Organisointitaidot – saa kokeilla kotona!

Mitä tarkoitan puhuessani organisointitaidoista? Tämä ei ole sanakirjamääritelmä vaan omin sanoin kuvailtuna, mitä organisointitaidoilla käsitän: kykyä järjestelmällisyyteen, joka ilmenee onnistuneena priorisointina, aikataulutuksena ja toiminnanohjauksena.

Vaikka organisointitaidot kuulostavat varmasti myönteiseltä asialta, monet sijoittavat sen mielessään visusti työelämän lokeroon. Se on jotakin, millä kannattaa kehua työhaastattelussa, mutta vapaa-ajan kontekstiin organisointitaitojen käsitettä ei useinkaan haluta tuoda. Tästä poikkeuksena ovat ehkä rajatut vapaa-ajan projektit kuten isojen hääjuhlien tai omaan harrastukseen liittyvän tapahtuman järjestäminen. Voi olla, että jos joku kehuskelee organisointitaidoillaan työelämäkontekstin ulkopuolella, siitä herää jopa negatiivisia mielikuvia: mieleen tulee pikkutarkka sihteerikkö, joka asettelee suoriin riveihin niin kynät työpaikalla kuin kengät kotieteisessä – ja ehkä terrorisoi myös perheenjäseniä pikkutarkkuudellaan.

Organisointitaitojen huonomaineisuus tai silkka poissaolo työajan ulkopuolella on asia, joka minua hiukan häiritsee. Mielestäni kyky organisoida on vapaa-ajallakin käyttökelpoinen ja ehdottomasti positiivinen voimavara!

On ristiriitaista, että monet, jotka työpaikalla ja -ajalla osaavat organisoida vaikka mitä ja joiden työ edellyttää sitä, tuntuvat vapaa-ajalla taantuvan saman taidon suhteen. Työpaikalla voi onnistua pitämään käsissä monienkin projektien ohjat ja viemään loppuun asti toinen toistaan haastavampia tehtäviä. Sitten sama henkilö voi selittää kotona läheisilleen, että joo jotenkin ne pyykit aina unohtuvat sinne kuivaustelineeseen enkä vain mitenkään saa varattua sitä lääkäriaikaa, joka piti varata jo kuukausi sitten.

Joku voisi tietysti kysyä, olenko ihan tyhmä, kun en näe syy-seuraussuhdetta: juuri siksi, että työpaikalla täytyy organisoida, kotona sitä ei tehdä – eli kotona siitäkin asiasta ollaan vapaalla. Tämä on logiikka, jota tavallaan ymmärrän mutta joka mielestäni kääntyy ihmistä itseään ja hänen hyvinvointiaan vastaan.

Jos olet työssäsi kehittänyt positiivisia taitoja, jotka eivät ole sidoksissa vain ammattiisi, mikset toisi niitä kotiin ja soveltaisi niitä myös vapaa-ajalla? Ei kai asioita, jotka auttavat saamaan sujuvamman arjen, tarvitse rajoittaa työhön? Eikö sinne työpaikalle voisi jättää vain negatiiviset asiat, kuten liiallisen kiireen, mahdolliset epämiellyttävät ihmiskontaktit ja esimiehen kohtuuttoman kritiikin? Ne sietää töihin jättääkin, mutta miksi sinne pitäisi jättää myös asiat, jotka auttavat sujuvoittamaan ajankäyttöä vapaa-ajalla ja luomaan ympärille siisteyttä ja järjestystä?

On tietysti jonkinlainen rasitus, että pinnistää itsestään järjestelmällisyyden myös siellä vapaa-ajalla. Sille rasitukselle saa kuitenkin mielestäni hyvän vastineen, koska se vapauttaa turhalta kaaokselta, joka usein kuormittaa meitä. Yritämme kyllä monesti vakuuttaa itsellemme, että epäjärjestys on rentoa ja boheemia ja on vain kiva, kun kaulukset eivät turhaan kiristä. Silti harva aidosti nauttii vapaa-ajallaankaan sotkuisuudesta, hommien kasaantumisesta tai yleisestä aikaansaamattomuudesta. (Tietysti jos olet tästä poikkeus, niin anna palaa!)

Jos pystyt työajalla pysymään pomosi asettamissa aikatauluissa, pystyt varmasti vapaa-ajalla pysymään itse asettamissasi aikatauluissa. Jos pystyt töissä käyttämään organisointitaitojasi muiden hyväksi niin, että kiitos saattaa hyvinkin mennä muille kuin sinulle, pystyt myös kotona organisoimaan niin, että sen hedelmistä nauttivat sinä itse ja läheisesi.

Olen kerran sanonut ystävälleni, joka työskenteli siivoustehtävien parissa mutta valitteli kotinsa sotkuisuutta, että suhtaudu kotisi siivoukseen samoin kuin työkohteeseen eli siivoa se niin kuin parhaalle asiakkaalle kaikella järjestelmällisyydellä ja ammattitaidolla, joka sinulla on. En tiedä, tekikö hän niin ja kaipasiko hän neuvoani, mutta mielestäni tuossa on ajattelemisen aihetta. Miksi emme käyttäisi meillä olevia taitoja omaksi hyväksemme?

Ihan kaikkea ei tietenkään tarvitse organisoida. Suloisen organisoitumattomasti voi telmiä koiran kanssa hangessa tai kaatua illalla sipsipussin kanssa sohvalle. Mutta jos sitä ennen kotitytöt ja muut vapaa-ajan velvoitteet olisi hoidettu järkevässä järjestyksessä ajallaan, todellako se pilaisi ne hetket?

Uskon tietäväni vastauksen, kun olen asiasta omalta osaltani ottanut selvää. Mieti sinä, mikä olisi sinun vastauksesi.

Lämpimin terveisin

Rouva R

 

Kuva LUM3N/CC0/Pixabay

hyvinvointi hyva-olo syvallista ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *