Herkullinen raparperi-toscapiirakka
Näin eräänä kesäisenä päivänä, juuri ennen juhannusta ystäväni somessa ihanan näköisen leipomuksen. Kun tutkin kuvaa ja kuvatekstiä tarkemmin, sain tietää sen olevan raparperi-toscapiirakka. Se näytti ihanalta, ja pyysin oitis ohjeen piirakkaan. Juhannusaattona leivoimme kolmetoistavuotiaan kanssa. Tuunasin hieman muutamia erilaisia raparperi-toscapiirakan ohjeita, ja me kaikki juhannuskahvipöydässä istuneet olimme lopputulokseen tyytyväisiä.


Herkullinen raparperi-toscapiirakka
Tarvitset (10 henkilölle):
- 4 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- 100 g voita sulatettuna
- ½ dl maustamatonta rahkaa tai jugurttia
- n. 600 g raparperia paloina
Toscahuntu:
- 100 g voita
- 1 dl fariinisokeria tai tavallista sokeria
- 200g mantelilastuja
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 2 rkl kermaa
Tee näin:
Kuori raparperit. Pilko ne noin senttimetrin kokoisiksi palasiksi. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, kunnes vaahto on vaaleaa ja lisääntynyt tilavuudeltaan. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhoseos munasokerivaahtoon varovasti käännellen, mieluusti siivilän läpi. Lisää lopuksi sulatettu (mutta ei kuuma) voi sekä maustamaton jugurtti/rahka taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina voidellun ja jauhotetun tai leivinpaperilla vuoratun uunivuoan/piirakkavuoan/irtopohjavuoan (n. 24-26 cm läpimitaltaan) pohjalle ja ripottele raparperit tasaisesti taikinan päälle. Paista 175-asteisessa uunissa n. 20-25 minuuttia, jonka jälkeen levitä toscaseos tasaisesti piirakan päälle. Paista vielä 10-15 minuuttia, kunnes tosca on kauniin ruskeaa ja kuplii.
Anna piirakan jäähtyä ennen leikkaamista. Tarjoile vaniljakastikkeen, -vaahdon tai -jäätelön sekä mansikoiden kanssa. Herkullista!
Tähän on tultu.
Minna