Rakennetaan laituri!

Meillä on ollut jo useamman vuoden ajan ajatuksissa mökin laiturin uusiminen.Vanha laituri on vuosikymmeniä sitten pappani rakentama. Palveli vielä sinänsä hyvin, että pysyi tukevasti pinnalla. Muutoin laudat alkoivat olevaan jo todella kuluneet, maalit rapistuneet ja muutenkin laituri ei ollut kovin käytännöllinen. Meitä kun välillä laiturilla saattaa olla melkoinen porukka – osa kalastaa, osa ui, osa laskee pinnalla näkyviä päitä. Tarvittiin siis isompi laituri ja laituri rakennetaan itse. Mökki on vanhempieni omistama ja he viettävätkin siellä lähes koko kesän. Vietämme kuitenkin meidän ja siskoni perheen kanssa mökillä paljon aikaa. Paljon hommia tehdään talkoohommina yhdessä. Mökki on sen verran lähellä kotia, että usein saatamme ajelle mökille saunomaan ja uimaan vaikka vain illaksi. Tänä kesänä mökin pihaan rakentui uusi vierasmökki, jonka ansiosta saimme lisää petipaikkoja. Tänä kesänä useampi yö onkin tullut mökillä isommallakin porukalla vietettyä.

Hommiin!

Mieheni Ville on näppärä käsistään ja niinpä tällaiset rakennushommat hoidetaan itse.Tutkimme paljon erilaisia laiturimalleja. Totta puhuen, tuleva malli ei kuitenkaan ollut minulle ihan selvillä siinäkään vaiheessa, kun menimme lautakaupoille. Rakennushommissa Villellä on rakennuspiirrokset omassa päässään ja rakentaminen tapahtuu ”fiiliksen mukaan”. Niinpä usein annankin Villelle vapaat kädet, luottaen, että hän kyllä osaa homman.

Tarkkaa suunnitelmaa laiturin rakennusajankohdasta ei oltu päätetty. Ajatuksissa oli, että rakentaminen saattaisi mennä myös ensi vuoteen. Kun vanhempani olivat lähdössä viikonloppureissuun ja meidän perhe suuntasi mökille, ajattelimme sen kuitenkin olevan hyvä  rakennusajankohta ja päästään näin yllättämään porukat Huvila ja Huussi -tyyliin.

Materiaaleista

Puutavara ostettiin Kodin Terrasta. Pintalaudoiksi valitsimme 28 x 145 uritettua kestopuuta. Täytyy myöntää, että lasti oli melkoisen painava, kun kuljetimme laudat pienellä peräkärryllämme mökille. Ponttooneiksi valikoitui Rotomonin 250 litraiset laituriponttoonit, jotka ostimme Puuilosta. Ponttooneja tuli laiturin alle neljä.

Laiturille kuljettava ”silta” on pituudeltaa 3 m ja leveys 135 cm. Halusimme sillalle myös kevyet kaiteet, joten päädyimme paksuihin köysiin, jotka ovat kolmen tolpan varassa. Tolpat lisäsimme  jälkikäteen. Itse laituri oli kooltaan 400 x 270 eli pienet tanssitkin siinä voisi järjestää.

Rakentaminen sujui melko vaivattomasti Suomen kesän helliessä meitä. Suuren työn teetti laiturin nostaminen pystyyn ponttoonien laittoa varten. Ei mitenkään kovin kevytrakenteinen laituri nimittäin. Nosto muistutti hieman Crossfit -treeneissä tehtyä clean and jerkiä hidastettuna. Ihan tällaisella painolla en sitä tosin salilla tee. Toisena rakennuspäivänä saimme siskoni perheen apuihin. Ison homman teetti vanhan laiturin purku. Lapset auttoivat ruuvaamaan ruuveja. Ajankuluksi he myös rakensivat kahdesta ponttoonista itselleen lautan, jolla seikkailivat rannassa. Kokonaisuutena laituri valmistui kolmessa päivässä.

Yllätys!

Pohdimme pitkään, rakennammeko laiturille kiinteitä penkkejä tai pöytiä. Päätimme, että tässä vaiheessa jätetään nämä vielä rakentamatta. Siirsimme pihasta yhden pidemmän penkin ja kaksi aurinkotuolia sekä pienen pöydän laiturille. Tässä vaiheessa tämä oli ainakin hyvä ja helposti muokattavissa oleva ratkaisu.

Kun laituri oli valmis piti porukat houkutella mökille. Heidän oli määrä tulla vasta seuraavana päivänä, mutta meidän oli silloin jo tarkoitus olla muualla. Halusimme toki nähdä heidän ilmeet, joten laitoimme heille viestin, että nyt olisi parasta tulla käymään mökillä. Muutama ihmettelevä viesti tuli takaisin, mutta loppujen lopuksi ilmoittivat olevansa matkalla. Yllätys onnistui täydellisesti. Heillä ei ollut hajuakaan, että olimme rakentaneet laituria koko viikonlopun. Kun huivit poistettiin silmiltä, saimme toivomamme Huvila ja Huussi-reaktiot 🙂

Itsetehtynä metrilaudasta tämän kokoisen laiturin rakentaminen tuli noin puolet halvemmaksi kuin valmiina ostetettu. Lopullinen hinta oli noin 1100 €. Jotain pieniä fiksauksia laituriin ehkä vielä tehdään, mutta muutoin se on valmis.

Nyt toivotamme laiturillemme pitkää ikää, aurinkoisia päiviä, upeita auringonlaskuja ja armollisia talvia.

koti remontointi diy piha-ja-puutarha
Kommentit (9)
 1. Jarno Salonen
  22.11.2022, 23:14

  Kyllä näyttää hyvältä! Itse tekemällä säästää kyllä todella paljon laiturihommissa..
  Itse tein kanssa viime kesänä talvehtivan laiturin, käy kurkkaamassa https://pikipirtti.com/2022/07/02/laiturin-rakentaminen-ja-rannan-kunnostus/

  1. Kyllä, säästää rahaa ja saa juuri sellaisen laiturin kuin haluaa 🙂

 2. Hyviä vinkkejä ja ihanan kesäisiä kuvia. Oispa kesä!

  1. Kiitos! Ja niinpä, olispa jo kesä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *