Muumimaailmassa on paljon koettavaa – Top 5 lapselle ja aikuiselle

*Kaupallinen yhteistyö

Opettajan kesälomani on pitkä. Ja koska kotinurkat alkavat jossain vaiheessa tuntua liian tutuilta ja tylsiltä, tekeminen loppuu ja pienkin hengähdystauko loma-arjesta on tervetullut, lähdimme yhdeksänvuotiaan kanssa päiväretkelle Naantaliin. Päämääränämme oli Muumimaailma. Pohdin pitkään, tarjoaisiko Muumimaailma mitään kohta neljäsluokkalaiselle – saati itselleni – mutta lapseni tuntien, otin riskin.

Ja se kannatti.

Muumimaailma on kokemus. Siellä aika kuluu nopeasti, ja hahmojen olemassaolo ja esiintyminen pelastavat kireimmänkin lomapäivän. Pohdin porteista sisään käydessämme, että Muumimaailmaseikkailu on ihana elämys erityisesti niille, jotka uskaltavat hypähtää sadun maailmaan. Niille, jotka nauttivat hetkestä, tuntevat Muumitarinan ja tietävät, että tarina on oikeastaan totta.

MuumimaailmaMuumitalo Muumimaailmassa

Erityisesti aikuiselle muumit saattavat edustaa jotakin ulkomaailmasta: jokainen tuntee jonkun, joka muistuttaa Muumimammaa, Pikkumyytä, Nipsua, Vilijonkkaa tai Hosulia.

Miten Jansson onkaan osannut luoda hahmoja, jotka omalla tavallaan ja tarinallaan kiehtovat ja joissa on tarttumapintaa moneen?

Muumimaailma kaikkinensa ilmentää Tove Janssonin muumitarinaa oivasti, ja siellä on jokakävijälle jotakin. Muumimaailma on seikkailu eri-ikäisille muumifaneille. Ehdoton plussa tässä perhelomakohteessa on sijainti – maisema, meri ja aurinkoinen Naantali lumoavat.  Kokosin visiittimme perusteella yhdeksänvuotiaan ja itseni Muumimaailmasuosikit.

Kouluikäisen lapsen Top 5

5 Muumitalo

Muumitalossa riitti nähtävää ja yksityiskohtia, joita tarkastella. Parasta oli, että suuri joukko Muumi-hahmoja parveili talon ympäristössä. Tapasimme Muumimamman, Muumipapan, Nuuskamuikkuisen, Vilijonkan ja Nipsun. Yhdeksänvuotias tahtoi yhteiskuvan kaikkien kanssa.

Nuuskamuikkunen ja Nipsu4 Niiskun keksintöpuisto

…ja taikahiekka. Keksintöpuistolla oli hulinaa, ja yhdeksänvuotias viihtyi taikahiekan parissa. Puistossa oli myös hieno Niisku-taideteos, jossa hahmo lenteli liitovarjolla sekä upeat maisemat merelle. Täältä voi nähdä uimamajalle, jonka edustalla uiskenteli Drontti Edvard.

Lentävät Niiskut3 Pelit ja vehkeet

Onko olemassa lapsia, jotka eivät pitäisi onginnasta, pallonheitosta tai onnenpyörän pyöräyttämisestä? Nämä olivat hittejä. Joka onki, heitto tai pyöräytys voittaa. Palkintoina tyttären Muumikassiin kertyi kolme kynää, Muumi-tatuoinnit, magneetti ja rintaneula.

Muumitalon keittiö2 Nipsu

No Nipsu. Hän valloitti yhdeksänvuotiaan neljävuotiaana ja teki sen taas. Nipsu on ikisuosikki ja hahmona hellyttävä, samaistuttava, lohduttava. Nipsu ei puhu, mutta sen olemus saa lapset sekunneissa puolelleen. Tällä visiitillä Nipsu istui Muumitalon takaportailla ja houkutteli luokseen ujoudella, kuten lapsi asiaa minulle selitti.

Tyttö Nipsun kainalossa1 Noidan talo

Noidan talo ylsi kuin ylsikin listan ykköseksi. Noita keitteli taikalientään Haisulin räästä, ja lapset pääsivät hämmentämään keitosta. Taikasanoin sytytettiin kynttilöitä ja saatiin Noidan hämähäkki esiin. ”Noidan talolla oli riittävästi toimintaa”, hihkaisi yhdeksänvuotias, kun kysyin perusteluja ykkössijaan. Lisäksi rekvisiittaa oli paljon, mikä sai lapsen uteliaisuuden valloilleen.

Noidan talolla

Aikuisen Top 5

5 Huilipuisto

Onko olemassa aikuista, joka ei nauttisi Huilipuistosta? Riippukeinut, säkkituolit ja kaikenlaiset pesät houkuttelivat vierailijoita. Huilipuistossa oli ihanan rauhallista; pikkulapsia ei näkynyt tässä satukohteessa.

Tyttö riippukeinussa Huilipuistossa4 Uimahuone

Uimahuone on upea. Olen henkäillyt sen edustalla aiemminkin, mutta nyt aurinkoisessa kesäpäivässä se lumosi minut. Drontti Edvard, maailman suurin eläin veljensä jälkeen, on uimassa uimalaiturin tuntumassa. Sain taltioitua omasta mielestäni päivän parhaat kuvat täällä…

Uimahuone Muumimaailmassa3 Muumihahmot olivat näkyvästi esillä

Tästä kymmenen pistettä ja papukaijan merkki. Mitä olisi Muumimaailma ilman sen asukkaita? Ei mitään. Nyt heti porteilla oli vastassa Teatterirotta Emma, ja kun jatkoimme matkaa, vastaan tulivat Pikkumyy ja Muumipeikko. Kaikki olivat puheliaita, ystävällisiä ja omaan hahmoonsa sopivalla tavalla esillä.

Muumimaailman hahmot lapsen seurassa2 Nipsu

No Nipsu. Valloittihan se aikuisenkin. Jonotin melko pitkään kuvaan Nipsun kanssa, mutta luovutin lopulta, kun lasten halausjono ei tuntunut lainkaan loppuvan. Pääsin onneksi taltioimaan yhdeksänvuotiaan riemun Nipsun kainalossa.

Nipsun halaus1 Maisemat ja lavasteet

Muumimaailman sijainti on aikuiskävijälle parasta: eri satukohteista voi ihailla ympäröivää luontoa ja merta. Ympäristö on säilytetty mahdollisimman autenttisena ja käyntikohteet sopivat maisemaan. Rekvisiitta on Muumilaaksolle tyypillistä, lavasteet taiten rakennettu sijainti ja maisema huomioiden. Ehdoton ykkönen – kuka tahansa, sellainenkin, joka ei Muumitarinaa tunne, viihtyy tässä maisemassa!

Minna nojaa puukaiteeseen

Kumpikin meistä piti myös Teatteri Emman näytöksestä, poliisiasemasta ja luontopolusta. Minä olin iloinen siitä, että olimme Muumimaailmassa heti sen avattua ovensa (kello 10.00), sillä päivä oli helteinen ja ruuhka alkoi vasta puolen päivän aikoihin. Me lähdimme kävellen Naantalin vanhaan kaupunkiin lounaalle puoli yhden maissa ja selvisimme siten pois ennen pahinta ryysistä.

Teatteri Emman esitysAnna lepää Nuuskamuikkusen teltassa

Lopuksi vielä kesäpäivän vinkit Muumimaailma-piipahdukselle:

 • Jos matkustat autolla, jätä auto Muumiparkkiin, josta pääset bussikuljetuksella vanhaan kaupunkiin ja siitä kävellen perille. Reitti on helppo, matka taittuu nopeasti ja Muumiparkki  edukas parkkivaihtoehto!
 • Kannattaa ottaa juotavaa mukaan, vaikka paikan päältäkin saakin ostettua vaikka mitä.
 • Suosittelen sisäänmenoa heti porttien avauduttua, jolloin saattaa selvitä ilman pahimpia ruuhkia.
 • Ota mukaan aimo annos lapsenmieltä ja nauti (mahdollisesti mukana olevan) lapsen ilosta, vaikka itse et joka kohteesta välittäisikään.
 •  Suunnitelkaa Muumimaailma-reitti etukäteen yhdessä lapsen kanssa – seikkailusta tulee jännittävämpi, kun kuljette Muumimaailman kartta kädessä omaa reittiänne noudattaen.

Käy Muumilaaksoon…!

Minna

Kommentit (2)
 1. Muumimaa on kyllä paras paikka. Tänä kesänä ei käyy mutta olen käynyt siellä varmasti sen 8 kertaa. Vois olla elämys myös joskus talvella mennä Muumilaaksoon kun on niitä tapahtumia.

  1. Hei! Kyllä. Olet oikeassa. Vaikka olisi ennenkin käynyt, viihtyy silti! Talvella se on varmasti upea paikka.

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *