Viikon ruokalista – hyvää ja edullista!

Olen aiemmin kirjoittanut siitä, miten näen taloudellisesti järkevän elämän. Tässä yhteydessä yhtenä talouden hallinnan keinona otin esiin ruokien valmistamisen mahdollisimman pitkälti itse. Nyt haluan esitellä yhden version viikon ruokalistasta. Tämä on esimerkki tosielämästä eli sisältää ruokia, joita itse teen usein.

Lista peilaa tosielämää siinäkin mielessä, että jokaiselle päivälle ei ole varattu eri ruokalajia. Ruokia, joita on mahdollista ja järkevää valmistaa kerralla isompi annos ja joiden maku ja rakenne eivät kärsi jääkaapissa, on valmistettu kahden päivän tarpeisiin.

Ruokalistan on tarkoitus kunnioittaa neljää arvoa: edullisuus, maukkaus, terveellisyys ja helppous. Jotkin näistä arvoista lyövät toisiaan hiukan korville. Tästä johtuu, ettei ruokalista ole pihistelyn ehdoton huipentuma. Kaikki eivät myöskään välttämättä pitäisi tätä ruokalistaa kaikkein mallikkaimpana esimerkkinä terveellisyydestä. Terveellisyys sitä paitsi käsitetään nykyään monella tavalla – itselleni se tarkoittaa ennen muuta monipuolista ruokavaliota. Helppous taas haastaa hiukan kaikkia kolmea muuta tavoitetta, ja maukkaus puolestaan on aina enemmän tai vähemmän mielipidekysymys. Kaikesta huolimatta väitän, että ruokalista yhdistää neljä mainittua ominaisuutta varsin mukiinmenevästi, vaikka ne kompromisseja vaativatkin.

Katso itse ja päätä, mitä mieltä olet!

Viikon ruokalista:

Maanantai: Juustoinen kasvissosekeitto ja leipä (Hinta/annos: n. 1 euro)
Tiistai: Juustoinen kasvissosekeitto ja leipä (Hinta/annos n. 1 euro)
Keskiviikko: Keitetty riisi, broilerin koipireidet ja paistetut kasvikset (Hinta/annos n. 1,5 euroa/hlö)
Torstai: Tonnikala–raejuusto–kasvis-tortillat (Hinta n. 2 euroa/annos)
Perjantai: Tonnikala–raejuusto–kasvis-tortillat (Hinta n. 2 euroa/annos)
Lauantai: Jauhelihamureke, ruskea kastike, perunasose ja vihersalaatti (Hinta n. 1,80 euroa/annos)
Sunnuntai: Jauhelihamureke, ruskea kastike, kermaperunat ja vihersalaatti. Vadelmarahka. (Hinta n. 2,70 euroa/annos)

Huomautuksia: Ylempänä esitetyt hinnat ovat tosiaan annoshintoja – eli ilmaisevat kyseisen ruokalajin hinnan per lautanen. Nämä hinnat on laskettu edullisimpien vaihtoehtojen mukaan ja lisäksi on ajateltu, että annoskoko on pienehkö/keskikokoinen. Jos ostaa edullisimman sika-naudan sijaan naudan luomujauhelihaa ja kotona odottaa reiluja annoksia syövä, kasvava teinipoika, ilmoitetut hinnat voi suosiolla kaksinkertaistaa.

Vaikka hinnat eivät yllä kuvatuista syistä ole kiveen hakattuja, yhtä kaikki voi tehdä seuraavan havainnon: viikon lämpimät pääateriat on mahdollista valmistaa 12 eurolla/hlö, ilman että kyse edes on minimiin kiristetystä pihistelystä ja ilman että terveellisyys ja maukkaus on uhrattu. Ei kovin kallista, vai mitä?

Esittelen tässä vielä ylempään ruokalistaan liittyen muutaman reseptin.

 

Juustoinen kasvissosekeitto (4 annosta)

0,8 litraa vettä
700-800 g perunoita ja juureksia (valmis keittoihin tarkoitettu pakastepussi tai oman maun mukaan – käytä ainakin porkkanoita tuomaan väriä!)
2 kasvisliemikuutiota
250 g Koskenlaskijaa tai muuta samantyyppistä sulatejuustoa
suolaa

Lisää veteen pilkotut perunat ja juurekset ja kasvisliemikuutiot (viimeksi mainitut eivät ole pakollisia, jos haluat välttää lisäaineita). Keitä. Kun peruna ja juurekset alkavat olla lähes pehmeitä, lisää sulatejuusto noin 1 sentin paksuisina siivuina. Tämän jälkeen hämmennä säännöllisesti – juusto voi palaa pohjaan. Kokonaiskeittoaika noin 25 min. Kun juusto on täysin sulanut, nosta kattila liedeltä ja soseuta sisältö. Lisää tarvittaessa suolaa.

Vinkki: Tarjoa mieluiten tuoreen leivän tai patongin kanssa.

 

Tonnikala–raejuusto–kasvis-tortillat (8 tortillaa)

8 täysjyvätortillaa
n. 1 dl majoneesia
2 purkkia tonnikalaa (vedessä)
200 g raejuustoa
½ keskikokoinen kurkku
8 kpl salaatinlehtiä

Levitä tortillojen päälle ohut kerros majoneesia. Laita jokaiseen tortillaan salaatinlehti ja jaa niille sama määrä tonnikalaa, raejuustoa ja kurkkua, joka on paloiteltu pieniksi siivuiksi tai paloiksi. Huom! Tortillat on tarkoitettu ja soveltuvat hyvin syötäviksi kylminä.

Vinkki: Jos haluat tortilloihin lisää kosteutta ja makua eikä kalorien kanssa ole niin tarkkaa, voit sekoittaa myös tonnikalaan pienehkön määrän majoneesia.

 

Jauhelihamureke (4 annosta)

400 g jauhelihaa
0,8 dl maitoa
1 dl korppujauhoja
1 muna
1 rkl suolaa
2 rkl sipulijauhetta (tai erittäin hienoksi pilkottu, pieni sipuli)
Lisäksi päälle:
sinappia
korppujauhoa

Kaada kulhoon maito, johon lisätään korppujauho. Anna korppujauhon turvota hetki. Lisää muut ainekset. Vaivaa käsin tasaiseksi massaksi. Muotoile uuninpellille leivinpaperin päälle mureketaikinasta tasainen pötkö. Hiero päälle ohut kerros sinappia ja ripottele päälle hieman korppujauhoa. Paista uunissa 225 asteessa n. 35 minuuttia. Murekepötkön paksuus ja käytetty jauheliha vaikuttavat paistoaikaan. Jos olet epävarma kypsyydestä, voit loppuvaiheessa ottaa murekkeen välillä uunista ja leikata sitä hieman tarkistaaksesi kypsyyden. Tarjoiluvaiheessa leikkaa mureke noin 2 sentin paksuisiksi siivuiksi.

Vinkki: Murekkeeseen saa vaihtelua ja makua erilaisilla täytteillä. Voit piilottaa murekkeen sisään esim. juustoa, kinkkua tai pari keitettyä kananmunaa.

 

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuvat Christine Sponchia/CC0/Pixabay (ylempi) ja Republica/CC0/Pixabay (alempi)

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Oma elämä Puhutaan rahasta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.