Kolme tapaa valmistaa siedettävää perunaa

Jos otsikko vaikuttaa sinusta asenteelliselta, olet oikeassa: suhteeni perunaan on ongelmallinen.

Kuulun siihen varmaankin aika isolukuiseen joukkoon, jonka lapsuudessa yleisin ruoka oli keitetty peruna ja sen seurana ruskea kastike ja jotakin lihaa. Söin lapsena keitettyä perunaa riittävästi koko loppuelämän tarpeisiin. Tai no, rehellinen ollakseni syön keitettyä perunaa edelleen osana keittoruokia. Erillisenä lisukkeena en kuitenkaan käytä keitettyä perunaa oikeastaan ikinä.

Olen tullut siihen tulokseen, etten halua silti poistaa perunaa kokonaan ruokavaliostani. Mielestäni se on yhtä kaikki moniin liharuokiin makunsa puolesta sopivin lisuke – kunhan perunan maun ja rakenteen siis saa siedettävään muotoon!

Olen yrittänyt vuosien varrella etsiä tapoja niiden siedettävien perunalisukkeiden valmistukseen. Tämän etsinnän lopputuloksena olen päätynyt suosimaan erityisesti kolmea perunalisuketta. Haluan jakaa niiden valmistusohjeet tässä – josko postaus tavoittaisi jonkun muunkin, jonka suhde perunaan ei ole mutkaton mutta joka kuitenkin haluaisi käyttää perunaa aterioillaan.

Aloitan itsestään selvimmästä:

 

Perunasose (2 annosta)

n. 7-8 keskikokoista perunaa
50 g voita
n. 1,5 dl maitoa
ripaus suolaa

Kuori raa’at perunat ja leikkaa ne mahdollisimman samankokoisiksi lohkoiksi. Lohkojen on hyvä olla pienehköjä, niin keittoaika lyhenee, muttei kuitenkaan aivan pikkuisia, etteivät ne hajoa keittoveteen. Sopivankokoisia lohkoja saa, kun leikkaa keskikokoisen perunan kolmeen osaan.

Laita perunalohkot kattilaan ja laske päälle vettä sen verran, että perunalohkot jäävät selvästi veden alle. Laita kattila liedelle ja keitä perunalohkot kypsiksi. Keittoaika (eli aika sen jälkeen, kun vesi on alkanut kiehua) on noin 20-25 minuuttia. Perunalohkojen koko vaikuttaa keittoaikaan. Varmista lohkojen kypsyys esim. cocktail-tikulla.

Kun perunalohkot ovat kypsiä, kaada vesi pois kattilasta. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sulata voi. Soseuta perunalohkot sähkövatkaimella niin, että lisäät kattilaan ensin sulan voin ja sitten maitoa vähitellen pienissä erissä niin, että pystyt tarkkailemaan perunasoseen rakennetta. Sose on sopivaa, kun se on rakenteeltaan tasaista ja pehmeää – kuitenkin niin, että se on selvästi haarukoitavissa eikä juoksevaa. Lopuksi lisää suola. Suola kannattaa lisätä vähitellen, välillä maku tarkistaen.

Huomautus: Itse käytän perunasoseessa kiinteitä perunoita, kuten Siikliä. Mielestäni tällä tavoin perunasoseen maku on parempi ja rakenne kuohkeampi. Jauhoisilla perunalajikkeilla – joita myydään muusiperunoina – sose on minun makuuni helposti liian vetistä.

Kuohkeuden tavoittelu on syynä myös sähkövatkaimen käyttöön. Perunat saa soseutettua käsin perunanuijalla ja soseesta saa myös tällä tavalla tasarakenteista, kunhan jaksaa jatkaa soseuttamista riittävän kauan. Kuohkeutta tällä tavalla on kuitenkin mielestäni vaikea saavuttaa.

Kermaperunat (2 annosta)

nokare voita
7-8 keskikokoista perunaa
n. 1 dl kermaa
ripaus suolaa
ripaus sipulijauhetta

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele uunivuoka (esim. pyöreä vuoka, jonka halkaisija n. 25 cm). Kuori perunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Tämän voi toteuttaa helposti, kun leikkaa ensin perunan kahtia ja leikkaa sitten puolikkaasta perunasta säteittäin lohkoja. Lohkot kannattaa leikata melko ohuiksi, koska tällä tavoin kermaperunat valmistuvat nopeammin ja niistä saa helposti pehmeitä.

Laita lohkot vuokaan limittäin ja kaada päälle kerma. Huom! Perunalohkojen ei ole edes tarkoitus peittyä kerman alle. Ripottele vielä päälle suolaa ja sipulijauhetta. Suolaa voi laittaa kohtuullisen reilusti, koska perunat imevät suolan maun helposti itseensä.

Laita vuoka 200-asteisen uunin keskitasolle n. 35-40 minuutiksi. Kermaperunat alkavat olla valmiit, kun kerma on imeytynyt perunalohkoihin ja ne rusehtavat kevyesti reunoista. Tarkista kypsyys esim. cocktail-tikulla.

Huomautus: Käytettävän perunalajikkeen tulee olla jauhoinen. Jauhoinen perunalajike on esim. Rosamunda. Kiinteillä perunalajikkeilla kermaperunoista ei tule yhtä pehmeitä.

 

Vielä lopuksi yksi perunan valmistusvinkki, joka ei ole varsinainen resepti, koska kyse on vain kypsennystavasta:

Uuniperunat. Uuniperunoita saat valmistettua, kun ostat isohkoja, mahdollisimman samankokoisia jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda) 2-3 kpl/hlö, peset perunat huolellisesti ja käärit ne folioon niin, että perunasta jää hiukan näkyviin. Tee näkyviin jäävään osaan veitsellä viilto tai pari. Laita perunat uuninpellin päälle uunin keskitasolle 200 asteeseen n. 50-60 minuutiksi niin, että perunoiden näkyvillä oleva osa on ylöspäin. Huomaathan, että kypsymisaika on kiinni perunoiden koosta. Uuniperunan on hyvä olla isohko, mutta jos onnistut löytämään ihan valtavia perunoita, niiden kypsymisaika voi olla reilusti yli tunnin. Testaa perunoiden kypsyys esim. cocktail-tikulla. Nauti perunat joko lusikalla päällä olevasta viillosta tai halutessasi kuori ne keitettyjen perunoiden tapaan. Uuniperunan seuraksi sopii hyvin esim. tzatziki-kastike.

 

Toivottavasti etenkin ne, joilla on perunoihin viha–rakkaus-suhde, saivat tästä postauksesta jotakin ideoita siihen, miten tätä suhdetta voisi kallistaa sille jälkimmäiselle puolelle.

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuva Couleur/CC0/Pixabay

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Oma elämä Hyvä olo
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.