Mikä muuttuisi, jos rahaa olisi rajattomasti?

Raha, kuluttaminen ja talous kaikkinensa ovat monelle herkkiä kohtia. Oma palkka salataan, eikä perheen kulutustottumuksista,rahanmenosta tai rahavaikeuksista huudella kovaan ääneen kylillä. Tuskin mikään muu kuin raha on yhtä vahvasti läsnä jokapäiväisessä elämässämme ja silti se saa varsin vähän sijaa puheessamme. Raha on kiistanaihe ja herättää tunteita.

Vanhan totuuden mukaan rahaa on usein itsellä liian vähän ja toisilla liian paljon.

Lissabon illalla

Keskustelimme eräänä päivänä esikoisen kanssa rahasta. Hän kysyi minulta, mikä elämässäni muuttuisi, jos voittaisin aivan mielettömästi rahaa. Miten toimisin, jos tililleni pätkähtäisi yhtäkkiä kymmenen miljoonaa euroa? Hörppäsin kahvin loppuun ja aloin pohtia asiaa. Sain lopulta aikaan kuuden kohdan listan.

Laatimani lista oli minusta realistinen, kevyt ja järkevä mutta kuitenkin minulle ja perheelleni erityisellä tavalla ”höveli”:

1 Puolittaisin työajan. Mutta en lopettaisi työntekoa kokonaan. En missään nimessä.  Viihdyn työssäni ja tykkään siitä, joten jatkaisin osa-aikaisesti niin sanottua normaalia elämää.

2 Käyttäisin työstä jäävää aikaa opiskeluun. Keskittyisin, hidastelisin ja ennen kaikkea nauttisin matkasta. Nautin nytkin, mutta työn jälkeen opiskelulle ei jää niin paljon aikaa kuin haluaisin.

3 Ostaisin kivitaloasunnon keskustan tuntumasta. Remontoisin sen tarvittaessa juuri meidän näköiseksemme. Isot ikkunat, kiviset ikkunalaudat ja lasiovet huoneenjakajina. Sisustussuunnittelija ja valtava zen. Ai että.

4 Ottaisin ainakin puolen vuoden irtioton työstä. Ja kaikesta. Sitten vasta jatkaisin mainitsemaani puolikasta  työaikaa… Kiertelisin Välimeren maita perheeni kanssa, paistattelisin auringossa, joisin latteja erilaisissa kahviloissa, kirjoittaisin kirjaa ja hengittelisin kaikessa rauhassa. Lissabon, täältä tullaan!

5 Perustaisin säätiön. Haluaisin tukea terveysalan tutkimusta sekä perheiden ja nuorten hyvinvointia.

6 Hankkisin itselleni turvallisemman auton sekä säännöllisen hyvän siivoojan kotiin. Pientä panostusta.

Seitsemäntenä (tiedän, listan piti olla kuusikohtainen) mainitsen jotain yli 90-vuotiaille isovanhemmilleni: haluaisin turvata isovanhempieni elämää palvelutaloasunnolla, parhailla mahdollisilla palveluilla.

Miehen mielestä minä unohdin tyystin sijoittamisen, ja esikoinen totesi, että ”no koroillakin elelisi tuolla tavalla”. En ilmeisesti sittenkään ollut kovin onnistunut suunnitelmassani. Tunnustan, unohdin sijoitusasunnot, ja ne lisäisin autenttiseen unelmalistaani ehdottomasti!

Päädyin lopulta siihen tulokseen, että isokaan rahamäärä ei arkeani – tai arkeamme! – lopulta paljoa muuttaisi. Hyvä niin.

Tähän on tultu.

Minna

Kuva: Unsplash

tyo-ja-raha tyo puhutaan-rahasta oma-elama
Kommentit (6)
 1. Kiva postaus.
  Jos minä voittaisin 10 miljoonaa (tai viisikin riittäisi), lopettaisin nykyisen työni (ja toivoisin, että paikalleni palkattaisiin joku ensimmäistä työpaikkaansa hakeva intoa pursuava ihminen).
  Itselleni kun tällä hetkellä työ on vain väline, jolla tienaan rahaa maksaakseni pakollisia elämisen kuluja. Kun siis olisin vapautunut 7,25 minuutin päivittäisestä kahleesta voisin toteuttaa päähänpistojani ilman kalenterin selausta.
  Ostaisin lapsilleni asunnot ja perheelle talvipesän Kreikasta. Velipojalle lahjoittaisin muutaman satatuhatta euroa pieninä kolikkoina, ihan vain sisarusrakkauden ilmentymänä.

  Mutta loppujen lopuksi en minä kaipaa lottomiljoonia, ihan näillä itse tienatuilla roposilla pystyn elämään sellaista elämää kuin haluan ja mistä nautin. Ainoa muutos miljoonista olisi ehkäkin juuri tuo, että kellottamatonta aikaa sillä itselleen saisi rajattomasti.

  1. 7,25 TUNNIN eikä minuutin, olisikin ennätyksellisen lyhyt työpäivä jos minuuteilla pääsisi 😀

   1. Haha, totta! 😀

    Minna

  2. Kiitos kommentista!

   Talvipesä Kreikassa olisi niiiiiin ihana. Ja sama juttu, minäkään en kaipaa voittoja ja miljoonia, olen onnellinen tässä ja nyt ja pärjäämme nykyisellään hyvin. 🙂

   Minna

 2. Itse en ole koskaan haaveillut esim. lottovoitosta, eikä elämässäni mikään olennainen muuttuisi, vaikka saisin äkkiä hirmuisesti rahaa. Asuisin ihan mielelläni samassa paikassa – minnepä sitä ihminen kotoaan lähtisi? Samaa työtäkin tekisin, koska se on olennainen osa elämäntehtävääni – en tee sitä vain rahan takia enkä sitä rahan takia myöskään jättäisi! En haaveile isoista hankinnoista tai suurellisista ulkomaanmatkoista, joten tuskinpa niitä tulisi erityisemmin tehtyä.

  Jotkin pienet yksityiskohdat toki luultavasti muuttuisivat. Työasioissa kieltäytyisin vähiten kiinnostavista jutuista matalammalla kynnyksellä. Hankintojen suhteen luultavasti väljentäisin vähän budjettia, kun ei olisi niin olennaista, maksaako jokin 1 000 euroa vai vaikkapa 1 200 euroa. Tuskin silti monessakaan asiassa siirtyisin kokonaan eri hintatasolle, kun ei niitä materiaan liittyviä haaveita tosiaan juuri ole. Jos kuitenkin jossakin asiassa hulluttelisin ja ostaisin jotakin ihan superluksusta, niin se olisi nimenomaan hulluttelua – tuskin itsekään kuvittelisin, että se muuttaisi elämääni olennaisesti.

  En tiedä, lienenkö tylsä ja mielikuvitukseton vai kerta kaikkiaan vain ihminen, jolle raha ei merkitse kovin paljon.

  1. Kiitos kommentista!

   Minusta parasta on, kun voi ajatella, että lopulta raha itsessään merkitsee varsin vähän. On totta, että jos rahaa on paljon ja se iso summa pätkähtäisi tilille, ei tarvitsisi miettiä maksaako imuri 400 euroa tai 1400 euroa. Mutta rahaan linkittyvät haaveet (ainakin omalla kohdallani) ovat hetkellisiä arjen kohottajia, irtiotoja, palautumista, panostamista. Muuten elämä varmasti jatkuisi varsin nykyraiteillaan. ja kuten totesin blogissakin, hyvä niin. 🙂

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *