Luettavaa syksyn pimeneviin iltoihin – top 6 teosta

Listasin kuusi omasta mielestäni kivaa kirjaa syksyyn. Kirjojen valitsemisessa noudatin kolmea kriteeriä: teoksen pitää olla jollakin tasolla kevyt ja helppolukuinen arjen vastapainoksi, sen pitää koukuttaa ensisivuilta ja siinä pitää olla pureksittavaa. Viimeisellä kriteerillä tarkoitan sitä, että kirja ei saa olla liian kevyt. Lukijalle on jätetty pohdittavaa, kaikkea ei selitetä eikä teos ole liian ennalta-arvattava.

Sumuinen syysaamu

6 Vaihteeksi vapaalla

Veera Vaahteran Vaihteeksi vapaalla -kirja kertoo sarjaseurustelija-Unnasta. Jerestä erottuaan Unna on ensimmäistä kertaa elämässään yksin, omillaan. Ratkaisu ei ole helppo, ja Unnan on hankala päästä tilanteesta eteenpäin. Teoksen tarina on aito, ja kirja on kirjoitettu taiten. Kirjassa kuvatut ihmissuhdekiemurat on kuvattu tarkoin, ja teoksen läpileikkaava huumori on oivaltavaa.

5 Maailmanlopun kahvila

Tästä olin lukenut ristiriitaisia arvioita: osa kehui ja ylisti, osa oli kyllästynyt nopeasti teoksen lapsellisuuteen ja ennalta-arvattavuuteen. Mutta minä viihdyin tämän parissa. Kirja kertoo Aureliasta, työttömästä sinkusta, joka päätyy tätinsä rapistuneeseen kartanoon pohtimaan elämäänsä. Kartanossa on meneillään remontti, ja melko tyypillisesti sutinaa syntyy… Teos koukutti ja sai hymyilemään, mutta loppui hieman lyhyeen.

4 Kaikki kuluttamisesta

Nyt joku voisi ajatella, että millä tavoin tämä kirja vastaa kolmeen asetettuun kriteeriin. Mutta kyllä se vastaa! Julia Thurénin erittäin taidokkaasti kirjoitettu teos tempaisee mukaansa ja saa minut pohtimaan omia kulutustottumuksiani. Kirja on omanlaisensa tietokirja, jossa kirjailijan omakohtaiset kertomukset ja oman elämän esimerkit ylläpitävät kiinnostusta ja koukuttavuutta. Ne saavat hymyilemään. Tätä voi todella suositella luettavaksi!

3 Pakumatkalla

Toimittaja Aino Huilajan teos yllätti minut: uutisankkurina tunnettu nainen ottaa ja lähtee, taistelee itsensä irti oravanpyörästä. Hän pakkaa elämänsä pakettiautoon ja suuntaa maailmalle. Pakumatkalla on rohkea ja aito kuvaus unelmien toteuttamisesta. Kustantamon sanoin: ”Pakumatkalla on rehellinen roadtrip syvälle ihmismieleen”.  Aino Huilaja lukee teoksena itse, suosittelen siis äänikirjaa!

2 Elämä ensin

Elämä ensin on Sanna Wikströmin kirjoittama teos nelikymppisistä Annikasta, Pepistä ja Tommista. Ystävysten elämä muuttuu, kun yksi heistä sairastuu vakavasti. Samalla lääkärikäynnillä hän saa kuulla olevansa raskaana. Teos on onnistunut kuvaamaan ääripäätunteita ja -tunnelmia sekä vakavan sairauden varjoja: Miltä tuntuu odottaa kuolemaa ja kantaa sisällään uutta elämää? Elämä ensin on raskaasta aiheestaan huolimatta kevyehkö ja helppolukuinen kirja ystävyydestä, sisaruudesta, elämästä. Se koukuttaa sopivasti. Kirjan epilogi on yksi hienoimmista lukemistani. Se sai minut itkemään.

1 Tämän naisen elämä

Helmi Kekkonen kirjoitti, Pihla Viitala luki. Minä pysähdyin – voiko näin autenttista ollakaan? Ahmin kirjan hetkessä. En olisi malttanut painaa stoppia tai pausea kertaakaan. Nopeutin lukijan 1,3-tasoon, mutta autenttisuus ja aivan omanlainen apaattisuus säilyivät. Tämän naisen elämä on kertomus Helenasta, joka menetti sairaan äitinsä nuorena. Kekkonen kuvaa tarkasti ja lempeällä katseella Helenan matkaa teini-ikäisestä aikuisuuteen. Miten äidin sairaus ja kuolema vaikuttavat Helenaan? Voiko traagiset tapahtumat unohtaa? Tämän naisen elämä on kiehtova ja pysäyttävä, se jättää lukijaan aivan erityisen muistijäljen.

Mitä yhteistä on kaikilla listaamillani, jollakin tasolla koukuttavilla ja kepeillä, kirjoilla? Ne ovat suomalaisia. Niissä seikkailevat Juhat, Tiinat, Maijat ja Pekat. Tarina käynnistyy heti ja noudattaa pitkälti ns. tavallista draaman kaarta. Huomaan pitäväni juuri tästä. Suomalaisuudesta, struktuurista. Ei liikaa korulauseita, ei liikaa henkilöhahmoja, ei liikaa taustoitusta eikä kuvailevia sanoja.

Millaisia kirjoja sinä tykkäät lukea tai kuunnella?

Voit lukea täältä aiemmin suosittelemistani kirjoista. 

Tähän on tultu

Minna

puheenaiheet kirjat oma-elama
Kommentit (4)
 1. Kiitos vinkeistä! Kaikki kuluttamisesta odottaa (t)yöpöydällä!

  1. Tartu ihmeessä kirjaan! Se oli hyvä.

   Minna

 2. Kiitos kirjavinkeistä! Tämän naisen elämä Pihla Viitalan lukemana houkuttelee.

  1. Kiva, jos sait vinkkejä! Tuo Tämän naisen elämä oli jollakin tavalla todella autenttinen ja hyvä, suosittelen.

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *