Hotelli Kakola – vastasiko kotikaupunkimatkaajan unelma todellisuutta?

Vietin syntymäpäiviäni lokakuun puolivälissä. Koska korona on vienyt kaikenlaisen matkustelun ja matkusteluhingun, päätin kerran Hotelli Kakolan verkkosivuihin tutustuessani ja niistä innostuttuani vielä joskus varata huoneen kotikaupungin parhaalta paikalta. Kakolan verkkosivut ovat erinomaiset: ne houkuttelevat selailemaan ja varaamaan. Jo verkkosivut aiheuttavat hotellikuumeen.

Hotellikuume tarkoittaa sitä, että alkaa tehdä mieli pakata laukkunsa ja lähteä hotellilomalle, nauttia kiireettömästä viikonlopusta ja nukkua puhtaissa lakanoissa, ylisuuressa king size -parivuoteessa. Se on tahtotila, jossa hyvin nukuttua yötä seuraa maailman paras ja jonkun toisen tekemä aamiainen.

Sellainen, josta voi valita itselleen lautasellisen herkkuja, hedelmiä ja tuoretta leipää. Kahvi on kuumaa, ja taustalla soi kepeä aamiaishuoneen tunnelmamusiikki. Kukaan ei ryntäile. Kukaan ei metelöi. Kukaan ei yski eikä höngi aamiaisbuffetin yllä.

Näitä kaikkia pieniä unelmia voi ajatella hotellin lupaavan, kun selailee verkkosivuja. Se lupaa lisäksi autenttisen, rouhean vankilaympäristön tiiliseinineen ja mutkattoman reitin kaupungista hotellille. Verkkosivuilla vieraillessa ei voi kuin huokailla – Kakola on koettava!

Ja niin me koimme. Kakolan interiööri on upea ja pihapiiri valloittava. Sisäänkäynti vastaa täysin verkkosivujen lupausta: vankilan ulkoseinät, portti ja uudisrakennettu ympäristö kutsuvat majoittautumaan. Ollaan Turun parhailla huudeilla.

Tähän se upeus sitten melko nopeasti jäikin. Hotelli ei ollut niin luksus eikä rouhea – autenttinen – kuin olin odottanut ja mielikuvissani maalaillut.

Sisätilojen värivalinnat olivat  mielestäni vaisut, ja valaistus huonekäytävillä vankilaympäristöön sopimaton. Minulle tuli hotellista paikoin mieleen erään hotelliketjun hieman kulahtanut helsinkiläishotelli.

Tätä mielikuvaa korosti kokemattomalta vaikuttanut aulavastaanoton henkilökunta. Mainittakoon, että puhelimessa olin saanut Kakolasta erinomaista palvelua ja vastaanotosta varsin raikkaan vaikutelman.

Huone oli ihan jees, mutta ei juurikaan sen enempää. Se ei yltänyt siihen tasoon, minkä verkkosivujen kuvista olin aiemmin saanut. Parasta huoneessa oli tyylikäs, harmaa-musta kylpyhuone kalteri-ikkunoineen. Pahinta suihkuverhoja muistuttavat mustat kiiltävät verhot, joissa oli pohjapiirroksen hahmoja keltaisella. Huoneessa ei ollut minibaaria, sen sijaan parveke löytyi – tästä bonuspisteitä. Kuvittelin itseni välittömästi istuskelemaan parvekkeelle lämpimänä kesäiltana kuohuviinilasi kädessäni. Jos vain olisi minibaari ja kuohuviiniä.

Illastimme Turun keskustassa ja päätimme kävellä takaisin hotelliin. Nousimme joen puolelta ylös ja saavuimme Kakolalle. Jouduimme tosin kävelemään toiselta puolelta ensin Portsaan ja sitä kautta uudestaan hotellille, sillä Funikulaarin puolelta sinne ei työmaaviidakon keskeltä päässyt. Kesällä ehkä sitten….

Nukuimme suuressa, pehmeässä vuoteessa pitkän ja hyvän yön. Huone oli ihmeellisen hiljainen, mikä oli ehdottoman positiivinen yllätys. Heräsimme siten, että ehtisimme nauttia ainakin tunnin aamiaista ennen uloskirjautumista. Aamiaisella ei vierähtänyt kuitenkaan varttia kauempaa: aamiaishuone oli tunkkainen, täynnä ihmisiä ja suurin osa kaikesta tarjoilusta oli lopussa.

Lisäksi koronasuojauksia ei tilassa oltu huomioitu lainkaan, vaan ruoat olivat esillä siten, että jokainen, joka siitä otti, henkäili niiden yläpuolella. Tästä annoimme suoran palautteen lähtiessämme. Ainoana infektiovarautumiskeinona olivat ravintolan ovilla seisovat käsidesiautomaatit. Kiitos niistä.

Aamiainen ei yltänyt mielikuvieni ja niiden hotelliaamiaisten tasolle, joita olen aiemmin nauttinut.  Minun teki mieli lähteä Turun keskustaan brunssille jo ennen kuin olin kahviani kuppiin saanut.

Kattaus oli melko perus, yhtä vaaleaa ja yhtä tummaa (hapanjuuri)leipää, juustoa, savukinkkua ja perusvihanneksia. Puuroa, munia ja nakkeja. Ei mitään erikoista. Sen sijaan kahvista annan täydet pisteet. Se oli tuoretta ja kuumaa ja sitä oli riittävästi. Aamiaishuone korosti muiden sisätilojen vaikutelmaa ketjuhotellista, eikä autenttista ja tyylikästä Kakolan vankilan tunnelmaa oltu saatu välitettyä ”kellariravintolaan”.

Hotelliyö oli ihana irtiotto arjesta, mutta lopuksi on pakko todeta, että ehkä odotin liikaa, sillä Kakola ei täyttänyt odotuksiani.

Se oli hienoinen pettymys kaupungin parhaalla paikalla.

Tähän on tultu.

Minna

P.S. Kun kaikki remppatyöt Kakolassa on tehty, piipahdan hotellissa uudelleen. Jos en muuten, niin ainakin drinkillä varsin mukavassa ja tunnelmallisessa aulabaarissa.

Ohessa vielä yhteen koottuna hotelliyön plussat ja miinukset:

Plussat:
– sijainti on parasta
– miljöö ja rakennus ovat hulppeat
– verkkosivut ovat erittäin onnistuneet
– huonekäytäville jätetyt vankilan kerrosportaat tuovat kaivattua rouheutta
– kalteri-ikkunat
– saatu puhelinpalvelu
– aamukahvi oli hyvää ja kuumaa
– käsidesiä oli tarjolla paljon

Miinukset:
– vankilan autenttisuutta ei ole saatu sisätiloihin riittävästi esiin
– palvelu paikoin ontuvaa
– luksushotelli-ajatus ei toteutunut
– huoneissa ei ole minibaaria
– sisustuselementit olivat uusinakin vähän ”kulahtaneita”
– aamiainen oli suppea, tilasta sai epäsiistin ja tunkkaisen kuvan

Kuva: Hotelli Kakola

kulttuuri ravintolat ystavat-ja-perhe matkat
Kommentit (6)
 1. Tässä näkee, että hotelli ei ole avannut konseptiaan tarpeeksi selkeästi. Käsittääkseni ei ole tähdätty mihinkään yltiöpäisen yleelliseen tunnelmaan, vaan tämän päivän luksusta on se, että materiaalit ovat niin pitkälle kuin mahdollista kotimaisia ja kestävän kehityksen mukaisia (minibaarit kuluttavat turhaan energiaa, kun valtaosa asiakkaista ei niitä käytä. Ne skumpat olisi voinut tilata siitä aulabaarista samaan hintaan kuin minibaarista). Huoneiden havainnekuvissa mainitaan Kudos, joten taustalla on menestynyt suunnittelutoimisto. Opas kertoi, että värimaailma on löytynyt vankilan seiniltä, joten jos se vaikuttaa tunkkaiselta, olet saanut aidon vankilakokemuksen! Se, että aamiaisella ei ole ylitse pursuavia kulhoja eksoottisia hedelmiä tarkoittaa sitä, että pyritään mahdollisimman pieneen hävikkiin ja keittiö tekee tarvittaessa lisää. Ravintola Rubenhan tarjoaa VAIN lähiruokaa, joten siellä ei voi olla tähän aikaan vuodesta mitään runsasta hedelmätarjontaa. Tämän päivän luksusta ei ole syödä Perusta kuljetettuja mustikoita, vaan saada ruskolaisista vadelmista tehtyä hilloa 😉 Jokaisella on tietty oma näkemys ja mieltymykset, mutta esim. teilata palvelu kokemattomaksi hotellista, joka on ollut auki vasta kuukauden, on jo ehkä vähän turhan kärkkäästi arvosteltu. Itse koin päässeeni irti arjesta, jota siellä yöpyessäni lähdin hakemaan ja ilolla tuen paikallisia yrittäjiä monikansallisten firmojen sijaan.

  1. Hei,

   kiitos hyvästä kommentista. Itsekin, kuten kirjoitinkin, sain kokemuksen arjesta irti pääsystä. Nukuin hyvän yön, nautin miljööstä ja aamukahvista. Tunkkaisuus johtui pääasiassa ilmanvaihdosta, väri- ja tekstiilimaailmasta ja ihmismäärästä – korona-aikana tämä korostui. Valitettavasti. Lähiruoka-ajatus on hieno. Hotellissa on paljon hyvää, ja se tuotiin tekstissä esiin. Kokemus ei vain yltänyt OMAAN odotustasooni. Mikäli ennakko-odotuksia ei olisi ollut runsaasti, voi olla, että kokemus olisi ollut erilainen. Hotellin verkkosivut ja puhelimessa saamani palvelu olivat loistavia, siitä voisi moni taho ottaa mallia.

   Terveisin Minna

 2. Kiva lukea tällainen oikea arvio hotellista! En ole vielä itse käynyt, mutta kuvien ja instastoryen perusteella en ole voinut välttyä siltä fiilikseltä, että (ainakin omasta mielestäni) hotelli on aikamoinen mahalasku. Olen seurannut mielenkiinnolla projektia jo aivan alusta saakka, ja odottanut innolla, että saadaan Turun paraatipaikalle oikea kunnon ”lippulaiva” hotelli vetonaulaksi. Ikävä kyllä varsinkin sisustuksen suhteen on joko menty linjalla ”halvin mahdollinen” tai koko homma on tehty niin kiireellä, että koko konseptin idea on hukkunut matkan varrella. Ymmärtääkseni omistajaperhe on vastannut sisustuksesta ja tämän mittaluokan paikassa olisi todellakin tarvittu oikeaa ammattilaista. Ainakin kuvista tulee sellainen fiilis, että ovatko sisustuksesta vastanneet ikinä käyneet hienossa hotellissa? Tässä olisi ollut mahikset niin hienoin paikkaan, mutta ei…

  1. Kiitos kommentistasi!

   Vain oikealla, rehellisellä arvioilla on väliä ;). Ja arvioitavan kohteen on mahdollista kehittyä. Niin paljon hyvää, niin upea paikka, lukuisia mahdollisuuksia. Samaa mieltä sisustuksesta – autenttisuuden ja hulppeuden tunne jäivät uupumaan. Kesällä kohde on etenkin miljööltään hieno, ja toivon, että saisin vielä kokea upeuden Kakolassa.

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *