Mitä tehdä parin päivän retkellä Maarianhaminassa?

Pitkän kesälomamme yksi mukavimmista lähdöistä on ollut extempore-reissu Maarianhaminaan. Kahden päivän ja yhden yön retki oli kaikkinensa mieheni järjestämä ja minulle ja kymmenvuotiaalle ihan yllätys. Pidän yllätyksistä! Nautin siitä, kun on jotain odotettavaa. Sen ei tarvitse olla isoa ja ihmeellistä, pienetkin jutut ilahduttavat suuresti.

Bärön satamamaisema

Viime vuonna kolmen päivän kahdenkeskinen matkamme Ahvenanmaalle peruuntui korona-altistuksen vuoksi, ja olimme puhuneet, että tänä vuonna voisimme suunnitella uutta matkaa. Se jäi kuitenkin vain puheeksi, kunnes mieheni eräänä torstai-iltapäivänä saarimökille lähtöä tehdessämme ilmoitti, että hänellä olisi meille yllätys. Veneilisimme mökkisaaresta ensin Bäröhön lounaalle ja sieltä Maarianhaminaan, jossa viettäisimme yhden yön hotellissa.

Kymmenvuotias hihkui innostuksissaan, ja minä kehräsin mielessäni tyytyväisenä leveä hymy huulillani – ihanaa!

Venematka mökiltämme Bäröhön kestää noin 50 minuuttia. Bärössä nautimme lounaat tai oikeammin päiväkahvit suurilla sämpylöillä, sillä harmiksemme ravintola avasikin ovensa harmiksemme vasta kahdelta. Bäröstä suuntasimme eväshetken jälkeen Maarianhaminaan.

Olimme satamassa köydet kiinnitettyinä hieman ennen puoli kolmea. Kymmenvuotias oli hoksannut venerannan jäätelökioskin jo kaukaa ja muistutti meitä noin minuutin välein, että hän haluaisi jäätelön matkalla hotellille. Vaikka oli heinäkuu, olivat sataman laiturit melkoisen tyhjillään: polttoaineen hinta vie näkyvästi veneilyn huuman. Satamasta kävelimme hotellille, veimme tavaramme huoneeseen ja lähdimme seikkailulle.

Mitä kaikkea ehtii kahdessa päivässä?

Minigolf. Äventyrs parkin minigolf oli ainakin lapsen mielestä yksi reissun kohokohdista. Siellä vietimme puolitoista tuntia 18 reikäisellä radalla. Mies voitti, minä hävisin. Minigolfista löytyy ravintola, josta saa kahvia ja pullaa mutta myös ihan kunnon ruokaa. Me nautimme virvokkeet ja suunnittelimme seuraavia puuhiamme.

Kymmenvuotias minigofaamassaHotellin uima-allas. Lapsiperheen pelastus on hotelli, jossa on oma uima-allas. Hotelli oli muutoin melko vanha ja vähän kulahtanut, mutta uima-allasalue oli etenkin kymmenvuotiaan mieleen. Aamiaisen jälkeen (aamiainen oli hyvä!) suuntasimme altaalle, jossa lapsi ui ja minä ”lenkkeilin” uima-altaan ympäri 45 minuuttia.

Katselin samassa kaikenlaisia uimatemppuja ja annoin niille pisteitä. Kymmenvuotias sai koko altaan omaan käyttöönsä, sillä tungosta ei ollut. Kun uimiset oli uitu ja kävelyt kävelty, istuimme auringossa altaan reunalla ja nautiskelimme.

Hotellin uima-allasalueKymmenvuotias hotellin uima-altaallaKöysitrampoliini. Tämä on pakko mainita, sillä lapsen saa mukaan mihin tahansa ja milloin tahansa, kun hänet houkuttelee yhdellä tramppahyppysetillä. Hotellin tuntumassa oli siis kuminauhaköysitrampoliini, jossa lapset ja lapsenmieliset (alle 90 kg painoiset) voivat hyppiä ja tehdä temppuja.

Kymmenvuotias trampoliinillaKeskuskatu. Eli Torggatan. Keskustan katua ristiin ja rastiin – tai oikeammin yhtä katua ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen suuntaan. Maarianhaminan keskusta on pieni ja idyllinen. Siellä on kivoja kauppoja ja kahviloita, joissa aika vierähtää mukavasti. Kymmenvuotias hankki uudet aurinkolasit, minä en pitkän harkinnan jälkeen mitään.

Maarianhaminan TorggatanRuokailut. Reissun kohokohdaksi taisivat yltää ensimmäisen illan päivällisruokailu ÅSS paviljongenissa, jonne mies oli varannut ennakkoon pöydän meille, sekä toisen päivän lounaskahvit Bakarstuganissa. Hyvä ruoka, parempi mieli…

Kävelimme ravintolaan ja takaisin hotellille kauniissa illassa ja ÅSS:ssa söimme pitkän kaavan mukaan. Ulkona ei ollut tilaa, mutta pääsimme kivaan ikkunapöytään sisällä. Ruoka oli erinomaista, tuoretta ja alusta loppuun maukasta!

ÅSS-ravintolan ikkunamaisemaÅSS:n lohicarpaccio

Bakarstugan on jokakahvittelijan unelma: idyllinen kahvila ja kahvilan piha-alue, kotitekoiset ja maukkaat tarjottavat sekä kiva kiireetön tunnelma houkuttelevat istumaan pidempäänkin kahvilla. Kun saavuimme lounasaikaan kahvilalle, jono oli pitkä ja pöydät täynnä. Saimme kuitenkin aurinkoisen paikan ulkoa ja nautimme lounaat ja kahvit kaikessa rauhassa.

Bakarstuganin menuBakarsstuganilla istumassaKahvilan ulkoporttiVuokrafillarit. Kun mies joutui tekemään toisena aamuna hieman työhommia hotellilla, me suuntasimme sataman pyörävuokraamoon ja vuokrasimme fillarit. Se oli kivaa! Vailla sen suurempia suunnitelmia ja päämäärää sotkimme Maarianhaminaa ristiin rastiin. Piipahdimme campingalueen puistossa ja rannassa, Pommern-laivalla ja tietenkin keskustan tuntumassa. Yksi vuorokausi lisää olisi tuonut fillaroinnille pidemmät määränpäät. Suosittelen.

Maarianhaminan venesatamassaSataman kukkiaPommern. Maarianhamina ei olisi mitään ilman kuuluisaa Pommern-laivaa. Laiva on maailman ainoa alkuperäisessä kunnossaan oleva nelimastoinen teräsparkki. Pommernin lisäksi suunnitteilla oli mennä merenkulkumuseoon ja piipahtaa Lilla Holmenissa, mutta ne jäivät nyt seuraavaan kertaan, sillä meidän piti lähteä ennen myrskytuulia takaisin kohti saarimökkiä.

Maarianhamina on kiva paikka pikkuvisiitille. Sen saimme jälleen todeta.

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet matkat oma-elama ystavat-ja-perhe
Kommentit (5)
 1. Varmasti kiva kohde! Etenkin veneellä!

  1. Kyllä! Ja kesällä, en tiedä, houkuttelisiko Maarianhamina talviaikaan juurikaan…

   Minna

 2. Tyylimurun Tiina
  2.8.2022, 19:02

  Onpas hieno reissu teillä ollut. Kivoja vinkkejä! Maarianhamina ollut haaveissa jo jonkin aikaa. Ei ole kaukana, joten mahdollisuuksia visiitille on olemassa 🤗

  1. Tää oli kyllä yksi kesän kivoimmista jutuista heittämällä. Maarianhaminaan todella kannattaa piipahtaa, ihana keäkaupunki.

   Minna

   1. Kiitos! Maarianhamina on ihana, vaikk siellä kävisi useamminkin 🙂

    Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *