Minun Turkuni

Asun Turussa. Olen aina asunut. Viihdyn kotikaupungissani, nautin sen maisemista ja mahdollisuuksista. Turku on minulle juuri sopivan kokoinen, tuttu ja turvallinen. Rakastan Turkua. Erityisesti rakastan kesäistä Aurajokirantaa, lempikahviloideni tunnelmaa ja cafe lattea.

Vienkin teidät pienelle Turku-kierrokselle, jossa kerron lempipaikkani, -ravintolani, -kahvilani sekä kaupunkikävelylenkkini. Pitkälti pysyttelemme jokirannassa ja sen tuntumassa – nyt mennään, hyppää kyytiin!

Turun jokiranta vähätori

Jokirannan kahvilat ja tunnelma houkuttelevat

Parasta on Aurajokiranta. En koskaan kyllästy sen varrella kuljeskeluun, lenkkeilyyn ja istuskeluun. Jokiranta kannattaa koluta päästä päähän: aina Tuomaansillalta Turun linnalle ja linnaa vastapäätä olevalle telakkarannalle. Eniten pöhinää on Tuomiokirkon ja kaupungin suunnalla, mutta erityisesti kesäisin myös linnan pään jokiranta vehristyy ja vilkastuu.

Aurajokirannassa mieli ja sielu lepäävät.

Nautin jokivarressa kuljeskelusta ja pitkistä, aurinkoisista kahvihetkistä. Suosikkikahvilakierros menisi näin: ensin piipahdus Vähätorin Cafe Carreen. Terassi on aurinkoinen päiväkahviaikaan, latte Turun parasta ja henkilökunta ystävällistä. Kahvilassa on pieni putiikki, joka myy mm. Iltasatu Designin koruja.

Kävellessä rantaa Turun linnan suuntaan vastaan tulee toinen lempparini, Art Cafe. Kun jatkaa matkaansa teatterisillalle, Apteekkimuseon kupeessa sijaitsee idyllinen Cafe Qwensel, josta saa mm. iltapäiväteekattauksen. Joen toisessa päässä on Manuela, ja hieman pidemmällä Göran. Molemmat kokemisen arvoisia. Göranista saa ihanaa lohikeittoa lounaaksi. Suosittelen!

Cafe Latte Turussa

Telakkarannan nosturit vangitsevat katseen

Jostain erikoisesta syystä olen aina pitänyt telakkanostureista. Niissä on ihmeellistä taikaa. Lenkkeilen usein juuri näissä maisemissa ja pysähdyn aina nostureilla. Katselen ja kuvaan niitä mielelläni.

Telakkaranta on rakentunut aivan uudenlaiseksi viime vuosina: siellä asutaan, liikutaan ja ruokaillaan.

Telakkarannan yhden raanan alle avattu ravintola Crane 22 tarjoaa jokinäkymän, hyvää ruokaa ja virkistäviä juomia vuoden ympäri. Cranen ruoka, tunnelma ja palvelu ovat erinomaiset. Miljööstä puhumattakaan.

Telakkaranta Turku

Turku on mäkien luvattu kaupunki

…ja Kakolanmäki on hieno paikka! Turusta löytyvät lisäksi mm. Luostarinmäki, Puolalanmäki ja Vartiovuorenmäki, joissa kaikissa kannattaa piipahtaa. Jos ehdit vain yhteen, tutustu ehdottomasti Kakolanmäkeen. Sinne pääsee kävellen, autolla tai vaikka funikulaarilla.

Kakolalta löytyy tietysti entinen vankilarakennus, joka toimii nykyään hotellina (josta olen aiemmin kirjoittanut arvioni) ja asuintalona, ravintola Kakolan Ruusu, Kakolan kruunu -kahvila, Kakolan myymälä (jossa myydään pääasiassa vankien ja lähituottajien valmistamia tuotteita) ja idyllinen Bågeri-kahvila.

Kakolalta näkee merelle – ja oikeastaan koko Turun. Mäen toisella puolella sijaitsee Portsa. Idyllinen puutalokaupunginosa, jonka läpi voi vaikka kävellä keskustaan!

Aurajoen föri

Visit Turku – pakolliset Turku-nähtävyydet

Ehdottomia Turku-nähtävyyksiä ovat Turun linna, Tuomiokirkko, Taidemuseo, Aboa Vetus et Ars Nova, Luostarinmäen käsityöläismuseo ja jokirannan Apteekkimuseo. Lapsiperheiden kannattaa käydä tutustumassa Kupittaalla Seikkailupuistossa (maksuton puisto) ja Samppalinnan maauimalassa.

Suosittelen myös Föli-vesibussikyytiä Ruissalon telakalle, jossa voi nauttia melkein täydelliset pitsat idyllisessä ympäristössä ja ihastella sisustusliike Avelian tarjontaa. Pursiseuran Maininki-ravintola on uusittu, siellä on  ihana terassi, hyvä palvelu ja maukas ruoka. Haaveilen joskus pitäväni elokuiset ystäväkestit siellä.

Ruissaloa kannattaa muutenkin koluta: luonto on uskomattoman upea!

Tähän on tultu!

Tuu sääki!

Minna

puheenaiheet oma-elama suosittelen ravintolat
Kommentit (6)
 1. Cafe Art myös suosikkini, siellä tulee otettua aina maittava korvapuusti kahvin kylkeen. Qwensel on upea, siellä pääsee matkaamaan ajassa taaksepäin kun sehän sijaitsee rakennuksessa joka säilyi Turun palolta. Erinomaiset kuvat muuten, taida olla ammattivalokuvaaja?

  1. Kiitos! En ole ammattikuvaaja, ja vain harvoin kuvani oikeasti onnistuvat. Tässä oli muutama itsenikin mielestä ihan hyvä otos! 😊.

   Minna

 2. No siis turku <3 en ollut niin onnekas että synnyin tänne mutta onneksi tänne voi muuttaa!

  1. Turku on ihana, kesällä superihana! Toivottavasti koronatilanne pysyy hallinnassa ja piipahdukset Turkuun ja muihin kotimaan kohteisiin ovat koko kesän mahdollisia – oma haaveeni on Porvoo. 🙂

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *