Haapsalu sulatti sydämen

Ex tempore koukkaus Haapsaluun

Haapsalun rantapromenadilta

Olimme alun perin suunnitelleet ajavamme Pärnusta suoraan Tallinnaan vielä yhdeksi yöksi. Kuulimme kuitenkin sen verran hyvää Haapsalusta, että päätimme jatkaa reissua vielä yhdellä päivällä. Tallinkin sovelluksella pystyi näppärästi vaihtamaan laivamatkan päiviä ja niinpä suuntasimme auton kohti tätä vanhaa kylpyläkaupunkia. Ja mikä onni olikaan mutka Haapsaluun. Ihastuin täysin tähän idylliseen merenrantakaupunkiin romanttisine puutaloineen ja kapeine kujineen.

Piispanlinna

Kaupunkihan on todella pieni ja hyvinkin nopeasti kierretty. Keskellä on vanha Piispanlinna, joka on Viron parhaiten säilyneitä linnoituksia. Linnan vallihaudassa oli huikea leikkipuisto, josta poikkesimme pariinkin otteeseen.  Asuntomme sijaitsi ihan vanhankaupungin keskussa viehättävässä puutalossa.

Huikea leikkipaikka koko vallihaudan mitalta
Ihana Airbnb -asunto
Asuntomme sisäpihalta

Keskustan tuntumassa oli pari pientä uimarantaa. Promenadin päässä sijaitsi iso leikkipuisto ja pieni ranta. Nämä bongasin vasta aamulenkilläni, joten lasten kanssa emme niitä päässeet testaamaan. Sen sijaan kävimme uimassa Paralepa Randilla, joka sijaitsee pari kilometriä keskustassa Fra Mare Thalasso kylpylän vieressä. Näyttipä rannan vieressä olevan myös kiipeilypuisto.

Promenaden päässä sijaitseva leikkipaikka ja uimaranta
Pojat

Rannalta tullessamme poikkesimme Haapsalun rautatieasemalle, joka on ylväs ja upea ilmestys. Rautatieasema rakennettiin, koska Haapsalu oli tsaarien suosima kesänviettopaikka. Ensimmäinen juna saapui asemalle 1904 ja viimeinen 1995. Nykyään asema toimii museona. Sen 216 m pitkä katettu laituri ja vanhat junat ovat erittäin näyttäviä. Museo oli kiinni, kun siellä kävimme, mutta museon ulkoaluetta pääsi silti kiertämään. Junien ja aseman sisälle ei kuitenkaan päässyt.

Haapsalun junasema

Illalla kävelimme Tripadvisorista bongaamaani Wiigi Kohvikkiin, joka oli todella hyvä ravintola kauniilla merinäköalalla. Nautimme herkulliset talon cocktailit, simpukoita, vuohenjuustosalaattia ja ankkaa. Annokset hivelivät sekä silmiä, että makunystyröitä. Ainoa miinus oli lasten ruoat. Erillistä lasten listaa ei ollut, mutta saatavilla oli lapsille juustopastaa. Mikä virhe oli ottaa ne. Annokset olivat täysin hajuttomat ja mauttomat. Hirmuinen sääli, etteivät lasten annoksiin voineet upottaa noita ihania raaka-aineita, mitä heidän menunsa oli pullollaan. Ensi kerralla tilaisin lapsille ruoat aikuisten listalta. Jälkkärit olivat sitten niin runsaat, että niille näytti lapsilla jääneen hyvin tilaa. Maukas klassinen suklaafondant ja minun tilaama mansikkakeitto häipyivät lautasilta hyvinkin nopeasti.

Wiigi kohvik
Jälkkäri maistui

Ruoan jälkeen tehtiin vielä äiti-poikakävely Haapsalun rantaa ihastellen ja muutamaa kätköä etsien. Iskä ja Eevi suuntasivat jo kämpille. Haapsalu toimi oikein hyvin yhden yön pit stopina. Myös päiväretki Tallinnasta onnistuisi hyvin. Nyt kaupunki oli ihanan rauhallinen. En tiedä millainen kuhina siellä normaalikesänä, ilman koronaa, olisikaan. Voisin oikein mainiosti palata uudestaan Haapsaluun ja nauttia sen tunnelmasta.

Haapsalun Kuursaal
Eemilin kuvauksia iltakäveleyllä
Eemil pysähtyi seuraamaan kalastamiehen otteita
perhe matkat ystavat-ja-perhe ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *