Maukas ja proteiinipitoinen kasvissosekeitto on ruuhkavuosiarjen pelastus

Kuten olen aiemmin kertonut, en ole synnynnäinen ruoanlaittajaihminen. Perusruoat onnistuvat kivasti, ja osaan leipoa ihanan pehmeitä sämpylöitä. Ruokaboksin avulla taion viikkolistaamme monipuolisuutta, väriä ja hyviä makuja, mutta kaikki haudutetut lihapadat ja paljon esityötä vaativat sörsselit jätän suosiolla väliin.

Ruuhkavuosiarkemme ehdoton pelastus on kasvissosekeitto, josta kaikki pitävät. Tuore leipä, mozzarellajuuston palaset ja creme fraiche kruunaavat aterian. Kun päivällisen pitää valmistua hetkessä, yllättyvät nälkäiset kanssa-asujat iloisesti: tämä kasvissosekeittoon valmis vartissa! Proteiinipitoisen siitä saa lisäämällä keittoon purkillisen punaisia tai ruskeita linssejä, kikherneitä tai muita vastaavia palkotuotteita. Ne saa helposti piilotettua keittoon soseuttamalla. Pahinkaan nirsoilija ei osaa arvata lopputuotoksessa olevan linssejä.

kasvissosekeitto lautasella

Kiirearjessa keitto kannattaa valmistaa valmiiseen peruna ja kasvikset -pakkaspussiin, livauttaa mukaan pakasteparsakaalia ja -kukkakaalia. Paremmalla ajalla kannattaa toki hyödyntää tuorevihanneksia ja -juureksia. Ja jos on aikaa ja kiinnostusta, kannattaa tuorekset kuullottaa öljyssä tai margariinissa ennen veden lisäämistä.

Keittoainekset

1 Apétit Peruna ja keittovihannes -pakastepussi

1 prk punaisia tai ruskeita linssejä (esim. Go Green -linssit)

2 kasvisliemikuutiota (litraan vettä, 1 kuutio puoleen litraan vettä)

Tuorepersiljaa

Mustapippuria

Ruokalusikallinen margariinia

1 prk Creme fraichea

(Tuoremozzarellaa)

(Oliiviöljyä)

(Siemeniä)

Tee se näin

Mittaa litra vettä kattilaan, lisää kasvisliemikuutiot. Kuumenna ja lisää peruna-keittovihannes-pakaste ja ripaus mustapippuria sekaan. Voit silppua pienen tupsun (puolet koko paketista) persiljaa mukaan jo tässä vaiheessa. Kun pakasteet kiehuvat, lisää mukaan linssit. Kypsyttele ja kiehuttele pehmeiksi, noin viisitoista minuuttia.

Kun vihannekset ja linssit ovat kypsiä, valuta kaikki neste siivilän avulla toiseen astiaan – älä siis heitä pois!

Lisää margariininokare vihannesten joukkoon. Ota esiin soseuttaja ja ala soseuttaa ennen nesteen lisäämistä. Lisää keitinlientä vähitellen, jotta keitosta ei tule liian löysää. Et ehkä (tai tosiaan!) tarvitse kaikkea nestettä. Soseuta keitto pehmeäksi ja jätä se melko paksuksi.

Lopuksi sekoita joukkoon puolet creme fraichesta. Kun keitto on paksuhkoa, kuitenkin keittomaista (eikä siis muusia), sekoita, tarjoile ja nauti. Annoksen päälle sopii hyvin pieni nokare creme fraichea ja silputtua persiljaa. Ja jos kaapissa on tuoremozzarellaa, revi sitä annosten päälle. Myös oliiviöljy ja erilaiset siemenet sopivat keiton päälle.

Meidän perheen lempiruoka.

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet suosittelen ruoka-ja-juoma oma-elama
Kommentit (4)
  1. Kokeiltu nyt. Tuon liemen kanssa venkoilu tarpeetonta. Creme fraicen tilalle olisin laittanut vaikka pippurituorejuustoa. Yrttejä myös enemmän ja sipulia! Mutta ihan peruskeitto. 👍

    1. Jes! Naurahdin itsekseni liemen kansa venkoilulle – taidan itse olla hiukan venkoilija tässäkin suhteessa! 🙂
      Peruskeitto kuvaa tätä hyvin, meillä mausteita ei voi kauheasti lisäillä, jotta keitto uppoaa pienimpäänkin… Pippurijuusto kuulostaa kivalta, kokeilenkin sitä seuraavaksi.

      Minna

  2. Täytyypä kokeilla!! Kiitos vinkistä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *