät! Tämän vuoksi epäröin kirjoittaa tästä aiheesta ja toivon, ettei tämä aiheuta turhautumista tai mielipahaa.

Haluan korostaa, että ymmärrän taloudellisesti tiukan tilanteen voivan olla ahdistava, masentava ja nöyryyttävä. Paljon riippuu siitä, kuinka tiukka taloudellinen tilanne on ja onko siihen näköpiirissä helpotusta. Elämänmittaisesta köyhyydestä kärsineen henkilön silmissä keskiluokkaisten ihmisten säästövinkit voivat tuntua keskisormen heiluttamiselta. Ainakin niistä voi tulla tunne siitä, ettei toinen lainkaan tiedä, mistä puhuu.

Itse olen kokenut paitsi sen perinteisen opiskelijan köyhyyden, myös pitkittyneen työttömyyden. Tämä näytti yhden puolen taloudellisesta tiukkuudesta. Toisaalta myös menoni olivat noina aikoina minimaalisen pienet. Toisenlainen puoli taloudellisesta tiukkuudesta on näyttäytynyt minulle myöhemmin. Olen oppinut, ettei huolena aina ole vain tulojen mahdollinen pienuus vaan myös menojen suuruus. Kokemuksesta tiedän, että jälkimmäinen voi olla paljon isompi murhe!

Vaikka olen kokenut elämäni eri vaiheissa välillä suoranaista epätoivoa raha-asioissa, olen pystynyt näkemään niukassa budjetissa hyviäkin puolia. Laiha lompakko opettaa tehokasta taloudellisten asioiden hoitoa ja antaa eväitä taloudellisesti järkevään elämäntapaan, josta ei ole haittaa siinäkään vaiheessa, kun pihistely ei ole enää käytännön sanelema pakko. Olen oppinut paljon esimerkiksi siitä, miten tehdään maittavia, terveellisiä ruokia niin, että myös kukkaro kiittää. Lisäksi tuotteiden hintavertailu ja aidosti hyvien tarjousten etsiminen on oma taitolajinsa, jossa voi kehittyä (ja josta voi saada myös jotakin sairasta tyydytystä…).

Olen koonnut tähän omat vinkkini taloudellisesti järkevään elämään. En kuvittele keksineeni ruutia tai edes pyörää uudelleen, eli tuttujen asioiden kertausta löytyy varmasti paljon, mutta tässä silti oma vinkkilistani:

1. Kokkaa ja leivo. Valmista ruoka itse niin usein, kuin se on suinkin mahdollista. Tavallisen, arkisen mutta maittavan ruoka-annoksen saa tehtyä noin 2-4 eurolla per henkilö. Ei kovin kallista, vai mitä, kun verrataan vaikka monien lounaspaikkojen hintoihin? Myös leipominen on yllättävän halpaa, ja uunista ulos tulevan höyryävän herkkupellillisen maku on usein omaa luokkaansa valmistuotteisiin verrattuna.
2. Hyödynnä tarjoukset ja alennukset. Samalla kannattaa korvata kalliit merkkituotteet edullisemmilla aina, kun se on mahdollista ja järkevää. Yhdellä ainoalla kauppareissulla voi säästää useamman euron, kun hyödyntää alennukset ja vähemmän brändikkäät tuotteet. Mieti, mitä se merkitsee pidemmällä aikavälillä – etkä kuitenkaan ole jäänyt mistään paitsi!
3. Huolehdi olemassa olevasta omaisuudestasi. Tämä koskee yhtä lailla talvikenkiä kuin asuntoa. On ikävää joutua ostamaan ennen aikojaan uutta vain siksi, että on laiminlyönyt vanhaa. Tutki myös asenteitasi: ethän ajattele, että on noloa käyttää esimerkiksi korjattuja vaatteita? Kekseliästä, taitavaa ja säästäväistä se on!
4. Tee itse. Kaikessa ei kannata säästää ammattilaisen palkkiota (ne sähkötyöt!), mutta on myös niitä asioita, joissa voi säästää. Osaisitko ehkä sittenkin itse lyhentää farkkusi, pestä autosi ja mahdollisesti myös tehdä jotain pientä remppaa?
5. Kilpailuta. Kannattaa säännöllisesti tarkistaa, voisiko postilaatikkoon putoilevia laskuja keventää. Kilpailuta ainakin seuraavat: sähkö, netti, puhelin, vakuutukset. Säästö ei välttämättä ole kuukausitasolla kuin euroja, mutta vuositasolla puhutaan jo suuremmista summista. Etkö keksisi sillekin rahalle parempaa käyttöä?
6. Maksa suoraviivaisesti. Vältä mahdollisimman pitkälti kaikenlaista ”osta nyt, maksa joulun jälkeen” -maksamista sekä osamaksuja. Jos ostat asioita muttet maksa niitä heti, se vaikeuttaa kokonaiskuvan säilyttämistä omasta taloudellisesta tilanteesta. Osamaksut myös houkuttelevat ostamaan omiin taloudellisiin realiteetteihin nähden liian kalliita tuotteita. (”Sehän tekee vain kympin kuussa!”)
7. Hallitse riskejä. Säästä itsellesi pieni puskuri yllätyskuluja varten (ja tämä on tärkeää etenkin, jos muut varautumiskeinot eivät tule kyseeseen) tai hanki itsellesi luottokortti hätätilanteita varten – ja vain niitä varten! Osaa yllätyskuluista voi myös ennalta torjua tai ainakin pienentää vakuuttamalla. Eri riskit, niiden todennäköisyys ja tuhoisuus kannattaa punnita tarkkaan ja ottaa selvää vakuutuksista. Esimerkiksi siihen vähän vanhempaan autoonkin kannattaa ehkä ottaa kasko, jos ajopelin menettäminen olisi taloudellinen ja käytännön katastrofi.

Ehkä keskeisin ajatus, joka itselläni ohjaa rahankäyttöä, on periaate, jota voisi kutsua mielihyväleikkuriksi: älä anna rahan valua siihen, mikä ei ole pakollista eikä anna sinulle mitään. Tällä tarkoitan, että sen lisäksi, mihin on pakko käyttää rahaa, sitä ei pitäisi päästää huomaamatta valumaan sellaisiin asioihin, jotka eivät nosta omaa elämänlaatua mitenkään ja joissa maksaa omalta kannaltaan tyhjästä.

Eniten rahankäytöstä – on rahaa sitten paljon tai vähän – on iloa omaan elämään silloin, kun sen käyttää asioihin, jotka todella tuntuvat! Tämä voi tarkoittaa panostamista esimerkiksi rakkaaseen harrastukseen. Tai ravintolailtoihin ystävien kanssa tai vaikka viherkasveihin, jos ne ovat itselle se juttu. Tärkeintä on selvittää itselleen, mikä se oma juttu on; mihin käytettynä rahasta saa eniten irti.

En lähtisi moralisoimaan, että se tai tuo on väärä kohde käyttää rahaa. Mikä hyvänsä kohde on oikea, kunhan sen itse kokee niin. Siksi ne väärät kohteet ovat todellisuudessa juuri ne huomaamattomat rahanreiät: Se lehtitilaus, jota edelleen makselet, vaikket oikeasti ehdi lukea lehtiä. Se sisältöpalvelu, jonka käytöstä maksat joka kuukausi, vaikka muistat käyttää sitä kerran vuodessa ja vaikka se olisi täysin korvattavissa muilla aktiviteeteilla. Ne ylihintaiset tuotteet ja palvelut, joita ostat tottumuksesta, kun et ole jaksanut ottaa selvää, saisiko ne halvemmalla. Saati sitten ne tuotteet ja palvelut, joita ostat, koska sinusta vain tuntuu – ehkä ryhmäpaineen tai näyttämisen halun vuoksi – että niin kuuluu tehdä. Nämä ovat niitä juttuja, jotka joutaisivat leikkuriin ja joiden osalta voisit säästää rahasi!

