Wolf hall ja muut kirjat, jotka aion lukea tänä kesänä

Iloitsin aiemmin tällä viikolla siitä että minäkin sain vihdoin ja viimein kesäloman merkattua kalenteriin. Lomilla haaveilen aina lukevani kirjoja. Tutkijan työhöni kuuluu niin paljon artikkelien lukemista, etten meinaa jaksaa lukea perinteisiä kirjoja. Äänikirjoja kuuntelen kyllä vuoden ympäri aika lailla päivittäin, mutta paperisten kirjojen lukemisessa on silti oma viehätyksensä.

Kultainen tiiliskivi

Tänä vuonna aion lukea kesälomallani Hilary Mantelin Wolf hallin (Susipalatsi), jonka äitini osti minulle englanninkielisenä versiona. Tämä palkittu kirja on julkaistu yli kummenen vuotta sitten, ja siitä on sitten tehty myös saman niminen TV-sarja (tietääkö joku mistä sen voisi muuten nähdä? Se on joskus ollut Yle Areenassa, mutta ei enää). Susipalatsin päähenkilö on virkamies Thomas Cromwell, joka toimii Henry VIII:n neuvonantajana. Tarina on minulle etäisen tuttu Tudors TV-sarjasta, mutta odotan mielenkiinnolla miten tarina on kerrottu kirjassa. Kultakantinen neljäs painos Wolf hallista on myös hyvin kaunis! Ei haittaa yhtään, mutta toivotaan vielä että sanavarastoni on sujuvaan lukemiseen riittävä. 😉 Työskentelykieleni on englanti ja kirjoitan kaikki raportit, artikkelit ja väitöskirjani englanniksi, mutta solubiologian sanasto voi olla vähän erilainen kuin brittihistoria. 😉  Brittihistoriasta taitaa tosin muutenkin tulla kesäni teema, sillä HBO Nordicin listoille tuli/tulee tällä viikolla monta samojen teemojen ympärillä pyörivää sarjaa: The White Princess, The White Queen (tämän olen katsonut joskus aikoinaan kun se tuli Yleltä) ja The Spanish Princess.

Äänikirjaosastolla pyörii monenlaista kuunneltavaa

Äänikirjaosastolta kuuntelin hiljattain loppuun Adam Kayn Kohta voi vähän kirpaista-kirjan, joka on englantilaisen julkisen puolen nuoren lääkärin päiväkirja. Päiväkirjamerkinnät ovat koomisia ja mustan huumorin värittämiä, mutta kirjalla itsellään on isompi poliittinen tavoite saada kansalaiset ja päätöksentekijät havahtumaan siihen kuinka minimaalisilla resursseilla julkisen puolen lääkärit NHS:llä (National Health Service, brittien julkinen terveydenhuolto) puurtavat oman vapaa-ajan ja ihmissuhteet uhraten. Kay on sittemmin jättänyt lääkärintoimen ja siirtynyt TV-komedioiden käsikirjoittajaksi, mikä ei tunnu ollenkaan mahdottomalta synkänhauskan kirjan jälkeen. Omista työaiheisista kirjoituksistani voi lukea rivienvälistä että teen välillä aivan liikaa töitä, mutta Kohta voi vähän kirpaista-kirjan luettuani oma työtaakkani tuntui välittömästi ihan okeilta, eikä kenenkään henki sentään riipu työsuorituksestani. Lukemisen/kuuntelemisen arvoinen, ja lyhyitä päiväkirjamerkintöjä tulee helposti ahmittua eteenpäin melkoisella tahdilla! Myös Juliaihminen on kertonut kirjasta blogissaan.

Lisäksi minulla on tapana kuunnella samaan aikaan viihdyttävämpien kirjojen kanssa myös jotain itseä kehittävää tai itsetutkiskelua tukevaa kirjallisuutta, kuten esimerkiksi Unelmahommissa, Antisäätäjä tai Idiootit ympärilläni. Yleensä aiheina ovat suoraan tai epäsuorasti työelämä ja talous, mutta nyt kesän kunniaksi päätin siirtyä kohti pehmeämpiä arvoja, ja aloitin myös Ensitreffit alttarilla-ohjelmasta tutun Elina Tanskasen Onnellisesti yhdessä-kirjan. Olen vasta ihan alussa, mutta vaikuttaa lupaavalta. 🙂

Håll Sverige rent-muumimuki on yksi suosikeistani

Poikaystävän lukulistalla on Yuval Hararin Sapiens: Brief history of human kind (Ihmisen lyhyt historia), ja odotan mielenkiinnollaan hänen kommenttejaan siitä. Se on itselläni vielä lukematta ja lukisin sen mielelläni sitten kun hän on tehnyt siitä selvää. Vähän kyllä veikkaan että saan Wolf Hallin loppuun nopeammin kuin hän saa oman kirjansa kahlattua, mutta eihän se mihinkään karkaa. 😉 Äidilleni annoin kevyeksi kesälukemiseksi Liane Moriartyn (nainen Big Little Lies-kirjan ja TV-sarjan takana) Yhdeksän hyvää, 10 kaunista-kirjan. Kuuntelin itse sen äänikirjana, ja se oli mielestäni viihdyttävää lomalukemista.

Mitä sinä luet tänä kesänä?

Lisää kirjavinkkejä voi hakea Lilyn blogeista Kahvikissan kirjahylly– ja books, wine and nonsense-blogeista. Kahvikissan kirjahyllyn-vinkkaamana harkitsen ainakin Marianne Powerin Rikkaaksi, hoikaksi, naimisiin-ottamista kuuntelulistalleni (huomasin sen löytyvän äänikirjasovelluksestani). Elättelen toiveita että se olisi Bridget Jones-maista kesäviihdettä. 😉

Jos kaipaat TV-viihdettä, kurkkaa viimeisimmät suositukseni TV-vinkit kevääseen – dokumentteja, murhasarjoja ja kauniita yksityiskohtia-kirjoituksesta.

Vinkki: kuvien gluteeniton raparperi-rahkapiirakka on tehty tätä reseptiä mukaillen helppoa ja herkullista!

Seuraa blogia:

Facebook / Instagram Bloglovin

kulttuuri kirjat ystavat-ja-perhe
Kommentit (2)
  1. CheshireCat
    5.7.2020, 20:35

    Wolfhall:in jatkoksi listaan The mirror&The light ja Bring up The bodies.

    1. Kiitos vinkeistä! Ilmeisesti Wolf hallkin oli sitten lukemisen arvoinen? 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *