Sosiaaliset suhteet lockdownin aikana ja ulkomailla asuessa

Olen asunut Cambridgessa Iso-Britanniassa melkein neljä kuukautta, ja nyt kun katson kalenteria, vain viisi viikkoa tuosta ajasta ei ole ollut lockdownia. Ensimmäinen lockdown alkoi kaksi viikkoa siitä kun olin muuttanut maahan, ja sitten joulukuussa vanhan lockdownin päättymiseen ja uuden alkamiseen mahtui noin kolmisen viikkoa vapaampaa elämää, eli niinkin leppoisaa kuin että ulkona sai tavata muiden kotitalouksien jäseniä – muttei sisällä. Ah kun sekin tuntuisi jo vapauttavalta tässä kohdassa – niin ne standardit muuttuvat. 😀

Cambridgen kadut autioituivat

Brittien koronatilannehan räjähti joulun ympärillä käsiin sen paljon puhutun brittivariantin takia, ja tämän vuoden puolella Englannin lockdown-säännöt ovat olleen varsin tiukat: ravintolat saavat myydä ainoastaan take awayta, kaikki ei-välttämättömät kaupat ovat kiinni, etätyösuositus, ulkona saa käydä kerran päivässä harrastamassa liikuntaa, ulkona saa yksi henkilö saa tavata yhden toisen kotitalouden edustajan. Meillä esimerkiksi asuu täällä Cambridgessa kaveripariskunta, mutta emme saa tavata heitäkään ulkona. Joko minä tai poikaystäväni saa tavata jommankumman heistä kerrallaan one on one lenkillä. Ensimmäisen lockdownin aikana olin heidän kanssaan tukikuplassa, sillä poikaystäväni ei ollut vielä muuttanut maahan, mutta nyt kun kotitaloudessamme on kaksi aikuista (samoin kuin kavereillammekin), ei tukikuplan muodostaminen ole mahdollista.

Asiat, jotka ovat auttaneet minua pitämään fiilikset korkealla

Sosiaaliset suhteet lockdownin aikana ovat siis hyvin rajalliset, ihan niin kuin ulkomaille muutto ei jo itsessään toisi niihin uusia haasteita. Minulla ei kuitenkaan ole missään kohdassa ollut yksinäinen olo, mistä olen hyvin onnellinen. Minun asemani on toki helpompi kuin monilla täysin yksin asuvilla; asun kuitenkin poikaystävän ja koiran kanssa, ja meillä on mennyt hyvin – kenenkään pinna ei ole palanut kotona nysväämiseen, toisen naama ei kyllästytä ja meillä on yhdessä kivaa, ja koiran kanssa pääsee ulos useamman kerran päivässä. Sen lisäksi minä saan käydä työpaikalla, sillä solubiologi ei oikein voi tuoda laboratoriota kotiin. Mekin yritämme pitää työpaikalla vietetyn ajan minimissä, mutta niiden 3-4 tunnin aikana jotka siellä saan viettää, olen nähnyt ohimennen (sen kahden metrin välimatkan päästä) yhtä tai kahta kollegaa. Millään kahvitauoilla tai lounailla ei tosin olla käyty sitten joulukuun jälkeen. Koronatilanne pääsi täällä niin pahaksi että moni säikähti asiaankuuluvasti ja alkuvuonna rajoituksiin onkin suhtauduttu mielestäni vakavammin kuin marraskuun lockdownissa.

Suhteiden ylläpitoa Suomeen – lenkkipuhelut, videopuhelut, juusto- ja viini-illat ja lautapelit etänä

Uusien ystävien löytäminen lockdownin aikana on epätodennäköistä, joten kodin ja työpaikan sosiaalisten kontaktien lisäksi olen pyrkinyt pitämään suhteet Suomeen yllä. Soittelen viikottain pari pidempää puhelua sukulaisille tai kavereille koiran kanssa lenkkeillessäni tai sitten videoyhteydellä kotosalta. Puheluiden ei tarvitse aina olla perinteisiä ”mitä kuuluu” puheluita, vaan olemme esimerkiksi pitäneet myös juustoiltoja ja lautapelisessioita. Osallistujien määrää voi vaihdella – välillä juttelen omien kavereideni ja sukulaisteni kanssa yksin, välillä maistelemme juustoja ja viiniä tai pelaamme yhdessä kaveripariskuntien kanssa. Muutama viikko sitten perjantaina minä pidin after workit kaverinin kanssa, ja poikaystäväni järjesti tilaisuuden tullen treffit oman kaverinsa kanssa.

