Kesälomalla rahanmenoa ei voi estää

Olen havainnut, että kesälomalla kaikenlainen kulutus lisääntyy: liikun enemmän kuin arkena (älykello vilkkuu lomalla melkein päivittäin yli 200 %:ssa), syön enemmän kuin arkena, juon enemmän vettä kuin arkena ja nautiskelen cafe lattesta useammin kuin arkena. Lisäksi käytän rahaa enemmän kuin arkena.

Päätin seurata rahanmenoani kesäkuussa Osuuspankin Talouden tasapaino -laskurin avulla. Se on kätevä, koska se laskee rahankulutuksen luokittain (esim. välttämättömyydet sekä huvit ja hyödyt) ja ynnää kuun lopuksi säästöt. Päässälaskutaidolla ja maalaisjärjellä sain jo selville, että kesälomalla rahanmenoa ei voi estää.

Yksi merkittävä syy tähän on se, että sekä yhdeksänvuotias että hänen äitinsä ovat kesälomalla. Olemme siis vapaalla keskimäärin viisi päivää ja 60 tuntia viikossa enemmän kuin perus työ- ja kouluarkena. Se taas tarkoittaa sitä, että jääkaapista tulee löytyä 10 lounasta sekä 10 iltapäiväkahvia ja 10 välipalatarviketta, välivedet, kivennäisvedet, smoothiet ja jäätelöt joka lähtöön.

Koska kesäloma on kesäloma ja kotona kökkimiseen alkaa olla puolentoista vuoden aikana melko kyllästynyt, olemme ulkoistaneet monet lounaat, päiväkahvit ja välipalajäätelöt. Olen kuitenkin ollut säästeliäs ja kaukaa viisas ja syöttänyt lapselle pinaattilettu- tai eilispäivän jämäruokalounaan kotona ja suunnannut vasta sitten johonkin kivaan kahvilaan esimerkiksi lattelle ja bagelille.  Yhdeksänvuotias saa (vain) jäätelön, ja me säästimme melkein kympin.

Nirso lapsi sitä paitsi tykkää enemmän kotiruokalounaista…

Kesäkuun alussa, lapsen jäätyä lomille, aloin seurata kulutustamme. Havaitsin nopeasti, että kesäkuuhun osui muutamia isoja ostoja ja kulueriä, kuten auton katsastus ja kunnollinen autopesu, uuden polkupyörän hankinta, kesävaatteet yhdeksänvuotiaalle (onneksi kaikki hänen tamineensa olivat jo ennen juhannusta alennusmyynnissä), t-paitojen ja shortsien päivitys Matruusipojalle, joka yllättyi lomille palattuaan siitä, että kaikki vanhat rytkyt olivat kauhtuneita, liian suuria tai liian pieniä. Tai ainakin auttamatta pois muodista.

Päivitin myös omaa vaatekaappiani ja ostin kahdet ihanat korkeavyötäröiset farkut, ohuen raidallisen paitamekon ja trendihatun, jonka lapsi lopulta heti kotiin päästyämme omi itselleen.

Saarimökille hankimme riippukeinun, tavallisen keinun, lautapelin, Top model -vihkon, karkit, keksit, sipsit, mansikat, herneet, kirsikat, uudet perunat ja mökkiuimalasit (muutamalla eurolla Lidlistä). Säästöä syntyi, kun haimme kesälukemiston kirjastosta ja leivoimme itse kahviherkuksi taivaallista raparperipiirakkaa.

Koska kesäkuu on ollut ihan ihanteellinen lomakuukausi säidensä puolesta, olemme viettäneet suurimman osan päivistä ulkona, herkutelleet ja huidelleet huolettomasti kahviloissa, maauimaloissa, rannalla ja retkillä – kun näitä laski rahassa, alkoi kauhistuttaa! Vaikka kolme lattea, viisi kivennäisvesipulloa, kymmenen jäätelöä ja parit bagelit tai Jungle Juice barin smoothiet eivät kuulosta mitenkään ihmeen erikoisilta tai suurilta ostoksilta, niistä kertyy Osuuspankin tarkan seurannan mukaan sievoiset summat kuukaudessa.

Loppusummaa tuijottaessani lohduttelin itseäni: emme ole päässeet liki kahteen vuoteen matkustamaan, en ole viettänyt vielä väitöskaronkkaani eikä rahaa ole kulunut esimerkiksi kodin suuriin hankintoihin.

Järkeilin, että siinä olemme säästäneet.

Toisena perusteluna muistutin itseäni siitä, miten iloiseksi ihminen voikaan tulla kahvilassa istumisesta ja lempikahvistaan. Jos se riittää kesälomailoon, ei rahanmenoa kannattaisi liiemmin murehtia.

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet puhutaan-rahasta oma-elama ystavat-ja-perhe
Kommentit (4)
  1. Se on kyllä totta, että kesällä kuluu rahaa enemmän. Toisaalta koronan vuoksi elämä on ollut jo niin kauan keskittynyt lähinnä kodin ja työn ympärille, joten saa sitä kesällä nauttia elämän pienistä ihanista hetkistä juuri vaikka kahvilassa istuskellen ja lattea siemaillen ☀️

    1. Juuri näin. Syksyllä ja talvella ehtii sitten kotoilemaan. 😊

      Minna

  2. Teillä on kyky nauttia pienestä. Teillä ei viedä rahaa pubeihin, jossa ei yksi ”latte” riitä,vaan niitä nautitaan ihan valomerkkiin asti. Teillä ei tupakoida. Eli säätöä tulee näistäkin.

    1. Kyllä, pienet ilot kannattelevat. Ja tosiaan, rahaa ei kulu baareihin tai esim. Tupakkaan.

      Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *