Millaiseen kuluttajaheimoon kuulun?

Olen aiemmin kirjoittanut kulukuurista ja siitä, millaisia onnistumisia ja sudenkuoppia kahden kuukauden seurantapisteeseen lukeutui. Kerroin myös asioista, joista en tingi, vaikka kulukuurilla olenkin: kahvi on minulle pyhä. Se ei saa olla mitä tahansa kuraa. Rakastan aamu- ja iltapäiväkahvihetkiä, niistä en luovu!

Erikoiskahvi ja kukkia

Kahvista tulikin mieleeni kulukuuriin tiiviisti linkittyvä asia: kuluttajaheimo. Seuraan Julia Thurénia eli Juliaihmistä somessa. Kuuntelen hänen pod castejaan ja olen lukenut Kaikki kuluttamisesta -kirjan, jota en voisi kehua enempää – huikea ja taiten kirjoitettu teos! Julia kysyi Instagramissa taannoin, millaisiin kuluttajaheimoihin hänen seuraajansa kuuluvat. Samalla hän kertoi, mistä tässä ilmiössä on kyse.

Kuluttajaheimot muodostuvat kuluttajalähtöisesti ja luovat omat tapansa kommunikoida intohimoistaan, ideoistaan ja uskomuksistaan. Kuluttajaheimoissa yksilöiden kuluttaminen on samansuuntaista, mutta henkilökohtaiset kuluttajaheimot voivat vaihdella eri aikoina. Thurén totesi, että esimerkkejä kuluttajaheimoista voisivat (hieman ääripäinä) olla Apple-heimo tai City-maalaiset-heimo, mutta heimo voi muodostua oikeastaan minkä tahansa asian ja ilmiön – kuluttamisen – ympärille.

Erään lukemani kansainvälisen lähteen mukaan kuluttajaheimojen jäsenet jakautuvat neljään eri tyyppiin: jäsen, osallistuja, harjoittaja ja kannustaja.

Jäsen on heimolainen, joka on erittäin uskollinen ja lojaali kuluttajaheimolle. Osallistuja taas on vannoutunut asian seuraaja tai harrasteleija, joka omaa vahvan tietoperustan. Harjoittaja on heimon asiantuntija, esimerkiksi alan ammattilainen, ja kannustaja vaihtelee tiuhaan heimosta toiseen trendien ja villitysten mukaan. Kannustajat ovat kiinnostuneita, mutta heidän tietoperustansa on usein heikonlainen.

Keitin kupillisen New Yorkia ja voitelin erään saksalaisen marketin uunituoreen kaurasydämen, sitten listasin paperille ajatuksiani omista kuluttajaheimoistani. Tämän jälkeen nakuttelin kaikki kahdeksan nykyelämäni heimoni Juliaihmisen Instagramin kommenttikenttään.

8 kuluttajaheimoani

Kahvittelija-heimo. Pauligin kaupunkikahvit kotona ja baristan valmistama cafe latte kahvilassa. Neljä euroa ei tunnu missään, jos kupissa on pehmeänmakuista erikoiskahvia.

Arabian valkoisesta teemamukista arkena ja Muumimukista pyhänä.

Kahvin kylkeen aivan tietynlaista suklaata. New York -kahvi säilytetään omassa pussissaan Marimekon peltipurkissa mukikaapin alahyllyllä. Uskon, että olen tässä heimossa jäsen ainakin seuraavat 20 vuotta.

Marimekko-heimo. Pussilakanat, keittiöpyyhkeet, Unikko-mekko, yhden kukan maljakko. Upeat kahviastiat ja peltipurkit, servietit ja pyyheliinat. Uutiskirje kolahtaa sähköpostiin säännöllisesti. I am in! Saatan yltää paikoin jopa harrastelijaksi tässä heimossa.

Alvar Aalto -heimo. Klassista arkkitehtuuria ja skandinaavisia elementtejä. Aallon maljakko, jakkarat, yöpöydät, kirjahyllyt ja ruokapöytä. Kaikki löytyvät kotoa. Harrastelija-heimolainen odottaa innolla maljakon seuraavaa väriuutuutta.

Suoratoistopalvelu-heimo. Netflix, HBO ja Disney+. Televisiosta katson oikeastaan enää Kymmenen uutiset ja Ylen pohjoismaisia sarjoja. Seuraan mieluusti heimon jäsenten ja harjoittajien uutisointia uusimmista sarjoista ja leffoista sekä kannustajien voitonriemua uutuussarjojen äärellä (taidan olla kannustaja?). Popparit esiin!

Ruokaboksi-heimo. Ruuhkavuosien pelastaja pahvilaatikko. Neljä reseptiä, vihannekset, lihat, kanat, kalat ja maitotuotteet, riisit, pastat, perunat. Kaikkea on. Ketjukaupoissa käyminen on vähentynyt, kun ampaisin mukaan tämän heimon jäseneksi. Tässä heimossa viihdyn kausittain, mutta lähdettyäni olen kuitenkin aina palannut.

Kotitreeni-heimo. Puolitoista vuotta kotitreenejä. Uudet kumpparit, kuulat ja jumppatrikoot hankittu. Mustan termosvesipullon hankin uusimpana villityksenä. Hyvinvointitreenikimmokkeen sain oman kotitreeniryhmäni (heimoni?) kautta. Tästä heimosta en hevillä luovuta. Selkäkin kiittää.

Äänikirja-heimo. Olen ihan koukussa. Maksan mieluusti kuusitoista euroa kuussa siitä, että minulla on liki rajaton kirjahylly käytössäni.

Olen uskollinen kuluttaja käyttämälleni palvelulle, en ole sitä vaihtanut, vaikka ilmaiskokeilut ovatkin houkutelleet.

Kirjan kylkeen kulutan kahvia, välipalaa, iltapalaa ja hammastahnaa. Rasvoja, puuteria ja ripsiväriä. Kuuntelen siis aamutoimillakin kirjaa, kunhan se on tarpeeksi koukuttava.

Bloggaaja-heimo. Muistikirjat, kynät, pelit ja pensselit. Facebook, Instagram ja Twitter. Jakaminen, mainostaminen, vaikuttajien suositusten pohjalta mitä erilaisemmat ostot. Kirjat, tarrat, kortit, meikit, kalenterit ja avainnauhat. Kaikenlaista. Tämän heimon jäsenenä oloni on hyvin kotoisa.

Millaisissa kuluttajaheimoissa sinä liikut?

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet puhutaan-rahasta oma-elama ajattelin-tanaan
Kommentit (10)
 1. Kirjat kirjoina. Aamukahvi teekupista iman tanssia. Päiväkahvi kahvikupista tanssin kanssa.

  1. Eli kirjakirja-heimo ja jonkinlainen kuppiheimo? Hyvältä kuulostaa.

   Minna

 2. Kuulun ehdottomasti kirppisheimoon! Sisustajaheimoon ja kirjaheimoon. Jjjjja myös puutarhaheimoon.

  1. Mahtavaa! Minä haluaisin kovasti kuulua kirppisheimoon, mutta en ole oikein koskaan sillä tasolla osannut sitä hommaa. Puutarhaheimo kuuluu itselläni saman tahdon piiriin.

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *