Unelmien mokkakääretorttu
Reseptin kehittely lähti ongelmasta: mitä tehdä, kun pitää unelmatorttuna tunnetusta kääretortusta, mutta haluaisi siihen täytteen, joka toimii silloinkin, kun torttua ei syödä heti?
Tummiin kääretorttuihin löytyy ihania täyteohjeita. Itse pidän kovasti niistä ohjeista, joissa täytteeksi tulee kermavaahtoa tai moussea. Näissä täytteissä on mielestäni vain se ongelma, että ne ovat parhaimmillaan pienen hetken eli lähinnä silloin, kun torttu päätyy suoraan kahvipöytään. Jos aikaa tortun valmistuksesta sen nauttimiseen kuluu vähänkin enemmän, täytteen rakenne helposti kärsii ja pahimmillaan koko leivonnainen vettyy.
Aloin siis pohtia, millainen hiukan aikaa kestävämpi täyte tumman kääretorttutaikinan pariksi sopisi. Sitten mieleen tuli, että mokkapaloissahan on yksi maailman ihanimmista kuorrutteista, joka todistetusti säilyy hyvänä myös silloin, kun ei tule aivan heti syödyksi. Voisiko sellainen toimia kääretortussa?
Kokeillahan sitä piti, ja lopputulos oli mielestäni varsin herkullinen. Täältä siis pesee:
Unelmien mokkakääretorttu (n. 10 siivua)
Torttutaikina:
4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
¾ dl vehnäjauhoa
¾ dl perunajauhoa
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Täyte:
4 rkl kylmää kahvia
75 g sulatettua voita
5 dl tomusokeria
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita jauhot sekä kaakao- ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää jauhoseos hitaasti siivilän läpi samalla taikinaa varovasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle korkeareunaiselle uuninpellille. Levitä taikina pellille mahdollisimman tasaiseksi. Laita uunin keskitasolle n. 7 minuutiksi.
Tee täyte sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi massaksi. Valmis täyte ei saisi olla kovin juoksevaa mutta sen tulisi kuitenkin olla sujuvasti levitettävissä. Voit säätää täytteen juoksevuutta lisäämällä varovasti kahvia (jos täyte on liian jähmeä) tai tomusokeria (jos täyte on liian juokseva).
Laita pöydälle leivinpaperi ja ripottele sille sokeria. Kun otat valmiin torttulevyn uunista, laita se leivinpapereineen torttupuoli alaspäin sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota päällimmäinen leivinpaperi varovaisesti torttulevystä.
Kun torttulevy on jäähtynyt, levitä täyte sen päälle tasaiseksi kerrokseksi, ei kuitenkaan aivan reunoja myöten, jotta täyte ei pursua ulos. Tämän jälkeen kääri torttu rullaksi itsestäsi poispäin niin, että torttulevyn lyhempi sivu on sinua kohti. Koeta saada torttu käärittyä alusta pitäen tasaisesti ja melko tiukasti, kuitenkin välillä keventäen käärimistä niin, ettet puserra täytettä edelläsi vaan se jää tasaisesti tortturullan sisään. Ellet ole aiemmin tehnyt kääretorttua eikä käärimistekniikka ole sinulle tuttu, tämä voi olla haastava työvaihe.
Kun sinulla on valmis tortturulla, leikkaa vielä tortun molemmista päistä veitsellä pois epätasainen osuus. Tämän jälkeen tortun voi siivuttaa, jos se tarjotaan heti.
Kääretortun säilytys tapahtuu jääkaapissa. Viileässä säilyttäminen myös edesauttaa tortun käsittelyä, koska täyte on tällöin jäykempää eikä niin tahmaista.
Vinkki: Jos haluat korostaa tortun sukulaisuutta mokkapaloihin, voit käyttää tarjoilussa koristeluna nonparelleja.
Hyviä herkutteluhetkiä!
Lämpimin terveisin
Rouva R