Energian hintakriisi ja miten siitä puhutaan

On sitten aktiivinen uutisten seuraaja tai ei, keneltäkään ei varmasti ole jäänyt huomaamatta energian hintakriisi, joka tällä hetkellä vavisuttaa Eurooppaa. Sen taustalla on toki vielä ravistelevampia ja kauheampia asioita, mutta aion tässä postauksessa keskittyä energiaan ja sen hintaan – ja etenkin siihen, miten näistä asioista keskustellaan.

Paniikin lietsonta on asia, jota mediassa on viime vuosina harrastettu minun makuuni enemmän kuin tarpeeksi. Kauheita asioita on kieltämättä tapahtunut: koronapandemia, sodan syttyminen Euroopassa, tämän lukuisat ja laajat seuraukset… En silti ole vakuuttunut siitä, onko kauhuotsikkojen latominen toistensa päälle hyvää journalismia. Varsinkaan silloin, kun kirjaimellisesti kuolemanvakavien asioiden kohdalla syyllistytään kevyemmistä aiheista tuttuun klikkiotsikointiin. Onko oikein, että kun jokin asia jo valmiiksi puristaa monien sydänalaa, aiheen tiimoilta tehtaillaan vielä otsikoita, jotka nostavat mainitun sisäelimen kurkkuun jo ennen, kuin ehtii edes katsoa, mitä artikkelissa sanotaan? Sähkön hinta voi nousta ensi talvena tsiljoona euroa. Lue tästä, millaiset sähkönkäyttäjät ovat pahimmassa liemessä!

Toki asiaa on lähestytty myös ratkaisukeskeisimmin. Hyviä tai ainakin hyviksi kehuttuja sähkönsäästövinkkejä voi lukea sieltä täältä. Myös hallitukselta on aktiivisesti vaadittu toimia, ja jonkinlaisia toimia onkin näköpiirissä. Nämä ainakin ovat hyvä asia, vai ovatko?

Olen jo pitkään miettinyt, miksi energian hintaa koskeva keskustelu aiheuttaa epämukavan olon. Osittain tietysti siksi, että aihe on kurja ja koskettaa monia, myös itseäni. Osa epämukavuudesta johtuu kuitenkin keskustelun sisällöstä ja tyylistä. Ei voi sanoa, että asian vakavuutta vähäteltäisiin, koska sitä rummutetaan koko ajan ja kaikkialla. Mielestäni todellinen ymmärrys siitä, mitä energian hinnan jokseenkin holtiton nousu käytännössä tarkoittaa tavallisten ihmisten ja tavallisten kotitalouksien kohdalla, jää kuitenkin usein puuttumaan. Kun keskustelussa jalkaudutaan kauhuotsikoista oikeaan elämään, alkaa saman tien arvostelu ja arvottaminen. Sitten ei enää puhutakaan siitä, kuinka energian hinta nousee ja miten se jokapäiväisessä elämässä näkyy, vaan tyrkytetään jo sumeilematta omaa agendaa.

Energian hinnan nousu tuntuu olevan oiva tilaisuus markkinoida omaa ideologiaansa, on se sitten mikä hyvänsä. Voi tarjoilla vihreitä arvoja tai lällätellä vahingoniloisesti niille, joilla on sellaista omaisuutta, jota energian hinnan nousu runtelee. Voi mainostaa omaa ylivertaista elämän-, liikkumis- tai asumistapaansa ja lausua murskaavaa kritiikkiä niille, jotka ovat valinneet toisin. Voi voi, nyt on tosiasioiden kohtaamisen hetki niilläkin, jotka… Lähes ketä hyvänsä pääsee nyt tölväisemään. Myös sen kautta voi arvottaa muita ja heidän hätäänsä, että julistaa, kenen henkilökohtainen energiahätä on omasta mielestä se auttamisen arvoinen. Näin myös sumeilematta tehdään.

Ei ihme, että energiakeskustelun jälkimaku on niin tympeä. Noin teoriassa voisin lähestyä energian hintakriisiä omankin ideologiani kautta ja löytää siitä jopa myönteisiä puolia: en erityisemmin pidä kerskakulutuksesta enkä yleisestä kohtuuttomuudesta elämäntavoissa, ja niiden hillitsijänä peruselinkustannusten raju nousu toimii varmasti mainiosti.

Mutta ei. Tästä huolimatta päällimmäinen ajatus mielessäni on, että ei, ei tällä tavalla. Minä todella toivoisin kohtuullisuuden saavan nykyistä suuremman roolin ihmisten elämässä mutta toivoisin heidän löytävän sen. Nyt monella on edessä pakko ja täysin hallitsematon elämäntapojen muutos, eikä se ole asia, josta voisin iloita.

Haluaisin, että ihmiset voisivat valita. Minä en usko pakkoon, koska se jättää jälkeensä katkeruuden tai pahimmillaan rikkinäisen mielen. Pakko ei synnytä sellaista pysyvää muutosta, jolla olisi juurensa sielussa ja ymmärryksessä.

Sitä paitsi kaikkien kohdalla muutos ei pysähdy kohtuuden tasolle. Osa on vaarassa luisua sellaiseen niukkuuteen, joka ei enää täytä hyvinvoinnin tunnusmerkkejä.

Jos katsomme silmästä silmään sitä, mitä monella on mahdollisesti tulevana talvena edessä, niin voimme nähdä seuraavaa: ongelmia pitää asuntonsa riittävän lämpimänä, vaikeuksia pystyä hankkimaan ruoan lisäksi mitään muuta, hankaluuksia järjestää omaa liikkumistaan, varsinkin haja-asutusalueilla. Ollaan siis aivan perustarpeiden äärellä. Kun nämä ovat uhattuina, syntyy myös monia johdannaisongelmia: Voi olla vaikea käydä töissä ja siten huolehtia toimeentulostaan. Kun perustarpeiden tyydyttäminenkin voi olla uhattuna, saattaa olla mahdotonta esimerkiksi harrastaa mitään, lomailla tai ylläpitää sosiaalisia suhteita (sikäli kuin se ei onnistu sähköisesti tai omassa kodissa). Luottotiedottomaksi päätyminen ilman omaa syytä saattaa olla pian todennäköisempää kuin koskaan aiemmin.

Toivon, etten nyt syyllisty samaan kauhukuvien maalailuun, josta aiemmin kritisoin mediaa. Haluan vain muistuttaa, että juuri tuollaisten ja juuri noin syvältä käytännön arkea koskettavien ongelmien kanssa olemme tekemisissä. Paniikki ei auta mitään, monet pystyvät väistämään tai ratkaisemaan kuvatut ongelmat ja lopuillekin aurinko paistanee risukasaan jollakin aikavälillä. Meidän on silti hyvä ymmärtää, että mitä mä sanoin tai kyllä mä vaan tiedän, miten eletään oikein eivät ole asioita, joiden aika ja paikka olisi nyt. Ei tämän hintakriisin äärellä, kun monien perustarpeet ovat uhattuina ja hätä on suuri. Ei.

Jos nyt on jotakin, mitä emme todellakaan tarvitse, niin lisää tunnetta siitä, että oma elämä ja hyvinvointi ovat uhattuina. Vastakkainasettelujen tai omien ideologioiden röyhkeän tuputtamisen aika ei ole nyt. Nyt on aika selviytyä ja säilyttää hyvinvointi.

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuva Pexels/CC0/Pixabay

puheenaiheet syvallista uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (6)
 1. Sähkön säästäminen ja suhteellisuudentaju – Sopivan tiukkaa elämää | Lily
  21.12.2022, 19:14

  […] jo aiemmin kirjoittanut siitä, miten energian hintakriisistä käytävä keskustelu riepoo. Tällöin pidin käytännön […]

 2. On täysin totta, että mediassa ja uutisoinnissa mm. ’’klikkiotsikoilla’’ lietsotaan paniikkia aivan liikaa. Myös eri uutispalvelut harrastavat tätä enemmän kuin toiset, joten omilla valinnoilla voi myös vaikuttaa, millaisia uutisia kukakin lukeekaan.

  Kuten mainitsitkin, onneksi tätä asiaa on lähestytty myös ratkaisukeskeisemminkin. Itse olen törmännyt melkein yhtä paljon ’’energiansäästövinkkeihin’’ kun ns. paniikkiuutisointeihin.

  Energian hinnanmuutosta koskeva uutisointi ja keskustelu aiheuttaa todellakin ihmisissä epämukavuutta ja panikointia. Uutisoinnissa harvemmin käydään läpi, mitä energiakriisi tarkoittaa ihan tavallisten ihmisten ja kotitalouksien kohdalla. Tuntuu myös siltä, että uutispalvelut yrittävätkin saada ihmisiä panikoitumaan, että he lukisivat lisää tulevia uutisia aiheesta. Jos asioista informoitaisiin siten, miten energian hinnannousu näkyy tavallisen kansalainen jokapäiväisessä elämässä, ihmiset tuskin panikoisivat asiasta liikaa ja täten uutispalvelut eivät välttämättä saisi otsikoilleen yhtä paljon klikkauksia.

  Paniikki ei todellakaan auta mitään ja energian hintakriisi on aihe, joka koskettaa varmasti meitä kaikkia. Tällaisissa tilanteissa toivoisi todellakin, että valtamedia ei lietsoisi ihmisissä enempää paniikkia vaan antaisi ratkaisuja, toivoa ja käytännön esimerkkejä, miten energian huima hinnannousu vaikuttaa tavallisten ihmisten keskuudessa.

  Tavalliset kansalaiset eivät tunnu tietävän, että paljon parjattu vihreä siirtymä ei ole tämän kriisin syy. Päin vastoin, siirtymän hitaus on merkittävästi kriisin syntyyn vaikuttanut tekijä. Esimerkiksi Eurooppaa koettelevan energiakriisin suurimpana syynä on maakaasu. Siksi kriisi iskee erityisen kovana maissa, jotka käyttävät paljon maakaasua, ja joissa kulutus on heikon energiatehokkuuden vuoksi suurta. Maissa, joissa fossiilista voimaa on vähemmän ja energiatehokkuus suurta, energian hintakriisi on pienempi.

  1. Hei, kiitos kommentistasi!

   Olen ollut erityisen häkeltynyt niistä tilanteista, joissa on käynyt ilmi, kuinka pihalla jotkut edelleen ovat sähköön liittyvistä asioista oman arkensa ja käytännön tasolla – kaikesta uutisoinnista ja asian toitottamisesta huolimatta. Olen tämän syksyn aikana ollut tilanteessa, jossa toinen osapuoli ei kysyttäessä tiennyt, onko hänellä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Samoin olen ollut tilanteessa, jossa pörssisähköstä keskusteltaessa toinen aprikoi, mahtaako hänellä olla pörssisähkösopimus ja mitä se oikeastaan tarkoittaa.

   Näistä tilanteista on jäänyt epäuskoinen olo. Olisi tehnyt mieli kysyä, miten ihmeessä toinen voi olla tietämättä asiaa, joka saattaa olla ratkaiseva sen kannalta, kuinka hän selviää taloudellisesti ensi talvesta. On tullut mieleen, onko kaiken uutisoinnin ja infoamisen fokus sittenkään ollut oikeissa asioissa, ellei oman sähkösopimuksen ja sen sisällön merkitystä ole ymmärretty.

   Toisaalta ei tietenkään pidä syytellä vain mediaa tai muita tietoa jakavia tahoja. Yksilöllä on myös itsellään vastuu! Voidaankin yhtä hyvin ihmetellä, mitä on ajatellut henkilö, jolle ei missään vaiheessa ole tullut mieleen ottaa itse selvää sähköön liittyvistä asioista juuri sen oman kotitaloutensa osalta.

   En ole varma, olenko samaa mieltä siitä, ettei energian hintakriisin syitä yleisesti ymmärrettäisi. Tai siis en tiedä, kuinka syvällisesti monimutkaista kokonaisuutta ymmärretään, mutta uskon, että kriisin laukaiseva tekijä yleisesti ottaen tunnistetaan. Vihreään siirtymään on kieltämättä kohdistunut myös paljon kritiikkiä ja kiukkua tässä yhteydessä, muttei mielestäni niinkään siitä näkökulmasta, että sitä pidettäisiin syyllisenä kriisiin. Enemmänkin on taidettu kyseenalaistaa sitä, onko nyt, ajallisesti päällekkäin tämän kriisin kanssa, oikea aika ajaa läpi vihreitä tavoitteita – ainakaan niitä, joiden osaltaan koetaan myös nostavan hintoja ja kurjistavan tavallisen ihmisen elämää.

   Tätä kritiikkiä kyllä paljolti ymmärränkin. Kuten jo postauksessani kirjoitin, minun nähdäkseni nyt on aika keskittyä selviytymiseen ja hyvinvoinnin säilyttämiseen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *