Ku(in)ka salakuljettaa alkoholia festareille? Menneiden vuosien kikkakakkoset

Selasin eräänä aamuna aamukahvilla tuttuun tapaani Twitteriä. Pysähdyin erääseen keskustelun aloitukseen, jossa aloittaja kysyi seuraajiltaan, minkälaisia hassunhauskoja tai epätoivoisia kikkoja he ovat käyttäneet saadakseen salakuljetettua kesäfestareille alkoholia.

Kuten olen aiemmin kirjoittanut, en ole alkoholinaisia, mutta muutama vuosikymmen nuorempana tämä oli päivän polttavin kysymys ja dilemma. Kuka keksikään parhaan tavan piilottaa ja saada juomansa alueelle? Luin kaikki 259 vastaustwiittiä ja pohdin samalla oman nuoruuteni kikkakakkosia. Täältä pesee!

Kaksi naista kävelevät festareille

Heti alkuun yksi vastaajista kertoi parhaan sisäänpääsykikan ikinä: rokkiin haluava mietti bussissa, miten pääsisi sisään alueelle. Lopulta hän kaivoi roskiksesta pari muovipussia ja kauppakuitin ja kirjoitti kauppakuittiin: ”Kävi viemässä tyhjät pullot. Päästetään takaisin sisään.” Perään epämääräinen syherö allekirjoitus, jonka jälkeen porteille ja heittämällä sisään. Naurahdan ääneen, kaikenlaista…

Iso osa twiittaajista kirjoitti piilottaneensa viinakset rintaliiveihin Minigrip-pusseissa tai muissa vastaavissa tiiviissä paketeissa. Myös limsapullon sinetin höyryttäminen ja limsan korvaaminen alkoholilla sekä alkoholin injektoiminen mehutölkkeihin tai pillimehutetroihin näyttää olleen jo vuosia (vuosikymmeniä) suosiossa. Nyökyttelen, näitä myös minä olen kokeillut varsin menestyksekkäästi!

Leipään, sipsipussin pohjalle sekä hedelmiin ruiskulla injektoiminen tuntuvat olevan nykykävijän trendejä.

”Pari tuttavaa meni aikanaan Ilosaarirockiin. Molemmilla oli mukana lanttukukko: toinen oli aivan tavallinen, syötävä lanttukukko. Toinen oli ns. coq au vin”, kerrottiin yhdessä twiitissä.

Viinanjanoinen kansa suorastaan hamuaa pieniä viinapulloja hiuksiinsa, maiharinvarsiin, vaatekääröihin ja alusvaatteisiinsa. Joku oli rohkeasti käärinyt viinapullonsa takin sisään, laittanut takin reppuun ja jättänyt repun narikkaan. Sisäpuolella näppärä piilottaja sitten kävi illan viileydessä hakemassa repusta takkinsa – pullo kulkeutui siinä samassa keikkalavan edustalle.

Epätoivoisia ja eettisesti arveluttavia keinoja on käytetty ja käytetään varmasti vieläkin.

”Pääsin viinoineni sisään röyhkeästi joskus 80-luvulla, kun serkku ajoi portille autolla, heitti viltin jalkojeni päälle ja sanoi, että hän vie liikuntarajoitteisen ystävänsä sisälle. Ei ne tajunnut portilla kysellä edes lippuja ku oli niin hämmentyneitä.” Mietin hiljaa mielessäni, vieläköhän järjestysmiehet ja porttivahdit saa hämmennyksiin tällaisilla.

Eettisesti arveluttavaa, tai ainakin hyvin alkoholinhimoista, on sekin, että terveysalan ammattilaisten viinat löytyvät katetripusseista tai ”tippapulloista”. Nämä sitten feikataan oikeiksi teatteritasoisella lavastuksella eli ns. tekeydytään sairaiksi ja sairaiden hoitajiksi.

Festarikävijä alkoholimuki kädessään

Useassa vastauksessa mainittiin viinakätköt. Ennen varsinaista festaria käydään piilottamassa pullo tai pullot maastoon, hiekkaan tai merenpohjaan. Nohevimmat olivat piirtäneet itselleen muistin virkistämiseksi aarrekartan! Osan kätköt olivat lopulta jääneet bahamajojen tai lavan alle… Yksi vastaajista oli ilmiselvästi lintuihmisiä:

”Alueelle puuhun ripustettu linnunpönttö jossa teksti Turun yliopiston biologian laitos, koe nro 552 ja sisälle pullo hyvää.”

Yksi omassa nuoruudessakin testattu temppu oli muidenkin hallussa. Siinä tempussa laitettiin rähjäisin ja kännisin kaveri menemään porteista sisään ensimmäisenä reppu täynnä tyhjiä pulloja. Järjestyshenkilöt olivat tietysti hänen kimpussaan, ja muut pääsivät  täysine pulloineen sisään tarkastuksetta. Oltiinpa ovelia!

On pakko nyökytellä twiitin kohdalla, jossa todetaan tämän alkoholikeskeisyyden ja siihen liittyvän alkoholin piilottelu ja salakuljettelu -tavan olevan surkuhupaisa – suomalaisin ilmiö ikinä!

Yhdyn myös seuraavaan, kun mietin ihan parasta kikkailijaa : ”Kyl se sorsana sisään uinut tyyppi on se kruunaamaton kuningas!”

Tähän on tultu.

Minna

Kuvat: Unsplash

puheenaiheet hopsoa ruoka-ja-juoma ajattelin-tanaan
Kommentit (4)
 1. Tyylimurun Tiina
  21.6.2022, 21:38

  Mä hetken jo sieluni silmin näin, että olet keksinyt lähteä festareille piakkoin ja pieni piilopullo olisi pakko ottaa mukaan 😂 no arvasinhan minä, että otsikko ei voi olla ihan näin, mutta hihittelin silti. Onhan ihminen toki kovin kekseliäs, kun on ”pakko”. Niin vähän olen käynyt festareilla, että viinapiilovinkkejä ei ole kenellekään jakaa. Muistan muuten lukeneeni tuosta sorsana saapuneesta..!🦆😄

  1. Haha, ei sentään! 😀 Hoksasin muutamia päiviä sitten,e ttä Turun Sanomat keräsi näitä vinkkejä festarikävijöiltä. Ehkäpä pian julkaisevat juttunsa! Odotan innolla. Sorsa on ikimuistoinen 😀

   Minna

 2. Voi kun ihmisillä on ongelmia, elämää suurempia sellaisia. Onneksi ei koskaan tarvinnut salakuljettaa mitään festareille. Hädin tuskin olen kerennyt missään festareilla käydäkään.

  1. Juuri näin! Jano on kova ;). Kaipa se nuorila on yksi osa koko festaria tää juomien sisään salakuljetus…

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *