Opintovapaalla: toimitustyötä, radiotuotantoa ja reportaasijuttuja

Terveisiä opintovapaalta. Minulta toivottiin jo lokakuun alussa, että valottaisin hieman, mitä journalismiopinnoissa tällä hetkellä tapahtuu. Minun on pitänyt kirjoittaa tämä koostepostaus ainakin tuhat kertaa, mutta se on aina jäänyt joko muiden juttujen tai opiskelukiireiden jalkoihin. Nyt, kun opintovapaa alkaa kääntyä loppusuoralle, on hyvä hetki koota opinnot, tekemiset ja tuotokset yhteen.

Kampusrakennus

Toimitustyö-opintojaksolta eväitä arkiseen toimittamiseen

Toimitustyön opintojaksoa odotin kuin kuuta nousevaa: rakastan tekstin tuottamista, toimittamista, toimituksellista työotetta ja kaikenlaisia luovia prosesseja. Tällä opintojaksolla meidät jaettiin toimituskuntiin, joita jokaista luotsasi toimituspäälliköt (kaksi tai kolme opiskelijaa kerrallaan, omalla vuorollaan) ja ohjasi päätoimittajana toimiva opettajamme. Opintojakson tuotoksiin lukeutuivat kaksi kirjallista uutistyylistä artikkelia, yksi videouutinen sekä yksi kuvareportaasi. Jokaisen piti myös toimia toimituspäällikkönä.

Omat kirjalliset juttuni tein maksuttomasta ehkäisystä sekä ADHD ja opiskelu -teemasta. Videoni työstin Näkyvä nuori, näkyvä runo -projektin tiimoilta, ja kuvarepotaasi syntyi (hah, kirjaimellisesti) kätilöntyöstä. Toimin toimituspäällikkönä ensimmäisessä toimituksessa ja pidin hommasta kovasti – palavereita, suunnittelua, pohdintaa, ”ohjausta” ja otsikkoehdotuksia. Lopuksi toimituspäälliköt päättävät julkaisujärjestyksen.

Kuten opintojaksoon kuuluvassa reflektiivisessä raportissa kirjoitin, opintojakson kokonaissuoritustani kuvaavat tehokkuus, päättäväisyys ja persoonallisuus.

Olen aina pitänyt itsenäisestä työstä ja ollut ”tekijä tyyppi”. Aikataulut ja dead linet sopivat työtapaani. Opintojakso vaati nopeutta, ratkaisukykyä ja oma-aloitteisuutta, myös kokonaisuuksien hallintaa sekä tiimityön taitoa. Tämä oli kaikkinensa opettavainen ja tekijäminää tyydyttävä opintopläjäys. Minusta on kiehtovaa huomata, miten koko ryhmämme – siis toimituksemme – on kehittynyt matkan varrella!

Videon editoimishetki

Journalistisen sisällön kehittämisen opintojaksolla tuotetaan reportaasi

Jousnalistisen sisällön kehittäminen -opintojaksolla meitä opettaa ihana ja taitava Riitta Monto, joka tunnetaan myös Turun Sanomien entisenä päätoimittajana. Monton tyyli opettaa puree minuun, ja nautin valehtelematta jokaisesta sessiosta ja hetkestä hänen opetuksessaan. Opintojakson päätuotos/-tehtävä on kirjallisen reportaasin laatiminen.

Reportaasi on tyylilajina minulle uusi, ja on kiva oppia jotain uutta. Näiden syyskuukausien aikana olemme tehneet reportaasien aloituksia, kommentteja reportaasin kylkeen sekä puineet ja ruotineet kaikkien opiskelijoiden tuotoksia. Olemme saaneet arvokasta palautetta.

Tuotan oman reportaasini kätilöntyöstä, koska kuvareportaasia tehdessäni tein kattavat muistiinpanot ja reissu on vielä tuoreessa muistissa. Olen aloitellut kirjoittamista ja viimeistelen sen marraskuun aikana, viimeistään joulukuun alun dead lineen mennessä.

Turun AMK:n kampusrakennus

Radiotuotannon opintojaksolla heittäydyn suoraan syvään päätyyn

Kolmas isohko opintokokonaisuus tänä syksynä on radiotuotanto. Opintojakso alkoi vasta marraskuussa, ja edessä on todella intensiivinen kuukausi radion äärellä. Tämä on itselleni ihan vierasta, ja useasti pohdin, että minulle juuri tämä on suoraan syvään päätyyn polskahtaminen.

Teemme pareittain ohjelmakokonaisuuden, johon sisältyy kaksi tuntia ohjelman juontoa. Kummassakin pitää olla mukana haastateltava. Minun ja parini ohjelma on Turku Tålk, hyvinvointitekoja Turusta, jossa käsittelemme erityisesti nuorten hyvinvointia ja sen tukemista kaupungissamme. Ensimmäinen lähetyksemme Radio Tutkassa oli torstaina. Ihan kivasti se meni kaikesta jännityksestä huolimatta!

Radiojuontojen lisäksi meistä jokainen toimii tuottajana yhdessä slotissa.

Tällä opintojaksolla olemme toistaiseksi kuulleet perusjuttuja radiotyöstä sekä harjoitelleet juontoja ja radiotekniikkaa pienryhmissä. Hyvä tästä tulee.

Näiden lisäksi olen suorittanut niin kutsuttuja projektiopintoja. Työstän eräälle hankkeelle julkaisun taittoa, ja matkaan on mahtunut kommeluksia: ulkoisen kovalevyn hajoaminen sai minut hermoraunion partaalle ja aikataulun tiukkuus jyskytti takaraivossa monesti tämän projektin aikana. Lopputulos on kuitenkin varmasti ihan hyvä ja visuaalisesti kelpo.

Tähän on tultu.

Minna

Lue aiemmat opintovapaa-juttuni:

Opintovapaan toinen kausi alkoi – top 5 juttua opintovapaalta

Ruuhkavuodet: Kun äidin opintovapaa vihdoin alkoi

Viisi tärkeintä oppia ensimmäisen vuoden journalisti-opinnoista

puheenaiheet opiskelu oma-elama ystavat-ja-perhe
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *