Rohkea organisaatio on tietoteos vailla vertaa – ihan meille jokaiselle!

Näin sattumalta LinkedInissä alkusyksystä Nina Rinteen postauksen hänen vastajulkaistusta kirjastaan. Jäin oitis koukkuun ja tilasin kirjan kustantamolta itselleni – tämän teoksen lukisin kannesta kanteen! Äänikirja ei tällä kertaa riittäisi, sillä halusin päästä viivaimen ja lyijykynän kanssa alleviivaamaan ja lopuksi tutkimaan alleviivauksiani. Perehtyä kunnolla ja palata sitten lukemaani myöhemmin.

Nina Rinteen kirjoittama ja Alma Talentin kustantama Rohkea organisaatio -kirja keskittyy johtamiseen psykologisen turvallisuuden ja rohkean organisaation kautta. Teoksessa yhdistetään kaksi vahvasti tutkittua teoriaa: Bréne Brownin rohkean johtajuuden teoria ja Amy Edmondsonin psykologisen turvallisuuden teoria.

rohkea organisaatio -kirjan kansi

Kirjan keskiössä ovat rohkeat organisaatiot. Rinteen mukaan kirja pyrkii vastaamaan kahteen tärkeään kysymykseen: miten rohkea tiimi ja organisaatio luodaan ja mikä merkitys rohkeudella on organisaation menestykseen?

Esimerkillinen tietokirja sanoittaa esimerkein

Kaikki lähtee ihmisistä – aina. Se on perusmantrani, jota viljelen vähän siellä ja täällä. Se sopii moneen, myös tähän teokseen. Työyhteisössä työtään tekevät ihmiset, tiimit muodostuvat ihmisistä ja johtaja on ihminen. On selvää, että myös rohkeus lähtee ihmisistä. Niin, ja ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta sekä psykologisesta turvallisuudesta.

Rinteen teos on varsin esimerkillinen tietokirja: se on vahvaan tietoperustaan nojaava, antaa vinkkejä, selvittää käsitetasoa soveltavin esimerkein ja on helppolukuinen monille kohderyhmille. Tietokirjana se soveltuu aiheensa puolesta johtajille, tiiminvetäjille, työnohjaajille, työntekijöille, projektipäälliköille ja niin edelleen. Listaa voisi jatkaa blogipostauksen loppuriveille saakka.

Kirja on kokonaisuudessaan selkeä ja jaettu kivasti osioihin. Lukija voi valita kirjasta osion, johon keskittyä ja (kiireen keskellä) oikaista suoraan ”vinkkilistoihin” tai päivän polttaviin kysymyksiin. Kirjan taitto on onnistunut ja houkutteleva, uudenaikainen. Rinteen kirjoitustyyli on asiallinen ja puhutteleva, mutta teksti on saatu soljumaan ihmeen kepeästi. Lukijana minusta tuntui, etten ole tietokirjan tai oppikirjan äärellä.

Pakko kuitenkin tunnustaa, että näin opettajaihmisenä näin tälle valtavasti käyttöä esimerkiksi ammattikorkeakoulun Master-koulutuksen kehittämisen ja johtamisen -koulutuksessa ja -opetuksessa. Teos tarjoilee valmiita kysymyksiä, pohdittavia seikkoja ja kehottaa lukijakuntaansa toimimaan. Lukija ei ole tämän teoksen äärellä siis lainkaan passiivinen vaan pikemminkin tekijä ja kokija.

Psykologinen turvallisuus on onnistuneen tiimityön perusta

Erityisesti kokija. Kun huomaa vaikuttuvansa minkä tahansa teoksen äärellä, tietää olevansa ytimessä, siellä, missä oivalluksia tapahtuu. Rinteen kirjaa lukiessa sain ainakin kymmenen ahaa-elämystä ja huomasin oikeasti sisäistäneeni kirjan sanomaa.

Erityisesti mieleeni jäivät epävarmuuden sietokyky, työpaikalla tehdyt virheet ja niistä avoimesti keskusteleminen, palautteen anto, tekemisen arvopohjaisuus sekä rohkeuteen vahvasti linkittyvä uteliaisuus. Nämä kaikki ovat vahva perusta sille, että organisaatio (tai tiimi) voi kehittyä rohkeaksi ja lopulta menestyä. Hiljaisuus ei ole ratkaisu.

Alleviivasin tärkeitä lauseita ja kohtia, taittelin hiirenkorvalle parhaita sivuja, otin kuvia kirjan kaavioista ja kysymyksistä – näitä hyödyntäisin jatkossa varmasti omassa työtiimissäni, projektipäällikkönä ja opetuksessa! Psykologinen turvallisuus -käsitteensä kautta kirja on sovellettavissa oikeastaan mihin tahansa yhteisöön, minkä tahansa kokoiseen ryhmään. Psykologinen turvallisuus kun on kaiken kohtaamisen ja vuorovaikuttamisen perusta.

Minna kirja kädessä

Arvot ohjaavat työtä, uteliaisuus ruokkii rohkeutta

Kirjan lopussa käsitellään reflektointitaitoa ja lukija pääsee tutkailemaan omaa työhön liittyvää arvopohjaansa. Tehtävässä piti ympyröidä kuusi arvoa/asiaa, jotka tunnistaa itselleen tärkeiksi työssä ja yhteistyössä muiden kanssa. Ympyröin seuraavat (valtavasta listasta): innovatiivisuus, intuitio, asenne, menestys, rohkeus, vapaus ja varasijalle nappasin oppimisen.

Tämän jälkeen piti valita kolme kaikkein tärkeintä arvoa/asiaa, joita ilman työntekemisestä ei tule mitään. Pitkän valintaprosessin jälkeen valitsin innovatiivisuuden, vapauden ja asenteen. Kun valinta oli tehty, piti jokaisen kohdalla pohtia, miten tämä ohjaa tekemistäni, määrittääkö tämä minua, onko tämä minua silloin, kun olen parhaimmillani ja onko tämä filtteri, jonka läpi voin tehdä vaikeimpia päätöksiä.

Nyökkäilin. Ihan jokaisessa kohdassa.

Rohkea organisaatio -kirja on antanut minulle paljon eväitä omaan työhöni ja yhteistyötapoihini sekä muistuttanut minua siitä, että rohkeus kuuluu organisaatiossa kaikille eikä se liity esimerkiksi johonkin tiettyyn rooliin. Rohkeutta on olla utelias ja pistää itsensä ja persoonansa peliin!

Jos luet yhden kirjan tänä syksynä, lue tämä.

Tähän on tultu.

Minna

Kuva: Alma Talent

puheenaiheet kirjat suosittelen ajattelin-tanaan
Kommentit (6)
 1. Kiinnostava teos.

  1. Kyllä, tämä oli / on mielenkiintoinen. Hienosti koottu ja kirjoitettu.

   Minna

 2. Tyylimurun Tiina
  23.9.2022, 18:19

  Sait kyllä kiinnostuksen heräämään tähän teokseen 🤩 Saattaisi olla aiheellinen hankinta moneen työyhteisöönkin luettavaksi !

  1. Tilattu! En voinut vastustaa kiusausta.
   Innolla odotan, että pääsen lukemaan! Luotan, että saan kirjasta jotain uutta!

   1. Ihanaa! Uskon, että tykkäät ja osaat soveltaa moneen 🙂

    Minna

  2. Jes! Kiva kuulla 🙂 Ja kyllä, erinomainen hankinta työyhteisöihin.

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *