Paula Norosen Tarja Kulho naurattaa – mikä siinä Tarjassa oikein viehättää?

Vastaan heti kärkeen, että ihan kaikki. Ihan kaikki. Siis kaikki. Miten joku on voinut saada aikaan niin todentuntuisen, överin ja hassunhauskan hahmon kuin Tarja Kulho?

Paula Noronen on yksi suurimmista idoleistani. Pidän hänen tavastaan toimittaa, olla, esiintyä ja kirjoittaa. Pidän hänen huumoristaan. Niistä hetkistä, kun kuulen, näen tai luen ja muutamaa sekuntia myöhemmin räjähdän nauramaan. Huumori ei ole tehtyä, päälle liimattua eikä ns. huutavaa ja hieman väkinäistä nykykomediaa. Se on aitoa ja hersyvää arkihuumoria, rivien väleissä ja riveillä.

Tarja Kulho -kirjan kansi

Tarja Kulho -kirjat ovat vieneet sydämeni. Parasta on, kun ne kuuntelee: Paula Noronen lukee kirjansa itse ja eläytyy Kulhon rooliin täysillä. Mieleeni muistuu 90-luvun Radiomafian Tarja Kulho -kuunnelmat. Muistan nauraneeni jo tuolloin, vaikka olin nippanappa murrosikäinen.

Mutta kuka on Tarja Kulho? Tarja Kulho on vantaalainen keski-ikäinen Räkkärimarketin kassa ja Paula Norosen ensimmäisen aikuisten kirjasarjan päähenkilö. Hän on vastustamaton, tavallinen ja äärirehellinen. Ja juuri siksi hän ja hänen tarinansa koukuttavat nanosekunnissa. Korsolaismarketin kassalla Tarja on oppinut tarkkailemaan elämää ja muita ihmisiä, eikä pienikään yksityiskohta jää häneltä huomaamatta.

Keskustelut asiakaskunnan ja oman lähipiirin kanssa ovat mitä rikkaimpia.

Kustannusyhtiö Tammen kirjakuvauksissa Tarja Kulhoa kuvaillaan paitsi profeettana omalla kassallaan myös terapeuttina ja kokemusasiantuntijana, joka ei epäröi hetkeäkään jakaa näkemyksiään kassahihnan toisella puolella seisoville asiakkaille – halusivatpa he sitä tai eivät. Ja juuri tämä on Tarja Kulhossa parasta! Vuosien asiakaspalvelutyön tuomalla rutiinilla hän tarjoilee yksityiskohtaisia havaintoja muiden elämästä ja elintavoista.

Radio-ohjelmaa kuunnelleet löytävät kirjallisesta Tarja Kulhosta varmasti jotain tuttua. Parasta on, että hahmo ei ole jäänyt viime vuosituhannelle, vaan elämä on kulkenut eteenpäin myös Korson Räkkärimarketissa. Kaikissa kirjasarjan kirjoissa ote hahmoon ja hahmoihin säilyy, huumori on tuoretta ja nasevaa ja vuoropuhelut saavat toistuvasti nauramaan ääneen.

Nautin siitä, miten todentuntuinen Kulho on ja pohdin usein itsekseni, miten hahmo on syntynyt.

Olen päätynyt mielessäni siihen, että se perustuu tosielämään, kohtaamisiin ja tarkka-aistiseen käsikirjoittajaan, kirjailijaan ja esiintyjään. Noronen on tässä työssään onnistunut. Hän on saanut ainakin minut oitis Tarja Kulhon pauloihin.

Summa summarum, Räkkärimarketin kassa Tarja Kulho on hillitön hahmo, jonka Paula Noronen herättää henkiin äänikirjassaan. Olen kuunnellut kaikki kolme Tarja Kulho -kirjaa ja suosittelen niitä lämpimästi kesälomalukemistoon!

Tähän on tultu.

Minna

P.S. Olen aiemmin kirjoittanut yhdestä (ensimmäisestä) Tarja Kulhosta blogiini. 

Kuva: Tammi

puheenaiheet kirjat suosittelen
Kommentit (6)
 1. Nyt meni listalle!

  1. Suosittelen!

   Minna

 2. Tyylimurun Tiina
  23.7.2022, 12:58

  Tarja Kulho on hauska! Aina piti kuunnella, kerran viikkoon tuli. Ihanaa kun äänikirjoina, en ollut edes tajunnut. Pakkohan ne on nyt kuunnella!

  1. Ihan totta, Tarja yllättää ja saa suun hymyyn. Aina. Kuuntele ihmeessä kirjat, huikeita!

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *