Kasvihuoneen kevät: mullat vaihdettu ja istutukset istutettu

On taas puutarhurin puheenvuoron aika. Viime vuonna pystytimme ihan oikean minikokoisen kasvihuoneen takapihamme terassille. En ole koskaan ollut puutarhaihminen enkä osannut viljellä tai istuttaa mitään. Viherkasvienkin huoltaminen on ollut minulle hankalaa – tai niiden hengissä pitäminen on ollut vaikeaa.

Kasvihuone uusilla mullilla

Yhtäkkiä viime vuonna innostuin kokeilemaan hyötypuutarhurin hommia ja ilahduin onnistumisestamme! Vaikka kasvihuoneemme on pieni, se oli erityisen tuottoisa: makeita kirsikkatomaatteja, herkullista kurkkua, salaattia, retiisiä ja yrttejä noukittiin yllin kyllin sadonkorjuuaikana.

Siksi istutin niitä myös täksi kesäksi. Tomaatin ja kurkun taimet toki pääsevät multaan vasta, kun yöpakkaset väistyvät. Muuten kasvihuone on kevätkunnossa!

Kasvihuone, multapussi ja kastelukannu

Kasvihuone sisältä, istutukset istutettu

Kasvihuone ja kastelukannuKasvihuone ulkoapäin

Vappuviikonloppuna siivosimme kasvihuoneen, nappasin vanhat pystyyn kuolleet kasvin jämät ja lappasin osan mullasta pois, sitten kippasin uutta multaa ja lannoitetta vanhan mullan sekaan. Kastelin, tasoittelin ja istutin persiljan, ruohosipulin, retiisin, porkkanan, salaatin ja basilikan siemenet multaan. Jätin tilaa muutamalle yrtin taimelle sekä kirsikkatomaatille ja kurkulle.

Olen nyt viikon ajan toivonut lämpöisempiä ilmoja ja toivonut, että mullan alla olevat siemenet selviäisivät kylmyydestä. Olen käynyt tarkastamassa kattorakenteet päivittäin ja huolehtinut, että kattopalaset ovat tiiviisti paikoillaan ja turvaavat näin hieman ilman lämpötilaa lämpimämmän ilman kasvihuoneen sisälle.

Tästä voi kasvihuoneen kevätkausi alkaa!

Tähän on tultu.

Minna

puheenaiheet oma-elama ajattelin-tanaan piha-ja-puutarha
Kommentit (12)
 1. Mullakin on aina ollut vaikeuksia pitää kasvit elossa. Mutta pidetään nyt sormet ristissä 🤞🏻.
  Itsekin olen innostunut tänä keväänä istuttamaan kukkia. Katsotaan, miten siinä käy.

  1. Mä olen harjaantunut hieman muutaman vuoden aikana. Katsotaan, mitä kasvihuoneeseen kuuluu kuukauden kuluttua! Terassikukatkin pitäisi laitella…

   Minna

 2. Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys
  14.5.2023, 11:33

  Ai että, omasta hyötypuutarhasta on varmasti paljon iloa.Minä olen vannoutunut kerrostaloasuja, mutta jos jotain kaipaan muusta asumismuodosta, niin se on mahdollisuus pienimuotoiseen viljelyyn. Parvekkeellakin onnistuisi muuten, mutta ilma ei kierrä siellä tarpeeksi, ja kasveihin tulee helposti ötököitä. 😬

  1. Täällä Turussa olen nähnyt monilla kerrostalopihoilla istutuslaatikoita. Nekin on kivoja!

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *