Terveiset Islannista, osa 2. Islannin plussat ja miinukset sekä vinkit matkaan

Terveiset Islannista! Kuten aiemmassa Islanti-jutussani lupasin, blogisarjan toisessa osassa listaan Islannin plussat ja miinukset ja annan muutamia vinkkejä Islantiin suuntaaville. Me matkustimme viiden hengen perheenä (kaksi aikuista, kaksi aikuista lasta ja yksitoistavuotias) jouluksi pois kotinurkista.

Sitä voin heti alkuun suositella ihan kaikille – Islanti tähän vuodenaikaan on hengästyttävän upea ja tarjoaa erilaisen joulun sellaista haluaville.

Reykjavikin maisemat

Reykjavikin maisemia

Ensin Islannin plussia

Maisemat. Maisemat. Maisemat. Minua ”varoiteltiin” karusta ja kivisestä luonnosta, mikä hieman mietitytti ennen matkalle lähtöä. Perillä yllätyin kuitenkin iloisesti, sillä karuus jollakin hassulla tavalla iski syvälle. Kaunista. Kiehtovaa. Lumisuu varmasti korosti tätä kauneutta. Maisemassa vuorottelivat alavat maat ja vuoristoinen maasto. Vesialueet olivat Atlanttia lukuun ottamatta jäässä, poikkeuksena tietenkin kuumat lähteet ja niiden pienet purot (ovatko ne puroja?).

Autoilu. Olen aina pitänyt autoilusta. Nyt parasta oli se, että meillä oli käytössämme auto. Näimme ja koimme paljon ihan sen ansiosta. Ja pääsimme liikkeelle ja kohteisiin ihan omaan tahtiin. Istuin takapenkillä ja napsin kuvia. Välillä pysähdyimme otollisiin kuvauspaikkoihin nähtävyyksien välillä.

Raikas ilma. Vaikka oli kylmä, tuuli navakasti ja lunta tuprutti taivaan täydeltä, emme kärsineet tai jäneet sisätiloihin. ilma oli ihanan raikas, ja oikealla vaatetuksella ja varustuksella sitä selvisi varsin mukavasti ulkoilusta.

TYttö istuu muurilla Reykjavikissa

Reykjavikin monumentti

Paljon nähtävää. Islanti on vajaa 400 000 asukkaan saari, mutta silti siellä voi nähdä paljon ihan jo neljässä päivässä.  Kun suunnittelee reitit ja tekemiset etukäteen, ehtii paljon!

Lennot. Niin, tämä piti heittää jo alkuun, mutta muut asiat olivat mielen päällä ensin. Mutta lennot. Ne ovat lyhyet ja nopeat. Menomatkalla kului kolme tuntia 30 minuuttia, paluulento kesti vain kaksi tuntia 55 minuuttia. Parasta.

Ravintolat. Kaikki ravintolat, joissa ruokailimme, olivat enemmän kuin hyviä.  The Grillmarket näistä ehdoton ykkönen. Ravintoloissa oli hyvä palvelu, persoonallinen miljöö ja maukas ruoka. Viimeisen illan The Lamb yllätti meidät iloisesti. Extempore mentiin ja hyvää ruokaa saatiin!

The Lamb -ravintolan annos

Sitten Islannin miinuksia

Aikaero. Minä olen ihminen, joka kärsii herkästi aikaerojutuista. Jo kahden tunnoin aikaero tuntuu. Onneksi Suomeen paluun jälkeen ei ole ollut mitään hankaluuksia, heh.

Vaihtelevat sääolot. Tämä on pakko mainita, sillä sää saattaa hankaloittaa liikkumista paikasta toiseen ja hidastaa matkan kulkua (täten muuttaa suunnitelmia…). Mekin jäimme kiinni tiellä olevaan lumikasaumaan. Onneksi oli riittävästi vaatetta päällä ja illan ravintolalle sopi aikataulun muutos.

Perhematkailu ei ole aina idyllistä. Ei, vaikka kuinka haluaisi, yrittäisi ja toivoisi. Kuten viime postauksessa kirjoitin, jokainen taaplaa tyylillään, eikä pinna veny kuin tiettyyn pisteeseen. Onneksi pääasiassa sujuu mukavasti ja tunnemme toistemme tavat ja tunnistamme reagoinnit.  Joskus sitä vain miettii, että olisi helpoin matkustaa itsekseen…

Joulu kiinni. Jos haaveilee sellaisesta joulureissusta, jolla voi tehdä otoksia ja puuhastella pitkin kyliä, ei kannata suunnata koko jouluksi Islantiin. Kaupat ja suuri osa ravintoloistakin ovat kiinni aaton ja joulupäivän. Meitä tämä ei niinkään haitannut.

Islannin vuoristomaisemia

Islanninponeja

Minna pipoon ja huiviin kääriytyneenä

Vinkit Islantiin matkaaville

 • Vuokratkaa ehdottomasti auto. Pääsette liikkumaan omaan tahtiin.
 • Varatkaa haluamanne ravintolat ja laguunit ennen matkaa. Muuten saattaa olla tiukkaa.
 • Suunnitelkaa matkaa ja esimerkiksi nähtävyysreittejä etukäteen. Tämä vinkki sopii kaikkiin muihinkin kohteisiin.
 • Varatkaa oikeasti kävelymatka keskustaan -hotelli. Me teimme niin, mutta totuus olikin toisenlainen…
 • Jos matkustatte talvella, pakatkaa riittävästi lämmintä mukaan (mukaan lukien toppahousut ja villajuttuja, hanskat ja varahanskat, villasukkia). Sitten selviää kelissä kuin kelissä hymyssä suin.
 • Kun kiertelette nähtävyyksiä autolla, varatkaa mukaan jotain pientä evästä ainakin, jos suuntaatte kauas ja matkustatte jouluna. Yhtäkkiä voi edessä olla tilanne, ettei mikään kuppila tai huoltoasema ole auki. Been there, done that.
 • Reykjavikin ”rantakaistale” on oiva paikka kävelylle, juoksulle tai muulle ihmettelylle sellaielle, joka kaipaa aktiivisuutta kaiken istumisen keskelle.

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet matkat oma-elama ystavat-ja-perhe
Kommentit (8)
 1. Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
  12.1.2023, 14:47

  Kiva kiteytys plussista ja miinuksista! Meille autoilu on myös mieleinen tapa nähdä ja kokea matkakohdetta, ja maisemat, lyhyt lentomatka ja hyvä ravintolatarjonta saa ehdottomasti kiinnostumaan kohteesta.

  1. Kiitos! Kyllä, nämä ovat kohdevalinnan a ja o! 🙂

   Minna

 2. Tyylimurun Tiina
  8.1.2023, 23:10

  Kyllä näiden kirjoituksiesi jälkeen Islanti kuulostaa todellakin vierailun arvoiselta! Ja tavallaan tässä tuntui kuin vähän näki itsekin Islantia, kauniit kuvat ja hyvin kerrottu 😀

  1. Islanti on ihana. Sinne kannattaa suunnata. 🙂

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *