Piirteet, joita arvostan ihmisissä eniten

Twitterissä pyydettiin taannoin listaamaan viisi sellaista piirrettä ihmisissä, joita arvostaa kaikkein eniten. Oltiin jälleen kutkuttavan ja kiehtovan äärellä. Luin kaikki liki 60 twiittivastausta ja lopulta kirjasin omani.

Nainen laiturilla reppu selässä

Vastauksia selaillessani huomasin, että viiden kärkeen mahtuu varsin samankaltaisia piirteitä, joista melko monella ykköseksi kiri luotettavuus ja heti kakkoseksi ylsi oikeudenmukaisuus. Moni kirjasi listaansa älykkyyden ja suoraselkäisyyden. Miellän nämä ainakin omalla kohdallani jopa peruselämänarvoiksi tai ainakin niitä hyvin likeltä sivuaviksi.

Osa twiittaajista heitti ilmoille hieman erilaisen listauksen: top viiteen mahtuivat pyöreä takapuoli, korkeat poskipäät ja kaareva ylähuuli sekä luottotiedot, kevytkenkäisyys ja helppous.

Viisi eniten arvostamaani piirrettä ihmisissä

1 Uteliaisuus. Uteliaisuutta arvostan suuresti ja pidän sitä myös yhtenä vahvimpana piirteenäni. Uskon, että juurikin uteliaisuudella olen selvinnyt monesta, huolehtinut työstäni, perheestäni ja saavuttanut elämässäni asioita, joista olen unelmoinut.

Uteliaisuus on tuntosarvet pystyssä kulkemista, aitoa kiinnostusta ja herkällä korvalla kuulemista.

2 Rehellisyys ja luotettavuus. Perusarvopohjaa. Peruskauraa. Teen mieluusti yhteistyötä niiden henkilöiden kanssa, joiden tiedän toimivat luotettavasti ja olevan kaikessa tekemisessään rehellisiä. Haluan ympärilleni ihmisiä, jotka ovat tukiverkkoani, selkänojani ja rinnalla kulkijoitani. Ihmisiä, joiden tekemisistä ja tavoista toimia ei tule sanomista. Tähän linkittyy vahvasti se, että luvataan vain se, mikä pystytään pitämään.

3 Aitous. Tämä! Arvostan suuresti erilaisia persoonia. Ne kiehtovat minua. Nautin, kun joku uskaltaa olla oma aito itsensä. Ei piilottele mitään eikä häpeile mitään. Tekee työnsä omalla persoonallisella otteellaan, hoitaa kotiaan ja perhettään siten kuin itse haluaa ja on parhaaksi todennut. Ei yritä olla mitään muuta kuin on, ei matki muita eikä toista toisen jo tekemää. Tärkeintä tässä on se, että kun tekee asioita omalla tavallaan, uskaltaa myös seistä ratkaisujensa takana selkä suorassa – ei selityksiä, ei selittelyä!

4 Rohkeus. Rohkeuteen sisältyy sama ajatus kuin aitouteen: uskallus tehdä, olla ja ratkaista omalla tavallaan. Uskallus olla selittelemättä. Rohkea on epävarman vastakohta, rohkeus epävarmuuden. Rohkea voi kutienkin olla epävarma ja on rohkeutta uskaltaa olla epävarma. Rohkea henkilö ei piilottele eikä naamioi epävarmuuttaan.

Rohkea uskaltaa ratkaista ja toimia epätavallisten kaavojen mukaan, vaikka tyydyttävä, saati kiitettävä, lopputulos ei olisikaan satavarma.

Rohkeutta on kulkea omia polkujaan ja  seistä heikompiensa tukena, puolustaa heitä.

5 Älykkyys ja osaaminen. Opettajana nämä ovat minulle aivan takuuvarmoja Top 5 -listalle nousijoita! Nautin opettamisesta, nautin, kun opiskelijat oppivat, nautin, kun saan kuunnella älykkäitä ihmisiä, nautin oivalluksista ja uuden luomisesta. Suuni kääntyy jo tätä kirjoittaessani hymyyn.

Bonus. Bonuskohtana ja -piirteenä mainitsen kyvyn ajatella hyvää. Tämä taas liittyy hyvin positiiviseen elämänkatsomukseeni – ei ole sellaista asiaa, josta en hyviä puolia löytäisi. Arvostan tätä piirrettä suuresti kollegoissa, ystävissä ja läheisissä.

Kyky ajatella hyvää tuottaa ympärilleen myönteisen ilmapiirin, jossa aitous, rohkeus, osaaminen ja uteliaisuus heräävät, saavat kukkia.

Huomasitte varmasti, että olin pudottanut listasta oikeudenmukaisuuden, jonka jo aiemmin kerroin olevani yksi perusarvoistani. Ja juuri siksi pudotin sen tästä listasta pois. On selvää, että arvostan oikeudenmukaisuutta ja suorastaan vihaan epäreiluutta ja kohtuuttomuutta. Listalle eivät myöskään mahtuneet sisukkuus, ystävällisyys ja huumorintaju. Top 10 -listalle ne olisivat toki nousseet! Samoin kuin epäitsekkyys ja hyväntahtoisuus.

Kun tarkastelen nyt laatimaani viiden kohdan listaa, on vaikea sanoa, onko se kirjattu tärkeysjärjestyksessä tai onko se vain listaus, jonka jokaisen kohdan voisi asettaa minkä tahansa numeron perään.

Tähän on tultu.

Minna

P.S. Olisi kiva kuulla sinun listauksesi!

puheenaiheet ajattelin-tanaan oma-elama syvallista
Kommentit (11)
 1. Todella tärkeitä asioita! Näitä arvostan myös itse ihmisissä ja itsessäni.

  1. Kiva kuulla! Samoilla ajatuksilla 🙂

   Minna

  1. Eikö? Varsin kattava ja melko monen arvopohjaankin sopiva! 🙂

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *