Kas näin pystytetään kasvihuone!

Olen haaveillut melko pitkään kasvihuoneesta. Sellaista, joka tuottaisi kurkkua, tomaattia, salaattia ja kaikenlaisia yrttejä. Joka kukostaisi ja olisi ennen kaikkea helppohoitoinen. Koska en ole synnynnäinen viherpeukalo, unelma kasvihuoneesta on kuvainnollisesti itänyt mielessäni melko pitkään – selviäisinkö kasvihuoneesta, kun peikonlehden kanssakin on haastavaa?

Varjokuvat kasvihuoneen pohjan äärellä

Onneksi minulla on hyvä ystävä, tyttären kummitäti, joka ilmoittautui välittömästi vapaaehtoiseksi kasvihuoneprojektistani kuultuaan. Hän auttaisi, briiffaisi ja tukisi minua ja meitä tässä meille hieman hankalahkossa operaatiossa. Mies auttoi hankinnassa, kantoi, kokosi ja tutki ohjekirjoja, minä taas suunnittelin istutuksia yhdessä kymmenvuotiaan kanssa. Kun yöpakkaset väistyivät, aloimme hommiin!

Kasvihuone on pieni (oikea unelmaunelmani olisi sellainen iso lasinen kaunotar), joten muutamasta kasviajatuksesta tingin heti alkuun: ainakin mansikat ja perunat saisivat kasvaa jossakin muussa laatikossa. Ne eivät saa kattoa päälleen tällä kertaa. Ystäväni kehotti minua hankkimaan kurkun ja kirsikkatomaatin taimina, jotta saisimme heti tänä vuonna nauttia niiden sadosta. Hyvä vinkki. Me kaksi kärsimätöntä, minä ja tyttäreni, emme välttämättä jaksaisi odottaa ensi vuoteen…

Basilikan, tillin, persiljan, retiisit ja salaatit hankin siemeninä. Jäämme jännityksellä seuraamaan, mitä niistä tuleekaan. Mintun, timjamin ja alvian hankin yrttipuskina, jotta kasvihuoneessa olisi jo valmiiksi jotain ihasteltavaa.

Mies kokoaa kasvihuonettaMultakasa kasvihuoneen pohjalla

Kasvihuoneen pystytysoperaatio oli helppo – ainakin sivusta katselijan näkökulmasta. Mies hoiti homman, minä seison tumput suorina ja tytär kuokka kädessä valmiina istuttamaan. Kun kasvihuone oli saatu pykättyä kasaan, se asetettiin alakertamme terassipuolen seinustalle. Siihen paistaa mukavasti aurinko puolesta päivästä aina iltaan saakka.

Iso kirsikkapuu tuo välillä varjonsa kasvihuoneen päälle, mikä on hyvä juttu. Kuulemma.

Istutuspuuhissa ystäväni oli hengessä mukana, kännykän päässä turvanamme. Konsultoin häneltä muun muassa sitä, mitä kannattaa tyrkkiä mihinkin ja miten esimerkiksi kurkku, tomaatti ja yrtit käyttäytyvät keskenään. Kaikenlaista. Sain lisäksi kuulla kastelutahdista ja siitä, milloin voisin alkaa odottaa edes jonkinlaista satoa. Odottavan aika on pitkä.

Kasvihuoneen yrtitKasvihuoneen yrtit ylhäältä kuvattuinaValmis kasvihuone katto raollaanKasvihuone takapihalla

Illalla hymyilin, siellä se nyt on. Ihan oikea pieni kasvihuone. Meidän kasvihuoneemme. Se on ensiaskeleeni omavaraisviljelijäksi.

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet oma-elama ystavat-ja-perhe ajattelin-tanaan
Kommentit (5)
  1. Ihan mahtava 🙂
    Pienestä kasvihuoneesta poikii vielä paljon hyvää ja kasvun iloa kaikille.

  2. Tätä pitää harkita. Kiva seurata miten hankkeesi etenee!

    1. Suosittelen todella. Nyt sieltä jo pilkistelee retiisi ja siemenistä istutetu basilikakin!

      Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *