Näillä kolmella arkisella kikalla kolesteroli lähti laskuun
Taas se on todistettu: omilla tekemisillä ja valinnoilla on väliä. Niiden ei tarvitse olla suuria ja mittavia elämäntaparemontteja, vaan pienillä arkisilla tekosilla voi saavuttaa ihan parhaat tulokset.
Kuten olen aiemmin kirjoittanut, käyn säännöllisesti mittauttamassa laboratorioarvot (3-4 kertaa vuodessa). Tästä on tullut pysyvä tapa lähinnä perussairauteni selkärankareuman sekä raudanpuuteanemiani vuoksi. Molemmat ovat nykyisellään hyvässä tasapainossa, enkä esimerkiksi tarvitse reumaani lääkitystä. Hoidan liikkuvuutta ja mahdollisia kipuja liikkumalla säännöllisesti ja paljon.
Anemian suhteen minulla on hyvä hoitosuhde sisätautien erikoislääkäriin, ja yli puolitoista vuotta sitten saamani rautainfuusion jälkeen vointini, ferritiiniarvoni, hemoglobiinini sekä punasoluindeksini ovat olleet esimerkilliset – myös kaikki kammottavat raudanpuuteoireet ovat väistyneet!
Edelleen tilanne on hyvä.
Se selvisi joulukuun lopun laboratoriokokeista, joissa kaikki (kerrankin ihan kaikki!) arvot D-vitamiinista ja perusverenkuvasta aina ferritiiniin saakka olivat ihan priimat. Myös kolesteroli oli laskenut. Olin muikeana. Viime mittauksella kesällä kokonaiskolesteroli oli hieman nousujohteinen, samoin ns. huono kolesteroli eli LDL. Hyvää kolesterolia eli HDL:a oli kuitenkin runsaasti ja veren rasva-arvot ovat minimissä, jonka vuoksi kukaan ei huolestunut arvoistani. Paitsi minä itse.
Olin aiemmin kokenut saman. Tuolloin siirryimme koko perheen voimin Oivariinistä (joka sisältää paljon kovaa rasvaa) vihreään sydänmerkkiseen Floraan. Muuta muutosta emme tehneet. Puoli vuotta tästä elämänmuutoksesta kolesteroliarvoni olivat priimat.
Vaihdoin viime kesän alussa juustot ja kaikenlaiset maitotuotteet täysirasvaisiin, jotta saisin riittävästi energiaa, koska liikuimme niin paljon. Ja nyt vaihdoin koko kesän syömäni hyvin rasvaisen ja suolaisen juuston takaisin sydänmerkkiseen 17 % rasvaiseen juustoon ja jätin jokapäiväisen ison latten juomatta. Lattehan tehdään tavallisesti kulutusmaitoon… Lopetin samalla kahvisuklaan syömisen. Vaikka lääkäri ei ollut huolissaan arvoistani, minua huolestutti sukurasitusseikat ja se, että kovaa rasvaa ei saisi kertyä verisuonten seinämiin. Oli pakko tarttua tuumasta toimeen!
Joulukuun mittauksessa kokonaiskolesterolini oli 4.3 (puolessa vuodessa laskenut 1.6 pykälää normaaliksi), HDL erinomainen ja LDL tasan 2, selkeästi alle viitteiden. LDL:n kohdalla lasku myös liki 1.5 pykälää. Veren rasva-arvot olivat matalat, kuten aiemminkin.
Hymyilin: pienillä valinnoilla on väliä.
Koska liikun arjessani paljon, sen suhteen en tehnyt mitään muutoksia. Jääkaappiin ostan pääsääntöisesti vain sydänmerkkisiä elintarvikkeita, suklaata en enää tarvitse joka kahvilla ja lattea juon kerran viikossa. Paistamiset paistan pehmeillä rasvoilla, leivän päälle laitan (kunnollisesti!) vihreää Floraa. Juusto on 17 %:sta ja silti maukasta.
D-vitamiinin nappaan purkista, 50 mikrogrammaa päivässä kesät talvet on varsin hyvä määrä koko perheelle. Meillä kaikilla on mittausten mukaan yli sadan D-vitamiiniarvo, mikä on tavoiteltavaa. Vielä kun oppisi oikeasti pitämään tuoreista tai pakastetuista marjoista, pähkinöistä ja manteleista…
Tähän on tultu.
Minna