Maukas ja samettinen ruskea kastike
Keitetyt perunat ja ruskea kastike lukeutuvat uskoakseni erittäin monen suomalaisen lapsuuden makumuistoihin. Samoin uskon, että monen kohdalla tämä on ristiriitainen makumuisto, jota ei välttämättä koeta pelkästään mahtavaksi ja suuresti kaivatuksi kulinaristiseksi elämykseksi.
Olen jo aiemmin kertonut vaikeasta perunasuhteestani, ja suhtautumiseni ruskeaan kastikkeeseen on vähän samanlainen: onhan sitä tullut lapsena syötyä vähintäänkin tarpeeksi. En tästä huolimatta ole halunnut heivata ruskeaa kastiketta keittiöstäni kokonaan, koska se yhtä kaikki toimii monissa liharuoissa hyvin. Esimerkiksi perunasose ja lihapyörykkäkastike on yksi niistä jo lapsuudesta tutuista ruoista, joita ihan aidosti kaipaa ja haluaa välillä itsekin tehdä.
Aikoinaan, kun opettelin tekemään ruskeaa kastiketta, koin suurimmaksi haasteeksi sen, että kastikkeen rakenteesta tulee sopivasti suurustunut mutta kuitenkin tasainen. Kastikkeessa ei kuulu olla sattumia joukossa! Jaan tässä reseptin, jolla olen itse saanut aikaan samettisen tasaisen ruskean kastikkeen.
Alun perin suunnittelin postauksen otsikoksi ”Perinteinen ruskea kastike”. Luovuin ”perinteisestä”, koska oikeasti perinteistä kastiketta tekevät olisivat varmaankin kääntyneet haudoissaan ja elossa olevat perinnekokit kenties muuten vain tuohtuneet. Perinteinen tämä on yhtä kaikki siinä mielessä, että suurusteena toimivat ruskistetut jauhot.
Sitten itse asiaan eli reseptiin:
Ruskea kastike (4 annosta)
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
4 rkl vehnäjauhoja
n. 80 g voita
Aloita kastikkeen valmistus laittamalla vesi ja lihaliemikuutio pieneen kattilaan ja keittämällä vesi. Hiukan ennen veden kiehumista lämmitä teflonpinnoitteinen pannu. Lisää jauhot kuivalle, kuumalle pannulle ja ruskista kääntelemällä. Jauhoja täytyy käännellä koko ajan, etteivät ne pala! Kun jauhot ovat tasaisen vaaleanruskeita, lisää voi pienissä erissä. Rasvaa on sopiva määrä, kun pannulla on tasainen ruskea tahna. Lisää tämä tahna kiehuvaan veteen. Keitä pieni hetki ja tarvittaessa jatka matalalla lämmöllä välillä sekoittaen. Kastikkeeseen voi lisätä esimerkiksi paistetun jauhelihan tai lihapyörykät tai sen voi tarjoilla muiden liharuokien ja perunan kanssa. Kastike kannattaa nostaa pöytään vasta juuri ennen aterian aloittamista.
Vinkki: Jos kastike on tarkoitus lämmittää myöhemmin uudelleen, sen on hyvä olla aavistuksen juoksevampaa eli vehnäjauhojen määrä voi olla hieman pienempi.
Ei muuta kuin hyviä ruokahetkiä!
Lämpimin terveisin
Rouva R
Kuva arinaja/CC0/Pixabay