Aikuisen naisen iho-oireita: ruusufinni!

Ei riitä, että on leikattu kahdesti kaularangan prolapsi ja sairastanut koronan kaiken perään, sitten iski ruusufinni. Tai no, kaikki alkoi oikeastaan jo lokakuussa, jolloin havaitsin aiemmin hyvin voineessa ja persikkaisessa ihossani muutoksen: punoitusta, näppylöitä, pieniä finnejä tai finninalkuja. Poskien iho helähti yhtäkkiä punaiseksi ja alkoi kutista. Peilistä minua katsoi ihottumanaamainen nainen.

Lievä ruusufinni posken ja leukakulman iholla
Lievä ruusufinni ilmenee ihon punakkuutena, helahteluina ja pieninä näppyinä, joiden sekaan nousee finninalkuja. Tässä ihoa hoidettu voitein liki kaksi viikkoa. Iholla ei mitään voiteita tai meikkiä kuvassa.

Tämä kaikki oli ihan uutta minulle. En ole koskaan, edes murrosiässä, kärsinyt aknesta, eikä minulla ole ollut ihon kanssa mitään ongelmia. En ole allerginen, olen aina voinut käyttää kevyttä meikkiä huoletta ja vuodenajan vaihteluista huolimatta ihoni on ollut sekä hyvänvärinen että hyvässä kunnossa.

Tuulet, tuiskut tai kuumuus eivät ole siihen vaikuttaneet!

Mutta nyt. Nyt vaikuttavat. Ensitöikseni pesin kaikki pelit ja pensselit eli meikkaamisen tykötarpeet, sudit ja sen sellaiset. Tein sen huolellisesti kerran viikossa. Samalla hankin apteekista kunnollisen perusrasvan, jota levitin kasvoilleni kahdesti päivässä, aamulla ja illalla. Ei tehoa. Poskien iho oli ennallaan kuukauden ja kahden kuukauden kuluttua näiden toimenpiteiden jälkeen. Joulukuussa huomasin ihottuman levinneen leukaan, tammi-helmikuussa otsaan.

Olin itse päätynyt googlettamalla ruusufinniin (päättelin sen aiheutuneet maskin käytöstä), mutta ajatellut kuitenkin sen menevän itsestään ohi. Lopetin saunassa käymisen ja suojasin ihoani pakkasilla. Ei tehoa. Kyselin kanssasisarilta apuja ja sain rasva- ja ihotautilääkärisuosituksia.

Tammikuun lopussa varasin ajan työterveyteen. Siellä minulle naurettiin. Luit oikein, naurettiin.

Hymisteltiin. Ihmeteltiin. Että eihän tämä ole edes kunnolla näkyvissä tämä sinun ihottumasi… ”Jos olisin mieslääkäri, todennäköisesti en näkisi tätä ja sanoisin, että tässä ei ole mitään näppylöitä.” Selvä.

Ruusufinni-ajatukseni teilattiin, mutta tilalle sain apteekista käsikauppatavarana saatavaa probioottisalvaa. Maksoin tuubista 3 euroa 90 senttiä ja marssin kotiin. Käytin rasvaa aamuin illoin viisi viikkoa – tuloksetta! Oikeastaan huomasin, että se jopa pahensi ihoni tilannetta välillä.

Joten varasin ajan ihotautilääkärille. Joka diagnosoi välittömästi lievän ruusufinnin. Johon ei käytetä probioottisalvaa. Koskaan. Sain kaksi tuubillista ruusufinniin käytettäviä rasvoja sekä option suun kautta antibioottikuuriin, jonka käyttäisin, jos rasvoilla ei neljässä viikossa saavuteta haluttua tehoa eli ihon paranemista.

Minna hymyilee uudet korvakorut korvissaan
Tässä liki kaksi viikkoa hoidetulla iholla on kevyt BB-voide, ei muita meikkituotteita. Ruusufinni kuultaa kevyen meikin läpi jonkin verran. Suuripiirteisessä tarkastelussa iho-ongelmaa ei välttämättä huomaa.

Ihotautilääkäri otti minut tosissaan ja selitti, mistä kaikki johtuu: ruusufinni on tyypillinen aikuisen, etenkin naisen, iho-ongelma, se villiintyy erityisesti iholla, joka nauttii lämmöstä, kesästä, auringosta sekä poskilla, joille talven viimat ja kosteus pääsevät säännöllisesti. Ruusufinni on kohdallani varmasti riehaantunut maskin käytöstä, mutta mikään perisyy maskin käyttö ei tälle ole.

Lääkäri kartoitti muun muassa seuraavia asioita ihooni linkittyen:

 • hormonimuutokset – ei ole muutoksia hormonitoiminnassa, ehkäisyssä tai missään sen sellaisessa.
 • ruokavalio – ei muutoksia viimeiseen viiteen tai ehkä jopa kymmeneen vuoteen. Tärkein sanoma taisi olla, että ruokavaliolla on oikeasti hyvin pieni (olematon) osuus ruusufinnin synnyssä tai hoidossa.
 • ihon hoito ja meikkaus – ei muutoksia viimeiseen kymmeneen vuoteen. Käytössä ihoystävölliset ja kevyet tuotteet.
 • stressi – ei säännöllistä, ei ”vakavaa”, ei uneen tai muuhun hyvinvointiin vaikuttavaa stressiä.
 • alkoholi – en käytä. Juon keskimäärin pari kertaa vuodessa lasillisen kuohuviiniä.
 • ihon reagointi säätilaan – no nyt! Viiman jälkeen pahenee, pakkasilman jälkeen pahenee, kostea ilma lisää punoitusta.
 • ihon reagointi vuorokauden aikaan – hmmm, kyllä. Iho on aamulla parempi kuin illalla.
Poskien iho rasvaamisen jäljiltä
Tässä posken iho on saanut rasvahoitoa liki kolme viikkoa. Punoitus lievenee ja isojen näppylöiden ”tuotanto” on vähentynyt.

Asiantunteva lääkäri tutki ihoani mikroskoopilla ja suurennuslasilla ja erilaisilla valoilla (?) ja totesi sen olevan Välimeren oliivi-iho, joka odottaa nyt kovasti kesän aurinkoa. Totta joka sana! Tilanne ei asiantuntijan mukaan onneksi ole paha, ja todennäköisesti poskien iho korjaantuu viimeistään kesän kynnyksellä. Ulkoilmaihmisenä poskeni ovat kärsineet pakkasista ja kosteasta syksystä.

Lisäksi yksi merkittävä tekijä ruusufinnin puhkeamiselle on ikä. Ikä ei tule yksin. Sen olen saanut huomata.

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet terveys oma-elama iho
Kommentit (7)
 1. Tanja for Takeoff
  17.4.2022, 21:24

  Mulla ei ole kans ikinä ollut mitään varsinaisia iho-ongelmia, paitsi kuivuus. Nyt muutaman vuoden olen kärsinyt ruusufinnioireista. Etenkin lopputalvesta ja keväällä helahtaa oireet päälle. Keli vaihtelee, sisällä on kuuma, ulkona on kylmä. – Ja sitten se keski-ikä.

 2. Tyylimurun Tiina
  16.4.2022, 12:18

  Onneksi löytyi lopulta asiantunteva taho ja sait oikeat aineet. Kyllästyttää yleislääkärit, harvemmin heiltä olen apua saanut. Vähättelevä asenne kans turhauttaa. Kesällä usein jotkut ihojutut rauhoittuvat 🤔 ☀️ Mä kans huomannut ikääntymisen ilot..🎉

  1. Ihan totta! Vähättely ja hymistely ovat potilasta/asiakasta kohtaan erityisen ikäviä tapoja kohtaamisissa. Onneksi sain avun, nyt vain odotellaan, saadaanko myös tuloksia aikaan 🙂

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *