Muistoesineet roskiin eli elämän välitilinpäätös

Olen joskus ollut toivoton halussani säilyttää sellaiset esineet, joihin liittyy muistoja. Ja ei, en tarkoita matkamuistoja kaukaisesta lomakohteesta vaan tarkoitan ihan kaikenlaista. Olen saattanut säilyttää vaikka junalipun siltä kesäpäivältä, kun menin kaverin kanssa toiseen kaupunkiin elokuviin. Tai rikkinäisen käyttöesineen, jonka joku minulle tärkeä henkilö joskus antoi ja joka sittemmin hajosi käytössä. (Esinenostalgiaan sortuvat varmasti ymmärtävät, mistä puhun!)

Olen joskus takertunut kaikenlaisiin muistoihin ja niihin (etäisestikin) liittyviin esineisiin kynsin hampain. Tämä ei ole kiva ominaisuus ihmisessä, jonka mieltymykset ovat yhä enemmän minimalismiin päin kallellaan. Onneksi sama kehitys, joka on johtanut kohti minimalistisempia ihanteita, on johtanut myös siihen, että olen tuossa asiassa muuttunut. Ne esineet, joita olen raahannut mukanani muutosta toiseen ja joista luopuminen olisi aiemmin ollut valtavan kivuliasta, saavat nyt mennä.

Kaikkea en toki ole hävittämässä. On yhä muistoesineitä, jotka ovat minulle tärkeitä ja jotka haluan säästää. Mutta pystyn jo luopumaan paperilapusta, jolle olen vuosia sitten kirjoittanut jonkin silloisen neronleimaukseni. Tai herätyskellosta, jonka olen paikannut teipillä.

Mitään helppoa hommaa merkityksellisten ja niiden muunlaisten muistoesineiden erottelu ei ole ollut. Olen istunut viime viikkoina tuntikausia työhuoneeni lattialla laittamassa tavaroita kolmeen eri pinoon (säästetään, hävitetään, siirretään muualle). Koska suuri osa esineistä on ollut paperisia eli esimerkiksi muistiinpanoja, lippuja tai tulosteita, niin matalammankin pinon seulominen on vienyt aikaa.

Esineiden lajittelussa on ollut myös sellainen haaste, että aina välillä olen kysynyt itseltäni, tiedänkö oikeasti, mikä esine tuntuu merkitykselliseltä vaikka silloin, kun olen 70-vuotias. On esimerkiksi ihmissuhteita, jotka tässä hetkessä haluan unohtaa ja siivota roskiin, mutta kadunko sitä ehkä joskus? Saatanko vanhuksena, kun näiden suhteiden arvet ovat jo ajat sitten hävinneet näkyvistä, ajatella, että onpa sääli, kun hävitin kirjeenvaihdon, jota kävin sen yhden tyypin kanssa silloin joskus?

Sitähän en voi oikeasti tietää. Voin tehdä ratkaisut ainoastaan sen mukaan, mikä minusta tällä hetkellä tuntuu oikealta ja minkä osan elämästäni koen juuri nyt sen arvoiseksi, että haluan säilöä sen mitä erilaisimpien esineiden muodossa. Lohduttaudun myös sillä, että jos jokin esine ja siihen liittyvä muisto tällä hetkellä ainoastaan harmittaa minua, on epätodennäköistä, että se olisi vuosikymmenten päästä muuntunut mitä rakkaimmaksi muistoksi… Puhumattakaan niistä esineistä, joiden kohdalla nyt ajattelen, että mitä ihmettä, keneltä tämä on ja mikä tämä edes on?

Jonkinlainen ikäkriisi on yrittänyt asettua lattialle viereeni istumaan, kun olen tavaroita lajitellessani ymmärtänyt, että joistakin asioista alkaa olla hurjan kauan aikaa ja että ne kuuluvat jo aivan toiseen elämänvaiheeseen. Muistan kristallinkirkkaasti senkin ajan, kun muistoja oli vielä niin lyhyeltä ajalta, että kaikki oli tapahtunut melkein kuin eilen. Ei ole valtavan kauan siitä, kun olisin voinut tutkailla kaikkia omistamia esineitä jotenkin ajankohtaisina – tai vähintään sellaisina, että ihan juurihan minä laitoin tämän tänne laatikkoon.

Nyt niissä laatikoissa on jo sellaisia esineitä, joista minulla ei ole oikein mitään muistijälkeä ja jotka kertovat niin erilaisesta ihmisestä ja elämänvaiheesta, että koen melkein hiplailevani jonkun muun henkilökohtaisia tavaroita.

Väkisinkin tulee tunne, että teen jonkinlaista elämän välitilinpäätöstä. Mitä on tullut tehtyä ja kenen kanssa? Mikä siitä vuosien päästä vaikuttaa tärkeältä ja mikä vähemmän tärkeältä – ja mikä ehkä vähän häpeälliseltä tai muuten sellaiselta, että sen mieluusti unohtaisi?

Ehkä voisin vielä vastata siihen kysymykseen, että miksi oikeastaan istun lattialla tavaroineni ja olen hävittämässä niitä. Vastaus on se, että vaikka kotini on kaukana hillittömästä kaaoksesta, niin minun makuuni tavaroita on silti liikaa. Olen jo aiemmin kirjoittanut tavaramäärän vähentämisestä täällä.

Viime aikoina on taas alkanut tuntua siltä, että muistoesinelaatikot kodissani ovat kuin ikävä möhkäle, joka ei ainoastaan vie tilaa vaan painaa myös mieltä. Ei ole kovin kiva tilanne, että aina, kun menee tiettyyn huoneeseen, mielessä käväisee, että nuokin kaikki tavarat ovat tuolla. Mieli lepäisi paljon paremmin, jos vastassa olisi väljempi tila hiukan vähemmällä tavaramäärällä – mieluiten niin, että suurimman osan tilasta veisivät hyvässä järjestyksessä olevat tavarat, joille on oikeasti jotakin käyttöä.

Vaikka pyrinkin siihen, että riittävän suuri osa tavaroista matkaisi ulos ja jäteastiaan saakka – koska ei tavaroiden siirtely paikasta toiseen varsinaisesti ratkaise mitään – jonkin verran kyse on myös uudelleenjärjestelystä. Osittain ongelma on tähän asti ollut siinä, että minulla on näitä muistoesineitä vähän siellä täällä. Osa näistä on ”liian hyvässä” säilytystilassa. Jos haluankin säilyttää esimerkiksi osan opiskeluajan muistiinpanoista, ei niitä tarvitse säilyttää siinä kaapissa, josta on kaikkein helpoin ohimennen ottaa jotakin. Siihen kaappiin kannattaa sijoittaa mieluummin sellaisia tavaroita, joita oikeasti voi arjessaan tarvita. Jos niitä opintomuistiinpanoja haluaa vilkaista kerran vuosikymmenessä, ei varsinaisesti haittaa, vaikka ne olisivat siellä peränurkan säilytyslaatikossa. Koetan siis järkeistää ja selkeyttää tilankäyttöä.

Toivottavasti saan tällä projektillani lisää tilaa sille, mikä on tarpeellista ja ajankohtaista – niin elinympäristöön kuin toivottavasti omaan mieleenikin.

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuva Alexas_Fotos/CC0/Pixabay

koti ajattelin-tanaan hyva-olo oma-elama
Kommentit (4)
  1. Olen ollut itsekin aiemmin jonkin sortin esinenostalgikko, ja saattanut laittaa talteen kuitteja,lippusia ja lappusia. Ihailin aina lapsuudenystävääni, joka saattoi silmää räpäyttämättä lahjoittaa vaikkapa jonkun korun sitä ihailleelle ystävälle tai nakata julisteet hetken harkinnan jälkeen seinältä suoraan kierrätykseen.

    Sittemmin olen alkanut ahdistua kaikesta kulutukseen ja hamstraamiseen liittyvästä ja viimeksi muuttaessani pyrin ja pääsinkin itseäni miellyttävään minimalismiin. Joitakin valokuvia löytyy, mutta muuten en tarvitse tavaraa muistuttamaan tärkeistä ihmisistä tai hetkistä. Uskon että asiaan vaikuttaa myös se, kun olen joutunut vuosien varrella lupumaan tärkeistä ihmis-ja eläintovereista. Menetyksien jälkeen krääsästä luopuminen tuntuu helpolta ja todella triviaalilta toimenpiteeltä suurien surujen rinnalla. Sitä paitsi tuntuisi jotenkin aika perverssiltä velloa tavaramäärän keskellä kun on niin paljon ihmisiä joilla ei ole varaa nostalgiaan kun kämpästä (jos sellainen on) ei löydy edes perustarvikkeita.

    ”Ei ole kovin kiva tilanne, että aina, kun menee tiettyyn huoneeseen, mielessä käväisee, että nuokin kaikki tavarat ovat tuolla. Mieli lepäisi paljon paremmin, jos vastassa olisi väljempi tila hiukan vähemmällä tavaramäärällä – mieluiten niin, että suurimman osan tilasta veisivät hyvässä järjestyksessä olevat tavarat, joille on oikeasti jotakin käyttöä.” Tämä ajatus miellyttää minuakin ja tavoite on melkein jo saavutettu! siivousintoa voisi löytyä kyllä vähän enemmän tuon saavutetun järjestyksen ylläpitoon.

    1. Sellainenkin ajatus on tullut mieleen, että se tuntuu vähentävän muistoesineiden arvoa, jos niitä on kolme jätesäkillistä. Esineet ovat minusta usein ihan tehokas muistojen säiliö, mutta ehkäpä tunnetta olisi enemmän, jos tavaraa olisi vähemmän…

      Esim. elokuvissa näkee joskus suunnilleen korurasian kokoisia muistolaatikoita, joihin on koottu kaikki tärkeät muistoesineet koko elämän varrelta. Jokin sentapainen tuntuisi aika ihanteelliselta, ja voisi kuvitella, että sellaisessa rasiassa muistoja ja tunnetta on hyvin kiteytyneessä muodossa. (Vrt. älytön kasa ”tätäkään pääsylippua en malttanut hävittää” -esineitä.)

  2. voi kuinka tuttua. Itselläni noita samanlaisia ryhtiliikkeitä on ajoittain – yleensä silloin kuin oikeasti joku muu hiertää kuin se tavaraboxi jollain hyllyllä. Kummasti kuitenkin pienikin raivaus sitten sielunmyllerrystäkin silittää.
    Roskiin olen muutama raivaussessio sitten raaskinut laittaa mm. hapertuneen sokeripalapakkauksen ekoilta treffeiltäni viime vuosisadalta (hahahha) ja parittoman kuviolapasen ( jonkun poikaystävän kutoma), jonka toisen kappaleen kadotin jossain, joskus.

    Muutama viikko sitten nostin kaapista laatikollisen vanhoja kirjeitä ja ajattelin heittää kaikki katsomatta tuleen, mutta eihän siinä niin käynyt tietenkään. Tuhottavaksi päätyi kuitenkin satoja kirjeitä ja nyt tallessa ovat vain vuosikymmenien ajalle rytmittyvät kirjeet parhaalta ystävältäni (niissä on meidän yhteistä historiaamme, jonka tiimoilta järjestämme hihittelyiltoja muutaman vuoden välein) ja kaikki kirjeet ajalta kun haaveissa oli yhteinen tulevaisuus hurmaavan fransmannin kanssa.
    Nämä halusin säästää luettavaksi ja muistoissa elettäväksi vanhuudenhöperönä, kun se aika kenties koittaa.

    Tämä raivaus voisi olla aktiivisempaa, jos ei minulla olisi niin tolkuttoman paljon kaappitilaa. Se mitä ei näe, ei ahdista.

    1. Apua, voisin hyvin kuvitella minullakin olevan jotakin sokeripalapakkauksen tapaista säilössä. 😀

      Minulla on ollut tämänkertaisessa raivaussessiossani kunnianhimoinen tavoite tehdä homma niin perusteellisesti, ettei sitä ihan lähivuosina tarvitse tehdä uudestaan. En hävitä vähän vain jotakin vaan elättelen toivetta siitä, että joidenkin ajanjaksojen osalta voisin nyt tehdä lopullisen päätöksen siitä, mitä muistoesineitä haluan säilyttää. Realisti minussa sanoo kuitenkin, ettei se ehkä ihan niin mene vaan asiaan joutuu vielä joskus palaamaan, mutta ainakin suunta on oikea!

      Valitettavasti tuo, että tavaroita raivaamalla voi lievittää mielensä kaaosta, toimii myös toiseen suuntaan: tavaroita raivaamalla voi saada sinne mieleen juolahtamaan yhtä sun toista, eikä pelkästään mukavia asioita. Onpa kiva huomata tiettyjen esineiden äärellä käsittelevänsä uudelleen esimerkiksi jotakin eroa, jonka kuvitteli olevan jo ajat sitten käsitelty. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *