Vallilan Albina

Helsingin Vallilan asukkaat ovat saaneet uuden olohuoneen vanhaan VR:n makasiiniin, osoitteeseen Aleksis Kiven katu 23. Teemu Auran, Antti Paasosen ja Riku Stenrosin kortteliravintola Albina avautui lokakuun alussa ja on ehtinyt sulattamaan jo monet sydämet. Albina toimii Folks Hotel Konepajan alakerrassa, VR:n henkilökunnan vanhassa ruokalassa, tarjoillen myös hotelliaamiaisen. Iän ikuinen ongelma, ”En halua mennä syömään hotellin ravintolaan” ei päde Albinan kohdalla. Kun Albinaan astelee sisälle, ei tule edes mieleen, että olemme hotellin ravintolassa. Olemme ehkä ravintolassa, jonka kiinteistössä sijaitsee hotelli. Ihanasta Folks Hotel Konepajasta pääset lukemaan tästä.

Tunnelma on lämmin ja puheen sorina on jopa korvia huumaavaa. On lauantai-ilta klo 20:00 ja ravintola on täynnä. Ihmisillä on hyvä fiilis, juttu luistaa, on pariskuntia, ystäväporukoita, salihenkilökunta tuo pöytiin upeita annoksia rupattellen tuttavallisesti asiakkaiden kanssa ja keittiöhenkilökuntakin piipahtaa välillä salin puolella. Astioista annoksiin, ravintola on kuvauksellinen. Näytinkin tällaiselta erittäin mukavalta ruokaseuralta jokaisen annoksen kohdalla 🙂

Olimme hyvissä ajoin tutkineet herkulliselta kuulostavaa ruokalistaa. Päätimme jo valmiiksi nauttia Albinan kuuden ruokalajin menun. Menukokonaisuus kootaan ruokalistan annoksista. Tässä vinkki vitonen – älä turhaa pohdi päätäsi puhki, mitkä annokset haluat menuusi, ne on ennalta määritelty päiväkohtaisesti. Ja itse asiassa hyvä niin, menuun tuli sellaisia annoksia, joita en ehkä itse olisi valinnut. Onneksi sen verran sai menua muokata, että sain pääruoka Iberico possun sijaan taimenta ja jälkkärin sain vaihtaa pitkään himoitsemaani, ja paljon ylistystä saaneeseen, tiramisuun.

Ravintolan astiat olivat yksi lempparijuttuni. Kaikki lautaset olivat vanhoja, eriparisia, mummola-lautasia kukkakuvioineen. Aterimet olivat Kaj Franckin vuonna 1952 suunnittelemaa Scandia -sarjaa, joita meilläkin mökillä on käytetty. Vaan kylläpä näytti upealta tämä vuonna 2016 uudelleenlanseerattu mallisto ravintolaympäristössä. Kuuleman mukaan, aterimien koko on muutettu uudelleenlanseerauksen yhteydessä isommaksi, vastaamaan nykyistä tarvetta.

Alkuun nautimme maukkaat cocktailit, sisältäen kurpitsaa, pyhäinpäivän henkeen. Mahtava aloitus illalle.

Ruoka oli herkullista. Ei mitään turhaa, ei mitään liikaa, juuri ravintolan henkkeen sopivaa, rouheaa ja rentoa. Alkuun nautimme Limousine-naudanliha tartar ja piimäkastiketta, raakaa lohta ja kurkkuconsomme sekä paahdettua porkkanaa, tyrniä ja osterivinokasta. Alkupalat jaetaan pöytäseurueen kesken. Tämä jo itsessään luo mukavan rentoa fiilistä. Ei myöskään tule unohtaa taivaallisen hyvää hapanjuurileipää, jota leivotaan päivittäin ravintolan keittiössä. Alkupalat olivat mielenkiintoisia, tuoden uusia makuja ja ulottuvuuksia tuttuihin raaka-aineisiin. Päälimmäisenä mieleen jäi tartar.

Väliruoaksi oli tarjolla taivallisen hyvää tryffelirisottoa. Risotto loppui kesken. Olisin voinut nuolla lautasen, jos vaan olisin kehdannut. Todellisuudessa annos oli juuri sopivan kokoinen, koska jäljellä oli vielä kaksi ruokalajia.

Pääruoaksi Ville nautti menuun suunnitellun Iberico possu -annoksen, joka oli kuulema todella maukasta. Itse nautin haudutettua taimenta ja antiboisekastiketta. Annoksessa oli taimenin lisäksi jääfenkolia ja antiboisekastiketta, joka sisältää mm. tomaattia ja oliiveja. Ihanaa,ettei annokseen oltu laitettu turhia hiilareita, perunaa tai muita pyreitä. Täytyi pyytää lisää leipää, jotta sain varmasti kaiken kastikkeen lautaselta suuhuni. Erittäin hyvää.

Jälkkäriksi nautin pitkään haaveilemaani pistaasitiramisua. Tiramisu tarjoiltiin ihanan kotoisasti kukkalautaselta, ilman mitään turhia tilpehöörejä. Koostumus, kosteus ja kuohkeus olivat nappiin. Pistaasi toi mukavaa lisämaustetta ja -ulottuvuutta muuten perinteiseen tiramisuun. Ville nautti jälkkäriksi menuun suunnitellun kurpitsapiirakan, joka oli kuulema hyvää, mutta jäi eittämättä tiramisuni jyräämäksi.

Tarjoilijan viinisuositukset olivat myös erittäin hyvät ja ruokiin sopivat.

Albinassa tarjoillaa myös Folks Hotel Konepajan aamiainen. Aamiaisesta voi lukea tästä.

Siispä onnea Vallila. Olette saaneet uuden upean ravintolan, joka henkii todellista lämminhenkistä kortteliravintola-tunnelmaa, sisältäen ammattimaisen henkilökunnan sekä salissa että keittiössä.Voisin kuvitella, että ravintolasta muodostuu tärkeä kohtaamispaikka ja sydän vallilalaisille. Tänne kannattaa poiketa myös kauempaa. Vallilan Albina.

kulttuuri ruoka-ja-juoma
Kommentit (2)
  1. Tuo risotto ja tiramisu ovat kyllä taivaallisia!

    1. Niinpä! Toivottavasti pysyvät pitkään listalla 🙂
      Lyyli

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *