Eläköön elämä – pienin askelin ulos Englannin lockdownista

Englannin koronakevät on ollut pitkä ja olemme eläneet kuukausia tiukkojen rajoitusten kanssa. Vuoden alusta alkaneessa lockdownissa sai käydä vain kerran päivässä ulkona harrastamassa liikuntaa, ja ulkona sai tavata yhden ihmisen liikunnan merkeissä (ks. Sosiaaliset suhteet lockdownin aikana). Vierailut toisten kodeissa – edes perheenjäsenten – eivät ole olleet sallittuja. Kaikki ei-välttämättömät kaupat ovat olleet kiinni, samoin kuntosalit, kampaajat yms, ja ravintolat ovat saaneet myydä vain take awayta. Jos olisi ollut mahdollisuus vaihtaa tilanne Suomen tiukkoihin rajoituksiin, olisin tehnyt sen ilomielin. Maaliskuun 8. ulkona sai käydä ja tavata sitä yhtä ihmistä muutenkin kuin liikunnan merkeissä (esim. kahvikävelyllä), 29.3. sallittiin kokoontuminen ulkona kuuden hengen porukalla ja nyt tämän viikon maanantaina 12.4. avattiin ei-välttämättömät kaupat, kuntosalit ja kampaajat. Niiden lisäksi ravintolat ja pubit saivat avata terassinsa, mutta kodeissa kyläilyt on edelleen kielletty, ja hotellit, museot, elokuvateatterit yms ovat edelleen kiinni. Ulkomaille matkustaminen on kiellettyä sakon uhalla. Paljon rajoituksia on siis vielä edelleenkin käytössä, mutta olen silti innoissani viimeisen parin viikon lievennyksistä. Tuntuu että elämään mahtuu taas muutakin sisältöä kuin työt.

Mitä olen odottanut eniten lockdownin asteittaiselta purkamiselta?

Ystävien näkeminen ja työkavereihin tutustuminen

Ai että on kiva että me voimme vihdoin tavata pariskuntana toisen pariskunnan ulkona. Ennen tosiaan se oli tosiaan niin että yksi meidän kotitaloudestamme sai tavata yhden toisesta kotitaloudesta. Näiden vapautusten myötä myös työkavereihin tutustuminen helpottuu. Parantuneen koronatilanteen myötä olemme höllentäneet työpaikan vuorosysteemiä (ennen aamu- ja iltavuoro yritettiin pitää erillään, mutta nyt töissä saa olla halutessaan koko työpäivän pituuden – toki ei-labrahommat on edelleen fiksua tehdä etänä). Olemme myös käyneet työkaverien kanssa muutamaan kertaan piknikillä, mikä on ollut todella kiva! Jossain kohdassa kevättä olisi kiva myös tutustua ihan uusiin ihmisiin – tähän saakka en ole juuri tutustunut uudessa kotimaassani kehenkään töiden ulkopuolella.

Ravintolassa syöminen, pubikulttuuri ja fish and chips

Olin viimeksi syönyt ravintolassa/kahvilassa/ulkona loka-marraskuussa, jolloin Espresso Library toimi toimistonani. Kaikki blogia pidempään seuranneet tietävät että rakastan niin kokkaamista kuin ulkona syömistäkin, ja tutustun yleensä uusiin maihinkin niiden ruoan kautta. Lisäksi kaikki ovat niin hehkuttaneet englantilaista pubikulttuuria että haluaisin kovasti päästä kokemaan jossain kohdassa. Kun muutin tänne lokakuussa, ensimmäinen lockdown alkoi reilun viikon päästä, joten en ehtinyt silloinkaan käymään pubissa. Lisäksi odotan kovasti että pääsisin syömään gluteenittomat fish and chipsit! Tiedän että Cambridgessa on pari ravintolaa, jotka pitävät gluteenittomien fish and chipsien päiviä, mutta lockdownin aikana monet paikat ovat olleet kiinni tai pitäneet yllä vain rajoitettua take away-menua.

Eilen sain korkattua vihdoin ulkona syömiskauteni. Tein pyöräretken lähikylään, Grantchesteriin, ja söin lounasta The Blue Ball Innin terassilla auringosta nauttien ja lehmiä katsellen. Fun fact; lounasmenusta löytyi chili con carne, Shepherd’s Pie ja intialaishenkinen curry – jokaiselle jotain? 😀 Jälkkäriksi sain vielä gluteenittoman brownien (se oli muuten vielä lämmin!). Oikein kiva pyöräretki!

Kuntosali, sulkapallo ja muut liikuntaharrastukset

Suomessa asuessa kävin (ainakin normaaliaikoina) 2-3 kertaa viikossa kuntosalilla tai pelaamassa sulkapalloa. Se auttaa minua pysymään tasapainossa, ja etenkin sulkapallo oli henkireikäni kun kirjoitin viime vuonna väitöskirjaani. Oli ihana päästä purkamaan kaikki patoumat kentällä! Viimeksi kävin harrastamassa mitään sisäliikuntaa oli lokakuussa ennen tänne muuttoani – melkoinen muutos rutiineihini siis. Tämän viikon maanantaina kuntosalit jälleen avattiin maanantaina, ja sulkapalloakin pääsisi pelaamaan saman kotitalouden kesken. Ehkä uskaltaudumme tässä lähiviikkoina kokeilemaan… Lisäksi sain varattua minulle ja poikaystävälle ulkotenniksen alkeiskurssit, jotka alkavat ensi kuussa! Sitä odotan innolla. Cambridgessa on aika paljon ulkotenniskenttiä, joten jos sisäliikunta taas jossain kohdassa kielletään, sen pelaamista voisi toivottavasti jatkaa ulkona (joskin sekin oli kiellettyä nyt alkuvuoden lockdownissa, mutta uskon ja toivon ettei niin tiukkoihin rajoituksiin enää mentäisi…). Olen myös nyt aivan hiljattain hurahtanut pyöräilyyn, joten rupean saamaan useampaa lääkettä liikunnannälkääni. 😉

Fitzwilliam museo, colleget ja retki Lontooseen

Ruoan lisäksi kulttuuri ja museot ovat minulle tärkeitä tapoja tutustua uusiin paikkoihin. Erityisesti odotan että pääsisin käymään Fitzwilliam-museossa ja Cambridgen collegeissa. Täällähän on mm. Trinity College, jonka pihalta löytyy se omenapuu, jonka alla Newton keksi painovoiman. Lisäksi haaveilen retkestä Lontooseen. Nopealla junalla Cambridgesta pääsee Lontooseen noin 50 minuutissa, joten päiväretkikin olisi sinänsä ihan mahdollinen.

Baby steps

Tästä kasvaneen vapauden määrästä olisi helppo humaltua, mutta rajoitukset ovat olleet täällä tiukkoja hyvästä syystä. Vaikka nyt pääseekin tekemään enemmän asioita, ei se tarkoita sitä että kaikkea tarvitsee mennä tekemään kerralla tai heti kun suinkin mahdollista. Maltti on valttia, ei makeaa mahan täydeltä, hiljaa hyvä tulee ja mitä niitä hokemia nyt onkaan. Tässä on eletty niin pitkään hissukseen että jo se että käy kerran terassilla lounaalla tuntuu isolta jutulta. Tai se että näkee kaveripariskunnan ulkona. Parin viikon päästä nähdään miten nämä rajoitusten purkamiset vaikuttavat tartuntatilastoihin, mutta tähän asti suunta on ollut vain alaspäin – kiitos Englannin massatestausstrategian. Kyllä minäkin alan tässä uskoa että elämä voittaa ja pääsemme vielä joskus kokemaan taas ”normaalin elämän”. Enkä hetkeäkään epäile etteikö Suomessakin selvittäisi – kyllä se kirpaisee oman aikansa, mutta suunta on ylöspäin. 🙂 Siihen saakka toivon voimia ja jaksamista kaikille lukijoille!

Lue myös:

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

hyvinvointi matkat ystavat-ja-perhe tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (2)
  1. Ihanaa! On varmasti uskomaton tunne, kun pääsee ulos muutenkin kuin täysin rajatusti. Suomessa rajoitukset ovat olleet lievempiä koko ajan. Kampaajallekin on päässyt. Onneksi…

    Hyvät kuvat taas. Pääsee tunnelmaan kivasti!

    Minna

    1. Kiitos Minna kivasta palautteesta! 🙂 Vaikka kuvaankin blogiin suurimmaksi osaksi järkkärillä, on puhelimella otetuissa kuvissa usein oma, aito tunnelmansa. Ai että muuten odotan että pääsen kampaajalle! Kävin viimeksi kampaajalla Suomessa elokuussa, ja olin täällä menossa kampaajalle joulukuun vikalla viikolla, mutta lockdown tosiaan pamahti päälle sitten juuri sopivasti 23.12. ja tuo aika peruuntui. 😛 Nyt minulla on uusi aika varattuna 1.5., eli uusi vapputukka luvassa!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *