Harvinainen herkku: Metsämansikkajäädyke
Minusta metsämansikoissa on aina ollut jotakin hyvin erityistä, ja siksi olen ollut melkein naurettavan iloinen aina, kun olen pystynyt hyödyntämään niitä jälkiruoissa tai leivonnassa. Luultavasti erityisyyden tuntu tulee siitä, että metsämansikat ovat käytännössä aina itse poimittuja. Hyvin monia marjoja ja hedelmiä saa hankittua ostamalla, monia jopa läpi vuoden, mutta metsämansikoita ei niin vain voi hakea pakastepussillista kaupasta. (Ainakaan minun tietääkseni – korjatkaa, jos olen väärässä!)
Minulla on käynyt niin hyvä tuuri, että aivan kotini tuntumassa kasvaa suuret määrät metsämansikkaa. Ei useinkaan ole kovin vaikeaa löytää joitakin metsämansikoita, mutta itse olen jo vuosia onnistunut löytämään metsämansikoita niinkin paljon, että niitä on kannattanut jopa pakastaa talven varalle.
Makuasioista ei toki sovi kiistellä, mutta omaan makuuni metsämansikat ovat isoja mansikoita parempia. En koskaan osta mansikoita kesäisin mansikkakojuista, koska hyvin suuri osa niistä on minun makuuni jokseenkin vetisiä. Metsämansikoissa ei tätä ongelmaa ole.
Sitten itse asiaan. Haluan esitellä erään ajankohtaisen herkun, jota voisi sanoa harvinaiseksi herkuksi juuri siksi, ettei metsämansikan saatavuus ole itsestään selvä asia.
Metsämansikkajäädyke (n. 6 annosta)
3 dl kermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 dl metsämansikoita
Vatkaa kerma, ½ dl sokeria ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa eri astiassa munat ja ½ dl sokeria vaahdoksi. Sekoita kerma- ja munavaahto sekä metsämansikat toisiinsa varovasti nostellen. Kaada tasainen seos pakastamisen kestävään muovikulhoon. Tämän reseptin mukaiselle määrälle sopii esim. pyöreä kulho, jonka yläreunan halkaisija on 20 senttiä.
Peitä kulho ja laita se pakastimeen vähintään pariksi tunniksi. Ota jäädyke pakastimesta hieman ennen tarjoilua. Jos haluat edesauttaa jäädykkeen irtoamista kulhosta, upota kulho hetkeksi lämpimään veteen niin, että kulhon yläreuna jää veden yläpuolelle. Tämän jälkeen kumoa jäädyke tarjoiluastiaan ja tarjoile heti. Jäädykkeestä voi leikata paloja samaan tapaan kuin kakusta.
Vinkki: Jäädykettä ei toki ole pakko tehdä juuri metsämansikoista vaan muutkin marjat soveltuvat. Halutessaan enemmän marjaista makua marjojen määrää voi lisätä tai joukkoon voi sekoittaa myös pienehkön määrän hilloa.
Tämä herkku maistuu hyvin kesäpäivinä, mutta itse olen valmistanut tätä pakastetuista marjoista myös keskellä talvea vaihteluksi talviajan raskaammille herkuille. Esimerkiksi joulunajan jälkeen metsämansikkajäädyke on piristävän raikas yllätys kahvipöytään!
Lämpimin terveisin
Rouva R