Viikon ruokalista nro 2 – helposti hyvää!
Olen jo aiemmin esitellyt viikon ruokalistan. Tässä esittelen teille ruokalistan nro 2. Perusarvot eivät ole muuttuneet: edelleen ruokalistassa on pyritty edullisuuteen, maukkauteen, terveellisyyteen ja helppouteen. Rehellisyyden nimissä on silti myönnettävä, ettei viikonlopun ruokia tällä kertaa voi väittää erityisen edullisiksi. Hinta–laatu-suhde on kuitenkin edelleen loistava. Kyse on todellisesta ”pyhäruoasta”, joka ei ruoan laatuun nähden ole kallista!
Sekään ei ole edellisen kerran jälkeen muuttunut, että kyse on tosielämästä lainatusta ruokalistasta. Näitä ruokia meillä syödään usein.
Viikon ruokalista:
Maanantai: Kinkkukiusaus ja raejuusto-vihersalaatti (Hinta/annos: n. 1,80 euroa)
Tiistai: Kinkkukiusaus ja raejuusto-vihersalaatti (Hinta/annos n. 1,80 euroa)
Keskiviikko: Kermainen jauheliha-herkkusieni-risotto (Hinta/annos n. 2,30 euroa)
Torstai: Broileri–mozzarella-pizza (Hinta/annos n. 1,80 euroa)
Perjantai: Broileri–mozzzarella-pizza (Hinta/annos n. 1,80 euroa)
Lauantai: Burgundyn pata, perunasose ja feta-vihersalaatti. (Hinta/annos n. 5,60 euroa)
Sunnuntai: Burgundyn pata, keitetty riisi ja feta-vihersalaatti. Hedelmäsalaatti (omena–banaani–persikka). (Hinta/annos n. 6,20 euroa)
Huomautuksia: Ylempänä esitetyt hinnat ovat annoshintoina – eli per lautanen -hintoina – riippuvaisia paitsi käytettyjen ainesosien hinnasta, myös annoskoosta. Ota siis huomioon, että esitetyt hinnat on laskettu edullisia aineksia suosien ja maltillisia annoskokoja ajatellen. Premium-tuotteet ja isot annoskoot johtavat taatusti yllä mainittujen annoshintojen ylitykseen.
Sitten vielä ruokalistaan liittyviä reseptejä.
Kinkkukiusaus (4 annosta)
n. 10 keskikokoista perunaa
2 keskikokoista sipulia
300 g kinkkusuikaleita
1,5 dl maitoa
1,5 dl kermaa
1,5 tl suolaa
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Kuori perunat ja sipulit. Leikkaa perunat ohuehkoiksi suikaleiksi ja hienonna sipuli. (Vaihtoehtoisesti voit käyttää n. 700-800 g kaupassa pakasteena myytävää peruna–sipuli-sekoitusta.) Sekoita perunasuikaleet ja hienonnettu sipuli sekä kinkkusuikaleet kulhossa. Kaada kulhon sisältö isohkoon, voideltuun uunivuokaan (esim. 30×25 cm). Sekoita maito, kerma ja suola keskenään kulhossa ja kaada vuokaan. Huom! Maito–kerma-seoksen ei ole tarkoitus peittää vuoan sisältöä vaan riittää, että nestettä on tasaisesti vuoan pohjalla.
Laita vuoka uunin keskitasolle noin 45 minuutiksi. Kinkkukiusaus on valmis, kun pinta rusehtaa kevyesti eikä vuoan pohjalla ole enää nestettä.
Kermainen jauheliha–herkkusieni-risotto (2 annosta)
1,5 dl risottoriisiä
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio
300 g jauhelihaa
100 g säilykeherkkusieniä viipaleina
¼ keskikokoinen kurkku
1 dl kermaa
suolaa
Laita (mieluiten pinnoitettuun) kattilaan riisi, vesi ja lihaliemikuutio (ei pakollinen, jos haluat välttää lisäaineita). Nosta kattila liedelle ja lämmitä vesi kiehuvaksi. Kun vesi alkaa kiehua, keitä hiljakseen kannen alla. Paista jauheliha pannussa. Kun jauheliha on lähes kypsää, lisää herkkusieniviipaleet. Mausta seos suolalla. Odottaessasi jauhelihan kypsymistä leikkaa noin ¼ keskikokoisesta kurkusta hyvin pieniksi kuutioiksi. Sekoita kurkkukuutiot kypsään jauheliha–herkkusieni-seokseen. Tarkkaile koko ajan, että riisikattilassa on vettä ja sekoita silloin tällöin. Kun vettä on enää hyvin vähän ja riisi alkaa olla kypsää, lisää kerma. Hämmennä hetki ja sekoita sitten paistinpannussa oleva seos tasaisesti riisin joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa (tärkeää etenkin, jos lihaliemikuutiota ei käytetä). Tarjoile heti.
Broileri–mozzarella-pitsa (pellillinen)
Pohjaan:
3 dl vettä
1 kuivahiivapussi tai 25 g hiivaa
¼ tl sokeria
1 tl suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
3 rkl sulatettua voita
Täytteeksi:
n. 50 g tomaattipyreetä tai ketsuppia
300 g broilerin fileesuikaleita
100 g mozzarellaa
100 g kirsikkatomaatteja
1 tlk ananaspaloja säilykkeenä
150 g juustoraastetta (esim. Emmental)
Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (kuivahiivaa varten hieman lämpimämmäksi). Lisää hiiva, sokeri ja suola ja sekoita. Lisää vähitellen vehnäjauhot aluksi sekoittaen, sitten taikinaa käsin vaivaten. Lisää lopuksi sula voi. Taikinasta pitäisi tulla kiinteä, niin ettei se juurikaan tartu käsiin. Kohota taikinaa hetki liinan alla. Paista broilerin fileesuikaleet pannulla, leikkaa mozzarellapallo ohuiksi siivuiksi ja leikkaa kirsikkatomaatit kahtia. Kun taikina on kohonnut, laita matalalle uuninpellille leivinpaperi ja levitä käsin taikina leivinpaperille tasaiseksi ja ohueksi. Jos taikina tarttuu käsiin, hiero käsiin vehnäjauhoa. Sivele pitsapohjaan tomaattipyree tai ketsuppi hyvin ohueksi kerrokseksi. Laita pohjan päälle kypsät broilerin suikaleet, mozzarellasiivut, kirsikkatomaatin puolikkaat ja ananaspalat. Lopuksi ripottele juustoraaste tasaisesti päälle. Paista uunissa hieman keskitasoa matalammalla noin 15 min. Pitsa on valmis, kun juustoraaste rusehtaa kevyesti. Pitsan kannattaa antaa hetken jäähtyä, ennen kuin sen leikkaa paloiksi.
Vinkki: Broilerin fileesuikaleet voi korvata valmiiksi kypsillä tuotteilla kuten kypsillä broilerin siivuilla. Mozzarellan voi myös ostaa valmiiksi pieninä palloina, jotka voi ripotella pitsaan.
Burgundyn pata (4 annosta)
700 g naudan paistilihaa
150 g pekonia
1 iso sipuli
200 g herkkusieniä
½ pulloa punaviiniä
1 rkl suolaa
½ tl jauhettua mustapippuria
1 tl timjamia
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Leikkaa paistiliha kuutioiksi. Silppua pekoni paloiksi. Kuori ja paloittele sipuli (ei tarvitse hienontaa). Pese herkkusienet, ja jos ne ovat hyvin suuria, leikkaa ne kahtia. Ruskista ainekset korkeareunaisella paistinpannulla kevyesti. Laita ne sen jälkeen uunipataan. Kaada päälle ½ pulloa punaviiniä* ja sekoita mausteet joukkoon. Laita (kannellinen) pata uunin keskitasolle vähintään 1,5 tunniksi. Uunissaoloajan pidentäminen on vain eduksi, ja siinä tapauksessa voit laskea uunin lämpötilaa. Kun otat padan uunista, tarkista vielä maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
*Jos tarkkoja ollaan, Burgundyn padassa pitäisi nimensä mukaan käyttää juuri Burgundyn punaviinejä. Ihan hyvää pataa tulee kuitenkin monella muullakin punaviinillä!
Lämpimin terveisin
Rouva R
Kuva Daria-Yakovleva/CC0/Pixabay