Vinkit hyvän ja pehmeän pullan leipomiseen

Jos jotain olen keski-ikään tullessa oppinut, se on hyvän ja pehmeän pullan leipominen. Pulla on yksi parhaista leivoinnaisista, mutta jos se on vähänkään kuiva, kova tai mauton, se ei maistu edes kahvin kanssa hyvälle. Hyvin tehty pulla säilyy maukkaana pitkään.

Pullataikina kohonneena
Kauniisti kohonnut taikina on valmis leivottavaksi.

Kokosin vinkit hyvän ja pehmeän pullan leipomiseen

  • Pullataikinaan ei laiteta kananmunaa. Kananmuna tekee pullasta kovan, kuten myös liika jauho.
  • Pullataikinan rasva sekoitetaan/vaivataan taikinaan vasta, kun taikinassa on kunnolla rakennetta eli loppuvaiheessa. Rasvaa ei sulateta, vaan paras pulla tulee huoneenlämmössä hieman sulaneella margariinilla tai voilla, joka vaivataan taikinaan muutamassa erässä.
  • Pullataikinaan kannattaa sekoittaa kunnon annos kardemummaa. Itse laitan ”kerran kiellon päälle” aina, ja hyvää tulee! Taikinaan kannattaa ripsauttaa myös vaniljasokeria.
  • Jauhojen kanssa pitää olla tarkkana. Liika jauho, kuten yllä jo kirjoitin, tekee pullasta kovan. Mieluummin hieman löysä taikina kuin yhtään liian jämäkkä!
  • Hyvässä pullataikinassa on sitko. Sitko taas vaatii kunnollista vaivaamista. Taikinan tekovaiheessa voit tarkistaa sitkon ottamalla pienen nokareen taikinaa käsiin. Pyöritä taikina käsissä palloksi ja levitä sitä. Jos taikina repeilee herkästi, jatka vaivaamista. Vaivaamiseen kannattaa käyttää aikaa – ja vaivaa.
  • Hyvässä korvapuustissa on kunnolla täytettä. Kanelin, sokerin ja rasvan voi sekoittaa kulhossa ja levittää sitten ”levitteenä” taikinalevylle tasaisesti, tuhti kerros. Taikinalevyä ei kannata kaulia liian ohueksi, jotta valmiista pullasta ei tule kuiva.
  • Hyvässä voisilmäpullassa on kunnolla täytettä. Voisilmäpullan voimössön voi myös sekoittaa kulhossa valmiiksi: voita/margariinia, sokeria ja hippasen vehnäjauhoa ja vaniljasokeria sekoitetaan tahnaksi ja työnnetään kohonneen pullan keskelle sormella tehtyyn koloon.
  • Pullien paistoaika. Pullia ei saa paistaa liikaa. Liikaa uunissa aikaansa viettäneistä pullista tulee kuivia. Sopiva paistoaika pikkupullille ja pienille korvapuusteille on 7–10 minuuttia 220-asteisessa uunissa. Kiertoilmauunissa lämpö kannattaa alentaa 200-asteeseen ja paistaa tarvittaessa pullia hieman pidempään. Pulla on valmis, kun se pohjasta kypsynyt ja rusehtava.
Kierrepullia pellillä
Kierrepullia. Usein teen korvapuustit toiseen malliin, mutta helpolla pääsee, jos leipoo yksinkertaisia kierteitä.
Voisilmäpullia pellillä
Voisilmäpullista tulee helposti isoja. Mutta kun täytettyä on runsaasti, isokin pulla menettelee.

Näin teet puolen litran pullataikinan

Tarvitset:

5 dl maitoa, mieluusti täysmaitoa
50 g tuorehiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa (kerta kiellon päälle!)

1tl vaniljasokeria
n. 13 dl vehnäjauhoja
200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia

Voiteluun kananmuna
Täytteeksi joko margariinia, sokeria ja kanelia tai voisilmätahna

Tee näin:

Ota voi/margariini huoneenlämpöön ajoissa ja anna sen pehmetä.
Liota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää sokeri, suola, vaniljasokeri ja kardemumma. Kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin.
Lisää jauhoja hiljalleen  taikinaa alustaen.
Taikina saa jäädä pehmeäksi, mutta on hyvä, että se irtoaa taikinakulhon reunoilta.
Lisää vaivaamisen loppupuolella huoneenlämpöinen rasva ja vaivaa taikinaa vielä, kunnes siihen muodostuu sitko.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.

Leivo pullat korvapuusteiksi tai voisilmäpulliksi. Anna niiden kohota pellillä n. kymmenen minuuttia. Voitele munalla. Koristele korvapuustit halutessasi raesokerilla. Paista pullia 220 asteisessa uunissa n. 7-10 minuuttia.

Tähän on tultu.

Minna

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Ajattelin tänään
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.