Ihanan tehokas liike kuntotreeniin

En ole juurikaan kirjoittanut liikuntaan liittyviä postauksia, mutta nyt vastaan tuli liikuntaan liittyvä oivallus, jonka haluan jakaa. Ei liikunta-aihetta liene syytä vältellä senkään vuoksi, että kirjoitan kuitenkin paljon elämänhallintaa sivuavia juttuja ja liikunta on ehdottomasti osa sitä kokonaisuutta.

Minulla käväisi kevään mittaan useamman kerran mielessä, että lihaskuntoa voisi nostaa. Samalla tuli mieleen, ettei myöskään kestävyyskunnon kohottaminen olisi huono juttu eikä tehokas rasvanpolttokaan olisi pahasta. Samalla kuitenkin harmittelin, ettei aikaa eikä kärsivällisyyttä ole ihan rajattomasti. Ei tuntunut siltä, että olisin halunnut lisätä jo ennestään liikunnallisesti melko aktiiviseen elämääni pitkiä, monimutkaisia ja aikaa vieviä lihaskuntotreenejä.

Näiden ajatusten myötä itseironia nosti päätään: minähän siis oikeastaan haluaisin, että kestävyys- ja lihaskunto kohenisivat ja rasvaa palaisi ilman, että täytyisi niin hirveästi tehdä mitään. Hah! Kukapa ei?

Ihme ja kumma, onnistuin kuitenkin löytämään teholiikkeen, joka on tuntunut vastaavan näihin hiukan utopistisiin toiveisiini. Tämä liike on todellakin niin tehokas, että tulosta tuntuu syntyvän, vaikka olen lisännyt liikuntaan käytettävää aikaa vain vähän ja sillä periaatteella, että tehdään, kun ehditään.

Lyhyesti ja ytimekkäästi: burpee. Liike ei ollut minulle entuudestaan tuttu mutta ihastuin siihen heti. Burpeesta voi lukea esimerkiksi tästä MTV-Uutisten verkkoartikkelista.

Tässä ohjeet lyhykäisyydessään:
1. Asetu tavalliseen, tukevaan seisoma-asentoon.
2. Laskeudu kyykkyyn ja aseta kämmenet lattiaan eteesi.
3. Ponkaise jalat taakse niin, että päädyt punnerrusasentoon varpaat ja kämmenet lattiassa ja vartalo suorassa.
4. Laske rintakehä maahan.
5. Nosta rintakehä lattiasta ja ponkaise samalla jalat vartalon alle ja hyppää ilmaan lyöden kämmenet yhteen pään yläpuolella.
6. Toista alusta uudestaan.

Muutama oma huomio: Ensinnäkin jos liike ei ole entuudestaan tuttu, sen voi tehdä ensimmäisillä kerroilla ihan rauhallisesti, opetellen liikkeen vaihe vaiheelta. Kun tuntuu, että on sisäistänyt, mitä pitää tehdä, liikkeeseen voi lisätä lennokkuuden.

Toisekseen kannattaa ottaa huomioon, että burpee on kohtuullisen raskas liike, etenkin ellei ole jo valmiiksi hyvässä kunnossa. Ei siis kannata pelästyä, jos aluksi tuntuu, että jo muutamassa burpeessa riittää töitä. Itselläni on edelleen kilpaurheilu (ei huipputasolla) elämässä mukana eli jonkinlaista pohjakuntoa löytyy. Silti etenin liikkeen kanssa niin, että aluksi tein liikettä kolmen sarjoissa, vähitellen niiden määrää kasvattaen. Edelleen koen, että 10 burpeeta peräkkäin on aika lailla yläraja siihen, että pystyn tekemään liikkeen vauhdikkaasti ja virheettömästi – sitten väsymys alkaa näkyä.

Kolmanneksi haluaisin vielä nostaa esiin sen, että kuten monessa muussakin liikkeessä, mielestäni kannattaa kiinnittää huomiota keskivartaloon. Keskivartalo on hyvä pitää koko liikkeen läpi jämäkkänä ja erityisesti punnerrusasennossa tarkkailla, etteivät lantio ja selkä notkahda vaan vartalon suoruus säilyy.

Oikeastaan positiivisin yllätys burpeessa liittyi juuri keskivartaloon. Alun perin kyseenalaistin sitä, onko liike kovinkaan tehokas keskivartalon lihaksia ajatellen. Kuitenkin juuri vatsan seudulla eron mielestäni todella huomasi! (Siitä huolimatta, olen yleensä varsin skeptinen ja varovainen lihaskuntoon liittyvien muutosten havainnoinnissa.)

Siinäkin mielessä burpee on ollut palkitseva liike, että vaikutuksen kuntoon voi todella tuntea ja vieläpä aika lyhyessä ajassa. Siinä, missä ensimmäisillä yrityksillä maan vetovoima tuntui painavana, jo varsin lyhyessä ajassa tuntui löytyvän uutta voimaa ja jaksamista ja liikkeeseen sai mukaan lennokkuutta. On aina motivoivaa, kun muutos on näkyvä ja selkeä!

Mikset sinäkin kokeilisi – tai ehkä liike on sinulla jo hyvinkin hallussa?

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuva scottwebb/CC0/Pixabay

hyvinvointi hyva-olo terveys liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *