Parhaat kahvit ikinä – turkulaista kahvilakulttuuria jokivarressa

Olen blogin aloitushetkellä esitellyt itseni ja kertonut pienen tiiserin kahvitavoistani. Juon kahvini psykologisella maitotipalla. Onkin elintärkeää, että saan annostella kahvimaidon itse – jos kahviin lorahtaa vähänkin liikaa maitoa, se on armotta pilalla! Ihan pilalla.

Kahvitapoihini kuuluvat myös seuraavat kommervenkit:

  • Kotikahvin keitän mieluusti itse. Näin saan siitä juuri sellaista kuin haluan.
  • Käytän suodatinkahvikoneessa aina pannujauhatuskahvia (aivan tiettyjä kahta merkkiä), mikä tekee kahvista pehmeän, aromikkaan ja kaikin puolin hyvän.
  • Haluan ottaa itsekeittämästäni kahvista itse ensimmäisen kupin (älä kysy!).
  • …ja juoda kahvini aina ja vain kuumana. Haalea, jäähtynyt kahvi on kamalinta ikinä.
  • Juon vain tuoretta kahvia, pannussa seissyt ei miellytä makunystyröitäni.
  • Valitsen mukin valkoisen Teeman ja Teeman muumimukien väliltä kahvihetken muudin mukaan. Tämä on tärkeä valinta.

Ihan yksinkertaista hyvän kahvin nauttiminen ei siis ole. Sen sijaan on aika yksinkertaista kahvitella muualla kuin kotona. Minulla on omat suosikkipaikkani Turussa. Niihin palaan aina uudestaan ja uudestaan. Suosikkipaikaksi ei tulla sattumalta, vaan siihen on olemassa aivan omanlaisensa kriteeristö. Olennaisinta on, että paikka viehättää minua, siellä on tunnelmaa ja reippaat, hymyilevät työntekijät.

Heti kakkosena on toki kahvi – kahvin pitää olla tuoretta, kuumaa ja hyvää. Erikoiskahveja pitää olla tarjolla ja niihin pätevät samat äsken luettelemani kahvivaatimukset. Yhtenä kriteerinä on tarjottavat. Erityistä plussaa saa erikoiskahvien kanssa tarjottavasta suklaakonvehdista tai vastaavasta pienestä makeasta.

Turussa lempikahvilani sijoittuvat kaikki jokirantaan:

Ykkösenä on Cafe Carré Vähätorilla, aivan kirjaston kupeessa. Näin hyvää lattea on muualta vaikea löytää! Latten kylkeen saa suklaan, kahvilanpitäjän hymyn ja jos nälättää, on tarjolla ihania suolaisia syötäviä. Makeatarjonta on myös laaja, ja lounaalla tarjoillaan lohikeittoa ja salaatteja. Kahvilassa on myös pieni puoti, jossa myydään ihania koruja, pyykkietiikkaa ja muuta tuiki tarpeellista.

Ars Novan kahvila (M Bakery) saa pisteet erityisen avarasta ulkotilastaan, jossa viihtyy kesällä pidempäänkin. Kahvi on kuumaa ja hyvää, erikoiskahvit tarjoillaan pienen toffeepalan kanssa. Vitriinit ovat täynnä M Bakeryn herkkukakkuja ja -leivoksia, ja ainakin arkisin on lounasta tarjolla. Kahvilakäyntiin on helppo yhdistää museokierros ja piipahtaa museokaupassa.

Cafe Qwensel houkuttelee miljööllään ja kahvi- tai teetarjottimillaan. Kahvit, leivonnaiset ja muut tarjottavat saa pöytäänsä tarjottimella, kahvi tarjoillaan kuparipannusta. Kahvilan ulkoterassi on sisäpihalla rauhaisassa paikassa vanhojen puutalojen keskellä. Peruskahvi on hyvää, piirakat maukkaita ja iltapäivätee keksivateineen on ainutlaatuinen kokemus.

Manuela on vanha tuttu vuosien takaa. Manuelasta saat Turun parhaimmistoon lukeutuvat erikoiskahvit pienellä makealla. Täytetyt letut ja suolaiset piirakat ovat kahvilan tavaramerkki. Pullat ovat ”ihan oikeita pullia”, ei mitään höttöä. Erityismaininnan ansaitsee myös silloin tällöin tarjolla oleva maustekakku, joka vie kielen mennessään. Manuela toimii kaikkina vuodenaikoina, kesällä terassille paistaa aamupäivän ajan, illan tullen on varjoisaa.

Mennäänkö kahville?

Minna

Kuva: Valokuvaaja Arto Arvilahti

Puheenaiheet Ravintolat Ruoka ja juoma Suosittelen