Ehkä vielä tärkeämpi periaate rahankäytön suhteen on se, että pitää olla realisti, ei tunteilija. Rahankäyttökohteet voi valita oman maun mukaan mutta vain siltä pohjalta, mihin rahaa todellisuudessa on. Taloudellisten ongelmien taustalla on usein sellaisia asioita kuten itsensä palkitseminen ja lohduttaminen. Tiedättehän: Kyllä minäkin ansaitsen toteuttaa unelmani kauniisti sisustetusta kodista. Tai minunkin pitää voida lähteä rentoutumaan pikkumatkalle, kun olen raatanut koko talven töissä niin kovasti. Juuri tällä tavoin rahankäyttöön liittyviä päätöksiä ei pitäisi tehdä.

Oman pankkitilin pitäisi ostopäätöksissä aina olla se ensimmäinen neuvonantaja, ei mielihyvän tavoittelun, kauniiden mielikuvien saati sen ajatuksen, että ostamalla voi palkita tai lohduttaa itseään.

Jos olet joskus lukenut ammattilaisten neuvoja niille, jotka ovat ajautumassa taloudellisiin vaikeuksiin, niissä toistuu usein sama ohje: älä lamaannu. Tätä minäkin haluan korostaa. Taloudellisiin vaikeuksiin liittyy usein epätoivoa ja häpeää, jotka saavat työntämään pään pensaaseen. Jättämään laskut avaamatta, viesteihin vastaamatta, vain toivomaan, että paha menee pois, jos laittaa silmät kiinni… Tämä on kuitenkin se tilanne, jossa tulisi pyrkiä rutistamaan ulos kaikki aikuinen vastuullisuus, jota itsestään löytää. Selvitä kokonaistilanne, selitä tilanteesi ja pyydä maksuaikaa, neuvottele ja järjestele… Se voi tuntua kamalalta ja voit häpeissäsi toivoa, että maa nielaisisi sinut, mutta sillä – ja usein vain sillä – voit estää orastavia vaikeuksia ajautumasta täydeksi katastrofiksi.

Mitä hetkellinen häpeä ja nöyrtyminen loppupeleissä merkitsee siihen nähden, että annat itsellesi mahdollisuuden löytää tien vaikeuksista ulos?

Hui, menipä loppua kohti synkäksi saarnaamiseksi… Vaikka katastrofin välttämisestäkin tuli puhuttua, niin tärkein asia tuli käsiteltyä ennen sitä: miten hoitaa taloutensa niin, ettei se katastrofi olisi lähelläkään.

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuvat Sasin Tipchai/CC0/Pixabay (ylempi) ja Nattanan Kanchanaprat/CC0/Pixabay (alempi)

tyo-ja-raha vastuullisuus puhutaan-rahasta syvallista
Kommentit (2)
  1. Muutama vinkki kilpailuttamiseen – Sopivan tiukkaa elämää | Lily
    26.6.2022, 18:50

    […] on nykyään monille raskas ja haastava. Olen jo aiemmin antanut talouteen liittyviä vinkkejä tässä postauksessa. Niihinkin voi tutustua, jos aihe on […]

  2. Viikon ruokalista – hyvää ja edullista! – Sopivan tiukkaa elämää | Lily
    24.5.2021, 15:41

    […] Olen aiemmin kirjoittanut siitä, miten näen taloudellisesti järkevän elämän. Tässä yhteydessä yhtenä talouden hallinnan keinona otin esiin ruokien valmistamisen mahdollisimman pitkälti itse. Nyt haluan esitellä yhden version viikon ruokalistasta. Tämä on esimerkki tosielämästä eli sisältää ruokia, joita itse teen usein. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *