Tyynyllä on väliä!

Olen aiemmin kirjoittanut sekä kaularankavaivoistani ja -leikkauksestani että unesta. Oikeastaan siitä, onko älykellosta unen mittariksi. Nyt, kun olen – ainakin melkein täysin – kuntoutunut välilevytyräoperaatiosta, tiedän, että monellakin asialla on merkitystä toipumiseen ja samalla uneen ja unenlaatuun. Ennen leikkausta pohdin fysioterapeutin ja neurokirurgin kanssa pään asentoa nukkuessa. Lähinnä sitä, miten vaikea on nukkua kyljellään, kääntyillä ja selvitä kivuliaista aamunousuista.

Molemmat asiantuntijat mainitsivat, että tyynyllä on väliä. Mutta kumpikaan ei osannut kertoa, mikä olisi tässä tilanteessa ”se paras” vaihtoehto tyynyksi.

Leikkauksen jälkeen kylkinukkuminen helpottui, ja kivut kaikkinensa olivat poissa. Sain vertaistukea: minua ohjattiin käyttämään tyynyä ikään kuin rullana, minulle neuvottiin sängynpäädyn korotus ja niskan tukeminen pehmoisella tyynyllä. Kaikkea kokeilin. Mistään ei oikeastaan ollut kunnollista apua. Tai tukea.

Tajusin, että vika ei ollut neuvoissa; tyynyni on huono. Suorastaan surkea.

Vanha, kauhtunut ja liian lättänä. Kun katselen tyynyä, minua hiukan hävettää. Miten terveydenedistämisen ja terveydenhuollon asiantuntijalla voi olla tämännäköinen tyyny?

Kuin taikasauvan iskusta Na2rel otti yhteyttä minuun. Ihan kuin he olisivat kuulleet hiljaiset huokaukseni ja itseni soimaamisen. Heillä olisi tyynyjä. Sellaisia tyynyjä, joissa pää ja niska voivat hyvin. Luonnonmateriaaleista valmistettuja, eri kovuusasteisia ja monenlaisille nukkujille sopivia. Surffailin yrityksen verkkosivuilla ja kävin aktiivista keskustelua heidän kanssaan. Sain tyynyn koekäyttöön. Ostin seuraavana päivänä samanlaisen miehelle.

Olemme nyt nukkuneet tyynyjemme kanssa viikon. En muista, koska pääni alla olisi ollut näin pehmoista, tukevaa ja joustavaa alustaa. Tyyny mukailee kaularangan liikkeitä, joustaa kääntymistilanteissa ja tukee oikeista kohdista esimerkiksi telkkaria katsoessa. Se taipuu löyhälle rullalle ja kaksin kerroin, ja sitä on helppo pöyhiä ”uuteen lentoon”.

Ero on merkittävä ainakin entiseen littuskatyynyyn verrattuna.

Luomulaatuinen alpakanvillatyynyni on pehmeä, mutta antaa hyvää tukea niskalle. Alpakanvillatäyte on tehty ohuesta alpakanvillahuopalevystä, jonka ansiosta tyynyä on helppo muokata sopivaan korkeuteen aukaisemalla tai pöyhimällä huopalevyä tai esimerkiksi poistamalla täyteosaa oman tarpeen mukaan.

Tässä tyynynvalintaprosessissa olen oppinut muutaman tärkeän asian: 1) tyyny ei ole ikuinen, 2) tyynyä pitää huoltaa (toisin sanoen pestä) ja 3) kaikille ei todellakaan sovi samanlainen tyyny – sovittamalla ja testaamalla voi selvittää itselleen parhaimman vaihtoehdon! Neljäntenä voisi olla toteamus siitä, että tyynyllä on väliä.

Peitollakin on. Sain yritykseltä myös peiton eli täkin pussilakanan sisään. Kun hypistelin peittoa, tajusin nanosekunnissa, että ero aiempaan täkkiini on valtava (täysin sama havainto kuin tyynyn suhteen). Jo käsituntumalta oli selvää, että tämä uusi täkki on peittojen aatelia.

Sen alle on ihana pujahtaa illalla: luonnonkuituisena peittona se hengittää, ei hiosta, ei varaa itseensä sähköä ja mikä parasta, puhdistaa itse itsensä. Tämä on minun juttuni!

Tämä puhdistusasia on ehdoton plussa myös tyynyn kohdalla. Tyynyssä on pestävä puuvillapäällinen, joten tyynyn puhtaana pitäminen on helppoa. Laiskallekin siivousihmiselle.

Loppukaneettina totean, että nämä ovat elämäni ensimmäiset ihan oikeasti hyvät ja laadukkaat petituotteet. Jos pussilakanasettejä ei lasketa. Luonnonkuitu on päivän sana, ja tulen jatkossa uudistamaan kaikki perheen tyynyt ja peitot. Onneksi Na2relin valikoimista löytyy jokaiselle jotakin!!

Sain arpoa blogin kautta yhden (voittaja saa itse valita tyynynsä) luonnonkuitutyynyn ja ekologisen palashampoon seuraajieni kesken. Kurkkaa Na2rel-verkkosivut ja some, ota some seurantaan ja osallistu arvontaan tästä linkistä.

Kohta yhdellä teistä on todella hyvä tyyny ja edessään levolliset yöunet!

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet ajattelin-tanaan oma-elama terveys
Kommentit (9)
 1. Cleaning villa in Riyadh
  30.5.2021, 12:08

  Awesome thank you for sharing the great article.
  https://www.3elsyana.com/cleaning-villas-riyadh/

 2. Onpa kiva kuulla että uusi tyyny toi avun! Minullakin oli tänne Britteihin muuttaessa aluksi useamman kuukauden huono, littanaksi kulunut tyyny, enkä ymmärrä miten siinä meni niin monta kuukautta ennen kuin sain uuden hankittua. Uusi tyynyni on parempi – niskakipuja on ollut vähemmän enkä koe olevani aamuisin tai öisin niin ”tukkoinen”, mutta ei tämäkään tyyny ole kyllä täydellinen. Hyvään kohtaan tuli siis tämä postaus tyynyn valinnasta!

  1. Kiitos kommentista!
   Itse havahduin vasta uuden tyynyn pään alleni saatua, miten suuri ero on huonolla (surkealla) tyynyllä ja hyvällä, laadukkaalla tyynyllä. paluuta ei ole!

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *