Ruuhkavuodet: Mitä kaikkea voikaan loihtia jauhelihasta?

Minä olen niitä naisia, niitä ruuhkavuosissa eläviä perheenäitejä, jotka elävät jauhelihalla. Tarkemmin sanottua niitä antiruoanlaittajaihmisiä, jotka tukeutuvat jauhelihaan aina, kun eivät muuta keksi. Jauheliha on ystävä, vaikka elämmekin keskellä ekokausia, kulukuureja ja vegehurmosta. Ja jauhelihasta voi loihtia vaikka mitä!

Spagetti bolognese lautasella

Listasin meidän perheen jauhelihaherkut kautta aikojen:

Pasta bolognese

Käsi ylös kaikki, jotka yllättyivät! Pasta bolognese, tutummin spagetti ja jauhelihakastike, kuuluu varmasti joka perheen viikkolistaan. Se on helppo ja nopea, ja siitä kaikki pitävät. Tai ainakin melkein kaikki. Kastikkeen voi valmistaa tomaattipohjaisena, tai jauhelihan joukkoon voi taikoa jonkinlaisen ruskean kastikkeen (itse en osaa tätä niin kutsuttua koulun versiota). Versioita on varmasti joka makuun.

Minun versioni on sellainen, johon tarvitaan 600 g naudan jauhelihaa, purkki jonkinlaista ihanaa tomaattikastiketta, ruokalusikallinen sokeria ja pikkupurkki ruokakermaa, puolikaskin voi riittää. Jos pitää sipulista, sitäkin voi pilkkoa joukkoon. Mustapippuria, suolaa ja chilirouhetta sekaan. Pastaksi käy ihan mikä tahansa lajike spagetista fusilleihin. Juustoraaste kruunaa annoksen.

Lasagne

Pysytään pastalinjalla. Olen aiemmin kirjoittanut blogiin parhaat lasagneversioni. Näitä varioiden syntyy ihmeen hyvää haarukoitavaa muutamiksi päiviksi. Tämän kun taikoo tarjolle sunnuntaina, on maanantaina vielä jäljellä jokaiselle päivällisannos. Lasagne on melkein parasta, mitä jauhelihasta voi valmistaa!

Lasagnevuoka ja lasagnea lautasella

Jauhelihakeitto

Maailman. Helpoin. Ruoka. Ikinä. Etenkin, jos sitä ei kokoa ihan alusta asti tuoreista juureksista ja perunoista, vaan käyttää ruuhkavuosikiireessä Apetit-peruna-keittojuures-pakastevalmistetta. Lisäksi naudan vähärasvaista jauhelihaa, lihaliemikuutioita tai vastaavia, pippureita ja persiljaa. Paistettu jauheliha kumotaan lihaliemessä keitettyjen juuresten sekaan. Päälle paljon persiljaa keittämisen lopussa. Jauhelihan tilalla voi villisti käyttää nakkeja, makkaraa tai siskonmakkaraa.

Chili con carne

Nyt kukaan ei usko, että tämä ruoka voisi mitenkään olla ruuhkavuosiarkeen soveltuva vaivaton vääntö. Mutta – yllätys, yllätys – se on! Tarvitset jälleen naudan jauhelihaa 600 g, purkillisen papuja (ne voivat olla esim. kidney-papuja, minä käytän purutuntuman vuoksi Pirkka-merkkisiä valkoisia tai ruskeita papuja), chili con carne -maustesekoituksen, yhden ison sipulin, vettä maustepussin ohjeen mukaan, ruokakermaa lorauksen ja keitettyä riisiä kylkeen. On hyvää. Takuuhyvää.

Lihapullat

Lihapullat uunissa on joka emännän arjen (ja viikonloppujen) pelastus. En koskaan paista lihapullia, vaan valmistan ne uunissa, jolloin minun jatkuvaa panostustani ei tarvita hellan äärellä. Lihapullat sopivat niin perunoiden, muusin, pastan kuin riisinkin kanssa tarjottavaksi. Meidän perheen lempiruokiin kuuluu uunilihapullat, jotka paistamisen jälkeen keitetään tomaattikastikkeessa ja tarjoillaan spagetin kanssa.

LIhapullat tomaattikastikkeessa

Niille voi tehdä kastikkeen tomaattipohjaisena tai kermaisena, osaajat loihtivat jo yllä mainitun ruskean kastikkeen niiden kylkeen. Lihapulliin hankin aina 600 g naudan jauhelihaa ja 400 g sika-nautaa. Käytän lihapulla-mausteseosta ja teen taikinan sen ohjeen mukaisesti. Pyörittelen palleroiksi ja paistan. Perhe tykkää, vaikka ne eivät ihan mummon tekemien tasolle kuulemma ylläkään.

Makaronilaatikon skippasin tällä kertaa ja tortillapitsat esittelen teille joskus myöhemmin. Nyt mennään näillä jauhelihataioilla. Minusta olisi kiva kuulla, mitä te loihditte jauhelihasta!

Tähän on tultu.

Minna

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Oma elämä Ystävät ja perhe
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.