Kirjavinkkejä kesään – lue ainakin nämä!

On taas se aika vuodesta, kun äänikirjahyllyn kesäkirjapino hupenee vauhdilla. Kun kirjat ja niiden kiehtovat tarinat saavat huomiota enemmän kuin arkena. Kun aamukahvin jälkeen voi rötväillä kotivaatteissa, hörpätä toisen kupin kahvia kaikessa rauhassa, siirtyä terassille ihastelemaan istutuksia ja painaa kirjan korvilleen kaikessa rauhassa. Kun ei ole kiire minnekään.  Silloin ehtii lukea. Tai kuunnella. Vinkkasin aiemmin muutaman hyvän kesäkirjan, nyt listaan muutaman lisää – ainakin itselläni kuluu liki kahden kuukauden opettajan lomalla kirjoja paljon!

Nainen lukee kirjaa rannalla

Tiia Rantanen: Suurin piirtein

Kosmos-kustantamo sen sanoi (tai kirjoitti): ”Tiia Rantasen Suurin piirtein on omaelämäkerta, joka osaa nauraa itselleen ja ottaa rennosti”. Totta joka sana. Painottaisin rentoutta. Rantasen omaelämäkerrallinen esikoisteos on kirja siitä, että vaikka kaikki ei aina menisi aivan nappiin, voi elämä silti olla hyvää ja hauskaa. Kirjailija tarttuu kevyellä otteella elämän sattumuksiin eikä pelkää epäonnistumisia.

Ja minä tartuin kirjaan, koska näin siitä jutun Instagramissa. Sosiaalisen median voima on ihmeellinen.

Suurin piirtein on melko nopeasti koukuttava kirja, johon tietynlaiseen erilaisuuteen lukija viehättyy – minä ainakin! Osa elämätarinoista on niin kiinnostavia, että olisin kuullut niistä mieluusti lisää, mutta paikoin myös tylsistyin. Kirja ylsi perushyvä-kategoriaan, kolmeen tähteen.

Helena Kastikainen: Kävele, unohda, rakastu

Ai ettien että. Tämä oli ihana! Tykästyin ensiriveiltä ja himmailin lopussa, jottei kirja vain loppuisi. Kävele, unohdu, rakastu on Kastikaisen omakohtainen tarina siitä, kun hän päätti lähteä kävelemään Suomen halki. Matka on pitkä ja vaikea eikä se mene ihan kuten kirjailija suunnitteli: hän joutuu paarmojen kohteeksi ja saa moni vammoja ympäri kehoa. Vastapainoksi hän tapaa upeita,itselleen ennestään tuntemattomia ihmisiä ja näkee huikeita maisemia matkansa varrella. Kävele, unohdu, rakastu -teos kuvailee sitä, miten Kastikainen ikään kuin löytää itseänsä uudestaan. Kiehtova, koukuttava ja mukaansa tempaava kirja, taiten kirjoitettu. Liki viisi tähteä. P.S. Loppu hieman yllättää.

Ida Pimenoff (toim.): Kasvukausia – kirjoituksia äitiydestä

Kasvukausia – kirjoituksia äitiydestä -antologiassa 13 kirjailijaa pohtii äitiyteen ja vanhemmuuteen liittyviä kysymyksiä omakohtaisissa esseissään. ”Teos on kirja elämästä, aikuisuudesta, valinnoista ja siitä, miten olla muita varten kadottamatta silti itseään”, kuvailee WSOY teosta. Äitiys on aihe, joka koskettaa kaikkia. Kokemus äitiydestä ja vanhemmuudesta on universaali ja intiimi yhtä aikaa. Erityiseksi siksi Kasvukausia-teos on niin hieno.

Jokainen teoksen kirjoitus rakentaa kuvaa äitiyden moninaisuudesta, sen rajoista ja rajattomuudesta.

Tarinoissa voi havaita iloa ja surua, menneisyyden varjoja ja tulevaisuuden mahdollisuuksia, toivoa. Kaiken keskiössä on ajatus suhteesta äitiyteen, oman näköisestä tavasta rakastaa ja olla olemassa. Itselleni teoksen tärkeimmiksi ja kiehtovimmiksi esseiksi ylsivät Marjo Niemen älykäs ja yhteiskunnallinen Erityisen hyvä elämä, Venla Rossin rehellinen ja mutkaton Välipalavanhempi sekä Juhani Karilan Vanhemmuuden odotusaula. Karila taisi lopulta yltää ihan ykköseksi!  Karila kuvaa hienosti tunteita, joita äidin raskaus, synnytys ja vauvavuosi isässä saavat aikaan.

Lucy Diamond: Uusien alkujen talo

Ihana, ihana ja vielä kerran ihana! Hyvänmielen kesäkirja vailla vertaa! Yltää Lucy Diamondin edellisen teoksen tasolle koukuttavuudeltaan ja kepeydellään. Hyvin rakennetut henkilöhahmot, ihastuttava ympäristö, kivoja ja onnistuneesti laadittuja käänteitä. Iloja ja suruja, monenlaisia mutkia. Elämää yksissä kansissa! Diamondin kerronta on oivaltavaa ja jollakin tavalla erityistä. Lämmintä.

Tämä olisi voinut olla ns. kategoria-kirja, jossa kirja valitaan kannen perusteella. Jokin kirjan kannessa viehätti (ja viehättää edelleen) minua. Annoin tälle vahvan neljä tähteä ja suosittelen sitä jokaiselle kesälukemiseksi. Myös lukija (Maija Lang) on ihastuttava! Kuuntelin tämänkin kirjan lukunopeudella 1,25.

Mitä teoksia suosittelisit minulle? Kesä on pitkä, kaikki ehdotukset otetaan mieluusti vastaan!

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet kirjat oma-elama suosittelen
Kommentit (2)
  1. Itse olen aloittanut kesän vanhoilla ystävillä eli jo luetuilla kirjoilla joihin aina palaan. Kaari Utrion Vaskilintu ja Katja Kallion Kuutamolla. Keskiaikaa ja tätä päivää. Naisia yhteiskunnan perhe- /parisuhdekäsityksen keskellä.

    Veera Vaahteran uusinta voin myös suositella. Rakkautta, vahingossa on taattua hyvää mieltä ja hihitystä.

    Emily Nagoskin naisen seksuaalisuutta käsittelevä Come as You Are on usein ”10 kirjaa, joka naisen pitäisi lukea” -listoilla ja syystä. Mielenkiintoisesti kirjoitettu ja opin paljon.

    1. Kiitos kommentista ja suosituksista! Veera Vaahteran nappsin lukemistoon heti.:)

      Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *