Saako lasagnen tuunata? 3 versiota ikisuosikista
Perinteisen lasagnen tuntevat kaikki: maukas tomaattipohjainen jauhelihakastike, sakea valkokastike juustolla ja vaaleat lasagnelevyt kootaan kerroksittain uunivuokaan. Viimeisenä kerroksena jauhelihakastiketta, jonka päälle kunnon kerros juustoraastetta. Jotenkin näin.
Lasagne on ajaton ikisuosikki vailla vertaansa. Se on usein koko perheen herkku ja viikonlopulle valmistettu ruoka – usein siitä jää vielä seuraavalle päivälle, mikä helpottaa maanantai-iltapäivän ruoanlaittohelvettiä. Lasagne maustetaan miedoin maustein (joukkoon hieman sipulia ja valkosipulia, mustapippuria) eikä sitä tavallisesti lähdetä liiemmin tuunaamaan.
Tämän emännän keittiössä lasagnea sen sijaan tuunataan, ja lasagne on yksi ruoista, jonka osaan ja jota teen mielelläni. Niin, ja josta itse tykkään. Kaikista itse tekemistä kotiruoista en pidä: ruoan tuoksu valtaa kodin ja tarttuu vaatteisiin ja sitä on jo täysin kyllästynyt siinä vaiheessa koko ruokaan, kun se valmistuu.
Lasagnen kanssa on toisin. ”Lassesta” on olemassa varsin monia versioita, joiden tuunaamiseen ei tarvita Master Chef -tason taitoja.
Kolme tyypillisintä ”meidän perheen lasagnea” ovat köyhännaisen tai laiskan naisen lasagne, pekonitwistattu lasagne ja italialainen lasagne.
Köyhän naisen tai laiskan naisen lasagne – kuka tahansa pystyy -lasagne
Tässä versiossa tarvitset 600g naudan jauhelihaa, jauhelihakastikeainekset (tomaattikastikepurkki, ruokalusikka sokeria sekaan, mausteita sekä 2dl ruokakermaa) pussin jotain hyvää juustoraastetta ja lasagnelevyt. Pohjalle kastiketta, sen päälle hieman juustoraastetta, sitten lasagnelevyt ja kastiketta, juustoa ja uudet lasagnelevyt. Toista kolme kerrosta.
Lopuksi loput kastikkeet ja juustoraasteet päälle ja uuniin. 200 astetta (kiertoilmauuni) ensin alkuun n. 40-45 minuuttia, sitten folio päälle ja 100 asteeseen vielä 20 minuuttia. Ulos uunista folioineen päivineen, hetken vetäytyminen ja lautaselle. Ihanan yksinkertaista!
Pekonitwistattu lasagne – perheen miesten makuun
Tässäkin versiossa tarvitset 600g jauhelihaa ja ihan samat kastikeainekset kuin yllä mainitussa ohjeessa. Sen lisäksi tarvitset paketillisen pekonisiivuja, chilirouhetta, pussillisen juustoraastetta ja lasagnelevyt. Voit valita tavalliset tai pinaattiset. Kaikki toimii!
Lasagne kootaan seuraavasti: vuoan pohjalle kastike, rouhittua chiliä, 2-3 pekoninsiivua, juustoa, lasagnelevyt. Toistetaan noin kolme kerrosta, päällimmäiseksi jälleen jauhelihakastiketta ja juustokuorrutus. Tämä versio on erityisesti perheen miesten mieleen. Valkokastike jää tässä(kin) versiosta pois, oikaistaan juustoraasteella, myös tuorejuustoa (maustamaton tai maustettu) käy.
Italialainen lasagne – makeaa, tomaattista ja yrttistä
Tämä on ehdottomasti oma suosikkini. Tämän eteen pitää myös nähdä ehdottomasti eniten vaivaa. Mutta se on sen arvoista. Kokeile! Tarvitset jälleen 600g naudan jauhelihaa ja kaikki jo tutuiksi tulleet kastikkeen ainesosat. Lisäksi tarvitset puoli litraa kevyt- tai kulutusmaitoa, 1,5 pussillista juustoraastetta, purkin tuorejuustoa (maustamaton), kirsikkatomaatteja ja tuorebasilikaa ja paketillisen tuoremozzarellaa.
Jauhelihakastikkeen lisäksi valmistetaan valkokastike (rasva sulatetaan kattilassa, sekaan ruokalusikallinen tai puolitoista vehnäjauhoa, sekoitetaan, päälle kaadetaan maito, sekoitellaan, lisätään juustoraastetta pussillinen ja koko tuorejuusto. Sekoitetaan, jotta ei pala pohjaan, kiehutellaan muutama minuutti.
Lasagne ladotaan siten, että ensimmäisenä jauhelihakastiketta, jonka päälle sakeaa valkokastiketta, muutama basilikan lehti ja kirsikkatomaatin puolikas ja lasagnelevyt. Jatketaan samalla tavalla noin kolmesta neljään kerrosta, viimeistellään juustoraasteella (puolikas pussi, joka jäljellä), basilikan lehdillä, mozzarellaviipaleilla ja kirsikkatomaatin puolikkailla. Kypsytys, kuten muissakin versioissa. Kun ruoka tulee uunista ja on ehtinyt vetäytyä, päälle voi laittaa vielä basilikaa ja tuoreita kirsikkatomaatin puolikkaita.
Lasagnea saa siis mielestäni tuunata!
Tiedän, että olemassa on mitä erilaisempia ja ihanampia versioita ”lassesta”, kerrothan omasi!?
Tähän on tultu.
Minna