expat-joulu

Lautapeleissä suosikkejamme on ollut läpi koronan Trivial Pursuit, jota olemme pelanneet niin että joko me liikuttelemme muidenkin pelaajien nappuloita ihan fyysisellä pelilaudalla ja kysymme kaikkien kysymyksen (pelaajia meidän lisäksi 1-2), tai esimerkiksi äidilläni on tuo sama peli niin hän on pelannut ihan omalla laudallaan. Fyysisten lautapelien lisäksi olemme pelanneet myös lautapelejä netissä, ja viime aikoina kovassa suosiossa on ollut Carcassonne, jota pääsee pelaamaan boardgamearena.comin kautta. Boardgamearena.comissa on paaaljon pelejä, joista monia pääsee pelaamaan täysin ilmaiseksi, mutta Carcassonnea varten pitää yhdellä pelaajista olla maksullinen jäsenyys (24 € vuodessa). Seuraavaksi olisi tarkoitus testata miten Menolippu-lautapeli toi Steam-pelipalvelun kautta!

expat-joulu

Nämä l­enkkipuhelut, videopuhelut, viinittelyt ja lautapelit ovat pitäneet minun sosiaaliset tarpeeni hyvin tyydytettyinä näiden lockdownien ajan, mutta kyllähän tämä kohta saisi alkaa riittää… Brittien koronatilanne on rauhoittunut huomattavasti tammikuun alun lukemista, jolloin uusia tautitapauksia oli pahimmillaan oin 70 000 päivässä (nyt ollaan noin 10 000 kieppeillä). Hallituksen pitäisi ensi viikolla kertoa suunnitelmista rajoitustoimien purkamiseksi, ja odotan jännityksellä mitä siellä päätetään. Mitään vapautusten kertarysäytystä on tuskin tulossa, mutta jo sekin että saisi tavata pari ihmistä kerrallaan ulkona tuntuisi tässä kohdassa ihanalta!

Mitkä ovat sinun vinkkisi sosiaalisten suhteiden ylläpitoon korona-aikana?

Muissakin Lilyn blogeissa on viime aikoina pohdittu koronaan sopeutumista:

Aiempia postauksia ulkomaille muutosta ja lockdown-elämästä:

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

suhteet ystavat-ja-perhe parisuhde uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (3)
 1. I don´t speak Polish
  20.2.2021, 15:46

  Ollaan kyllä valittu varsin otollinen aika ulkomailla asumiselle:):) Siellä tilanne vaikuttaa aika ankealta, kiva kuitenkin, että jaksat olla positiivinen ja olet löytänyt kivoja juttuja arkeen kaikesta huolimatta.

  https://www.lily.fi/blogit/i-dont-speak-polish/

  1. Juu älä muuta virka. 😛 Yritän tietoisesti pitää oman asenteeni positiivisena… Tuntuu ettei tämän tilanteen loppumiselle ole mitään varmaa päätöstä, joten jos nyt rupean negistelemään niin siitä voi tulla hyvin pitkä, kurja kausi. 😉 Onhan tämä jokseenkin ankeaa, mutta onneksi (kai sen niinkin voi sanoa) olen niin työorientoitunut ihminen että saan sentään siitä jatkuvasti hyvää fiilistä ja merkityksellisyyden tunnetta. Olen kyllä miettinyt että olisi tämä aika rankkaa ilman puolisoa ja koiraa – heistä saan kuitenkin päivittäin hyvää mieltä ja seuraa.
   Espanjassakin koronan alku oli toki hurja, mutta onneksi siellä tilanne on nyt syksyn jälkeen ollut ymmärtääkseni jonkinlaisessa balanssissa. Nyt en muista olitko siellä jo keväällä vai koska te muutitte?

   1. I don´t speak Polish
    21.2.2021, 21:18

    Me muutettiin heti lockdownin jälkeen heinäkuussa. Eli siihen pahimpaan rytinään ei osuttu. Koitan itsekkin pitää mielen positiivisenä usein onnistunkin, välillä epäonnistun, mutta toisaalta se ei välttämättä johdu koronasta vaan joskus vituttaa kaikki ihan ilman koronaakin:)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *