Sano se ääneen: PMS on kirous

Väsyttää, vituttaa ja viluttaa. Pyykkivuori on kaatumassa niskaan, ja pullaa tekisi mieli. Sosiaalinen kiintiö tulee täyteen nanosekunnissa, eikä lenkki kulje yhtä mukavasti kuin viikko sitten. Tylsistyttää, turhauttaa ja turvottaa. Koti näyttää likaisemmalta kuin koskaan ennen, perheen voisi laittaa tori.fi-sivustolle myyntiin. Tai ihan minne tahansa.

Huijarisyndrooma iskee työn äärellä, eikä mikään maailman suklaa-annos tule riittämään ketutuksesta palauttavaksi herkuksi. Itkettää joka käänteessä. Maailma on kaatumassa niskaan.

Joka ikinen kuukausi sama setti.

Raivoava nainen

Tein some-gallupin aiheesta PMS ja mitä siitä seuraa. Sain lukuisia vastauksia, joiden kohdalla koin kaikenlaisten tunteiden kirjon: hymähtelin, nauroin ääneen ja tunsin hämmennystä. Sain myös vertaistukea.

Kaikki PMS:n tietävät, ja suurin osa tunteekin, mutta silti kyseessä on osin varsin vaiettu ”ilmiö”. Tai jos ei vaiettu, niin ainakin vaimennettu ja joskus väärin ymmärretty – eikä kaikki v*tutus ole PMS:ää!

Omat PMS-oireeni ovat olleet pahimmat nuoruudessa ja nuorena aikuisena. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä vähemmän oireyhtymästä kärsin ja sitä laimeammat ja vaimeammat ovat sen oireet. En tiedä, onko kyseessä vaihtelevat hormonitasot, lähestyvät vaihdevuodet tai se, että tämän kaiken kanssa on jo tottunut elämään. Oppinut ennakoimaan. Voi hyvin olla, että kyse on näiden kaikkien yhteenlasketusta summasta.

Oppikirjojen mukaan PMS tarkoittaa premenstruaalioireyhtymää eli kuukautisia edeltävää oireyhtymää. PMS on siis joukko kuukautiskierron lopulla toistuvasti esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat naisen normaalia elämää. Duodecimin vuonna 2022 asiantuntija-artikkelissa todetaan, että PMS-oireita esiintyy lähes kaikilla naisilla, mutta varsinaisen PMS:n esiintyvyydeksi on arvioitu jopa 30 prosenttia.

Pieni osa naisista ei ole koskaan hedelmällisessä aikaikkunassaan – yli kolmenkymmenen vuoden aikana – kärsinyt minkäänlaisista PMS-vaivoista. Onnea heille.

PMS iskee yleensä aikaisintaan viikkoa ennen oletettuja kuukautisia ja päättyy kuukautisten alkaessa. Tyypillisesti pahimmat oireet ajoittuvat muutamia päivä ennen vuodon alkua -ajankohtaan. Sitten ne päättyvät kuin seinään, ja päästään taas uuteen nousuun.

Halleluja, kiitos estrogeenille!

Nainen nojaa seinään

Somessa ja ystävien kesken keskusteluista selvisi, että joillakin naisilla PMS on toivottomuutta ja jatkuvaa itkemistä, toisista kehkeytyy itseään ja koko maailmaa puolustavia raivohärkiä. Tyypillistä on myös kiukustuminen olemattomista, sietämätön vitutus, masennusoireiden kaltaiset tuntemukset sekä yleinen apatia.

Oireyhtymään liittyvät myös siivousvimma, turvotus, makeannälkä, migreenipäänsäryt, huonot yöunet, iho-oireet, rintojen arkuus, väsymys ja keskittymishankaluudet. PMS voi jopa invalidisoida: sen kourissa voi olla työkyvytön tai kyvytön yhtään mihinkään.

Yksi some-kommentoija tiivisti prementruaalioireyhtymän yhteen sanaan: se on kirous.

On jollakin tavalla hassua, että joka kerta sitä yllättyy, kun jossakin vaiheessa kuukautta mieli alkaa huudella järjenäänen päälle, mikään ei tunnu oikein miltään, ihmiset ärsyttävät, ruuhkaa tai jonotusta ei meinaa kestää eikä hermo riitä mihinkään. Pinna palaa nopeasti, eikä ärsytystä saa millään laantumaan. Joskus sitä on niin maansa myynyt, että pakkaa ajatuksissaan kamppeittaan ja on muuttamassa omaan ylhäiseen yksinäisyyteensä. Kauas kaikesta. Kauas erityisesti perheestään.

Sitten muutaman päivän päästä sitä pohtii, miten ikinä on edes voinut ajatella moista siirtoa.

Onneksi PMS-oireita on mahdollisuus lievittää omahoidollisin keinoin: liikunta, monipuolinen ravitsemus ja vitamiinit, alkoholin välttely sekä vadelmanlehtiteen juominen voivat rentouttaa tunnelmaa. Jos oireet ovat ”vakavia”, naistentautienlääkäri voi määrätä estrogeenivalmisteita, jotka voivat ratkaista tämän kirouksen.

Tähän on tultu.

Minna

hyvinvointi terveys oma-elama syvallista
Kommentit (12)
 1. Heh, minäkin huomasin, että huijarisyndrooma esiintyy just PMS:in aikana. Minä en kyllä kuulu niihin onnekkaisiin naisiin, joita tämä kirous on ohittanut 😕. Mulla se tosin osuu niin, että on päivä ennen ja jatkuu vielä ainakin päivän vuodon jälkeen. Ilmeisesti vasta kun hormoonitasot normalisoituu, oireet häviävät.

  1. Kyllä, huijarisyndrooma! Kaiken itkemisen päälle tuntee olevansa ihan osaamaton tyyppi. 😉

   Minna

 2. Täälläkin iski kotityöeskalaatio ja raivo. Onnistuin kuitenkin saamaan asiaa perille huumorin varjolla. Vitutti kyllä kaikki muukin, enkä edes osannut epäillä pms:ää koska touhu ilmeni noin viikon etuajassa. Kirouksesta varsin samaa mieltä, siivousvimmana ilmetessä ei niin paha. Yleensä sisältää kuitenkin marttyyrivivahteen, kukaan muu ei tee mitään ja aina saa raataa. 🤷‍♀️ Jaaha, ja sitten taas alusta, sekä siivous, että kierto…

  1. ”Kukaan muu ei täällä siivoa…” -mantra on tuttua. Miten PMS kohdistuukin niin usein sotkuiseen kotiin ja kotihommiin?

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *