Ferritiinin nousun kolme parasta vaikutusta

Olen aiemmin kirjoittanut raudanpuuteanemiastani, sen moninaisista ja pitkäkestoisista oireista sekä pitkäjänteisestä (osin jopa tuloksettomasta) hoidosta. Sain viimein sisätautilääkärin määräyksestä rautainfuusion heinäkuussa 2020. Valehtelisin, jos väittäisin, että olen koskaan viimeisen viiteentoista vuoteen voinut yhtä hyvin kuin infuusion jälkeen. Se oli paras – ja ainoa oikea – hoito omaan raudanpuuteanemiaani.

Nyt rautainfuusiosta on kulunut yli 10 kuukautta. Muistan lääkärin maininneen, että puolen vuoden kohdalla ferritiiniarvo on hakenut paikkansa, raudanpuuteoireet alkavat olla kaikkinensa poissa. Myös hiusten lähtö, joka kuulemma usein on viimeinen oire, joka katoaa. Niin myös minulla.

Puolen vuoden kohdilla harjaan tai käsiin ei tarttunutkaan enää hiuksia, eikä lavuaarissa, suihkun lattialla ja vaatteissa ollut irtohiuksia.

Kävin laboratoriossa viimeksi toukokuun alussa, jolloin hemoglobiinini oli 140 ja ferritiini edelleen pitkälti yli sadan.  Ja sen tuntee olossaan! Lähtöarvoni oli ensin liki nolla, sitten 3, 8 ja 14. Taisi se jossain välissä kolmen kuukauden tuplarautakuurin aikana käväistä arvossa 18. Mainittakoon, että ferritiini alle 30 on selkeä ja vakava raudanpuuteanemia. Suun kautta rautakuurit eivät tehonneet rautavarastoihini, vaikka hemoglobiinin niillä sainkin nousemaan.

Rautainfuusio ja sen jälkeinen ferritiinin nousu on vaikuttanut minulla moneen ja tehnyt elämästäni paljon helpompaa ja kevyempää. Ohessa kolme itselleni tärkeintä olotilan muutosta:

1. Rauta on paras unilääke

Nukun kuin tukki. Tämä oli havaittavissa jo alle kahden viikon kuluttua infuusiosta. En muista, milloin olisin nukkunut ehyitä yli kuuden tunnin yöunia. Nyt nukun. Nukahdan helposti enkä kärsi kuumista ja levottomista jaloista. Nukun heräämättä kodin ääniin aina herätyskellon soittoon saakka. Aamulla minulla on levännyt ja virkeä olo. Ihan parasta.

2. Migreenit ovat poissa

Tämä on ehkä näistä kolmesta kaikkein merkittävin asia itselleni. Migreenit hävisivät oikeastaan melkein heti infuusion jälkeen, kahden viikon sisällä havaitsin, että päänsärkyjä kaiken kaikkiaan on huomattavasti vähemmän kuin aiemmin, migreeniä ei juuri lainkaan.

Säryttömyys jatkuu edelleen.

Sanoisin, että migreenisärkypäiviä on keskimäärin yksi kuukaudessa ja sekin taltutettavissa peruslääkkein nopeasti – ennen kärsin kolmen päivän migreenihelveteistä, joita ei taltuttanut mikään. Ja kolmen vuorokauden jälkeen oli edelleen havaittavissa ns. migreeninhäntä. Nyt tällaista ei ole lainkaan.

3. Jaksan puhua hengästymättä

Tämäkin on yksi ilmeisimmistä vaikutuksista. On ihanaa, kun voi puhua lauseen loppuun ilman, että pitää haukkoa henkeä. Ja kun haukkoo henkeä, tuntuu, ettei saa vedettyä ilmaa keuhkoihin saakka, jolloin alkaa hengästyttää enemmän. Ihmeellinen hengityksen haukkomisen kierre… Myös liikunnassa huomaan, että hikoilen enemmän kuin koskaan, eikä minun tarvitse puuskuttaa läpi burbeiden.

Näiden kolmen lisäksi mainittavan arvioisia terveysvaikutuksia ovat hyvinvoiva ja hyvänvärinen iho, rytmihäiriöiden poistuminen, ruokahalun paraneminen, makeanhimon laantuminen ja ”aivosumun” katoaminen.

Lisäksi erikoinen närästyksen tunne/ylävatsavaiva ja palantunne kurkussa ovat poissa. Ferritiinillä on väliä! Nyt otan (sisätautilääkärin ohjeen mukaan) kuukauden rautakuureja kolmesti  vuodessa kahdesta neljään viikkoon kerrallaan infuusion tukena. Lisäksi käyn säännöllisesti verikokeissa ja pidän huolta, että tulen saamaan uuden infuusion, jos heinäkuisen teho alkaa hiipua, oireet palaavat ja ferritiiniarvo laskee.

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *