”Minä haluaisin…” –10 pientä toivetta uudelle vuodelle

Päätin, etten tee erillistä uudenvuodenlupauskirjoitusta. Oikeastaan olen jo vuosia sitten päättänyt, etten lupaa mitään erityistä yhdellekään vuodelle. Pysyn jollakin tasolla päätöksissäni, mutta halusin silti pohtia, mitä kaikkea vuosi 2022 tuo tullessaan – uuteen vuoteen mahtuu muutamia sellaisia asioita, joita en ole koskaan ennen saanut kokea!

Minna juo kahvia talvisessa jokirannassa

Vaikka en lupauksia teekään, listaan mahdollisuuksia ja asioita, joita olisi mukava tehdä, saavuttaa tai kokea vuoden aikana. Viime vuoden kesäloman jälkeen aloin kirjata listaa ja vuoden lopussa piirsin siihen viimeisen pisteen.

Sain aikaan kymmenen kohdan listauksen:

 1. Tänä vuonna haluaisin hengähtää, katsella maisemaikkunasta ja hidastella.
 2. Haluaisin enemmän aikaa itselleni.
 3. Haluan opiskella journalismia ja syventyä mielenkiintoisiin opintojaksoihin. Haluan oppia jotain uutta. Haluan tutustua opiskelijaryhmääni paremmin.
 4. Haluan kirjoittaa, kirjoittaa ja kirjoittaa. Luoda jotain uutta. Mutta jatkaa myös vanhojen ”projektien” äärellä.
 5. Haluan pitää huolta hyvinvoinnistani ja kunnostani. Haluan harrastaa. Haluan liikkua.
 6. Luen tai kuuntelen ainakin yhden kirjan kuukaudessa. Lupaan tarttua ensimmäistä kertaa ikinä Finlandia-voittajaan.
 7. Lupaan pitää enemmän yhteyttä ystäviin, sukulaisiin ja erityisesti iäkkäisiin isovanhempiini. Palaan kuukausittaiseen postikorttilähetys-tapaani.
 8. En ota tänäkään vuonna itseäni liian vakavasti. Uskallan olla oma itseni, nauran, kun naurattaa ja itken, kun itkettää.
 9. Sanon mielipiteeni ja ajatukseni rohkeasti ääneen. Vain ääneen lausumalla on mahdollisuus vaikuttaa. Tämä pätee niin työssä kuin kotioloissa.
 10. Kun jään opintovapaalle, lupaan palata aiempaan tapaani leipoa viikoittain sämpylöitä. Samalla lupaan purkaa kodinhoitohuoneen kaaosta hieman useammin kuin työarjessa…

Vaikka osa listatuista asioista on täysin uutta ja ihmeellistä itselleni, moni kohdista jatkaa jo tottuja perinteitäni, eikä mitään uutta oikeastaan olekaan näkyvissä. Minusta on mukavaa, että tämä vuosi ei ainakaan toistaiseksi tunnu mitenkään erityisen raskaalta eikä siihen kohdistu suuria tavoitteita tai saavuttamattomia unelmia. Työkalenterin lisäksi uuteen vuoteen ei myöskään sisälly pakotettuja to do -listoja.

Kutsunkin tätä vuotta eräänlaiseksi välivuodeksi.

Välivuosi-termi sopii hyvin opintovapaaseen: olen kaksi kuukautta opintovapaalla keväällä ja kaksi syksyllä. Saan keskittyä kunnolla journalismiopintoihin! En ole koskaan aiemmin ollut opintovapaalla ja odotan nyt tätä rupeamaa innolla. Opintovapaan aikana kirjoitan myös tietokirjaa (jonka saan sisällytettyä kivasti opintojen vapaavalintaisiin opintojaksoihin tai itse hankittaviin projektiopintoihin), johon hieman yllättäen sain Suomen Tietokirjailijat ry:ltä apurahan. Kutkuttavaa.

Uusi vuosi ja uudet kujeet -sanonta pitää sittenkin jollakin tasolla paikkansa.

Tähän on tultu.

Minna

Kuva: Arto Arvilahti

puheenaiheet oma-elama ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
 1. ”Välivuosi” kuulostaa ihanalta! Vaikutat jotenkin tosi inspiroivalta tyypiltä ja blogisi on nopeasti hypännyt yhdeksi suosikeistani, kiitos kun kirjoitat 🙂

  1. Kiitos ihanasta kommentista! Et tiedäkään, miten hyvä mieli minulle siitä tuli. Kiitos sydämestä.
   ”Välivuosi” on kutkuttava, ja kun tänään heräsin herätyskelloon loman jäljiltä, melkein ensimmäinen ajatukseni oli, että pari kuukautta ja sitten…sitten olen opintovapaalla muutaman kuukauden!

   Mukavaa viikkoa!

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *