Voihan ruusufinni! Mitä kuuluu ruusufinnille nyt?

Kuten otsakkeesta saattaa arvata, hieman yli puoli vuotta sitten kasvoihin ilmestynyt ruusufinni elää ja voi hyvin. Se ei ole kovin mukava uutinen, ja alan olla korviani myöten täynnä koko iho-ongelmaa. Tai ihosairautta oikeammin. Kirjoitin aiemmin blogissa ruusufinnistäni ja siitä, minkälainen hoitosuunnitelma minulle tehtiin. Jatkoin alkuperäisestä suunnitelmasta liki neljä viikkoa rasvahoitoa, sillä piipahdimme viikon lomareissulla Kreikassa enkä olisi halunnut suun kautta antibioottikuuria ajallisesti siihen.

Ruusufinniä posken iholla
Ihoni ennen lomamatkaa aamulla, kun isommat kraaterit ovat Soolantran avulla saatu kuriin.

Minulla oli kovat odotukset rasvahoidosta, vaikka erilaisissa asiaan erikoistuneissa ryhmissä ja kaikenlaisilla palstoilla varoiteltiinkin, että eihän niistä mitään apua ole oikeasti. Minä uskoin ja toivoin viimeiseen saakka, että olisi ollut. Mutta ei ollut. Molemmat minulle määrätyt ruusufinnivoiteet (Soolantra iltaisin, Skinoren aamuisin) toimivat kivasti alkuun ja hetkittäin muutenkin, mutta mitään isoa ja ihmeellistä niillä ei aikaansaatu. Valitettavasti.

Olin tämän (lopulta liki kahdeksan viikon) voidekuurin aikana ajoittain iloinen ja innostunut, sillä aamuisin iho näytti paremmalta kuin lähtötilanteessa. Usein iltapäivän puolella melkein itkin: kasvot ovat kuin jonkin rokon peitossa! Ja sitä rokkoa en saanut kuriin millään. Iho oli aiemmin vain kirjava, punakka ja sinne tänne ilmestyi näppyjä. Sitten, kun se villiintyy, nousee kipeitä kraatereita leukaan, otsaan ja erityisesti poskipäihin. Osa niistä kehittyy märkäpäiksi, suurin osa sen sijaan vain on ihon alla.

Miten sellainenkin on mahdollista?

Jouduin (ja joudun!) nuhtelemaan itseäni monesti koskiessani kasvojen näppyjä. Niihin ei tietenkään saisi koskea eikä niitä saisi puristella. Arvatkaa, oliko tätä ohjetta vaikea noudattaa?

Lääkerasvoilla saavutettiin lähinnä hienoista ja hetkittäistä ihon kunnon kohenemista, ja tiesin jo viidennen viikon kohdalla, että haen minulle tämän ”koeajan” jälkeen määrätyn 50 vuorokauden antibioottikuurin. Mutkia matkaan toi aurinkoinen lomareissu Kreikkaan. Keskusteltuani lääkärin kanssa päätimme jatkaa rasvoilla matkan jälkeiseen aikaan saakka, ja jos tarve edelleen vaatii, suun kautta antibiootin voi aloittaa hetki matkamme jälkeen.

Minnan kasvokuva
Ruusufinni meikittömällä iholla iltapäivällä ennen matkaamme.

Ruusufinnissä kamalinta omalla kohdallani on se, etten ole tottunut huonokuntoiseen ihoon. Ihossani ei ole koskaan ikinä ollut mitään hämminkiä, ei murrosiässä eikä raskausaikoina, ei imetysaikoina eikä stressaavissa tilanteissa. Koskaan. Ikinä. Huomaan, että kasvoni ihon kunto häiritsee minua niin paljon, että kiukuttaa ja itkettää – miten iho voi yhtäkkiä olla aivan paska? Anteeksi.

Koska asia alkaa käydä psyykeen päälle, selvittelin ihon räjähdystä. Koronarokotteet ja koronan sairastaminen. Sain vihiä asiasta ja lähdin ihan kansanterveystieteilijä-tutkijana selvittämään asiaa. Ja totta se on! Koronarokotteet ja koronan sairastaminen saattavat sekä laukaista ruusufinnin että pahentaa jo olemassa olevia ruusufinnin oireita. Katsoin ihoani aiemmin ottamistani kuvista ja etsin kohtaa, joss se on vielä ollut normaali. Totesin, että sairastumiseni ajoittuu mukavasi juuri toisen rokoteannoksen jälkeiseen aikaan. Näin on käynyt monille (niillä jo edellä mainitsemissani palstoilla), ja tutkimustieto varmistaa asian tieteellisen puolen.

Myös ihotautilääkärit ovat todenneet tämän. Näyttöä siis on!

Harmittava vaiva, enkä siitä ihan vielä päässyt. Osalle aurinko villiinnyttää ruusufinnin, mutta minun kohdallani ihotautilääkäri jo totesi, että saattaa olla, että aurinko tekisi Välimeren iholleni jopa hyvää tässä kohdassa. Näin tekikin. Kreikassa muutamien päivien lomailun jälkeen poskipäät rauhoittuvat, samoin otsa ja leuka.

Minnan kasvokuva Kreikassa otettuna
Ruusfinni-iho parani jonkin verran Kreikan auringossa ja lämmössä. pahimmat kraaterit poistuivat, samoin paihin punoitus. Kuvassa hyvin kevyt meikki, ei peittävää meikkiä lainkaan.

Ihoni näytti paikoin jopa terveeltä, ja parina aamuna ehdin jo miettiä, että ehkä tämä tästä, kunnes kotiin paluutamme seuraavana päivänä peruin pohdintani. Kunnollista paranemista ei nyt taideta ilman antibioottia saavuttaa. Ei ainakaan, kun kotimaassa lämpömittari on plus 15 hujakoissa ja auringon hellivää otetta saa odotella.

Tähän on tultu.

Minna

hyvinvointi terveys oma-elama iho
Kommentit (14)
 1. Kimmolainen
  3.11.2022, 23:40

  Hei.

  Olen kamppaillut ruusufinnin kanssa 3 vuotta. Nyt otin järeät keinot käyttöön. (On ollut tetralysalia yms) mutta tällä kertaa otin skinoren ja soolantra + jätin alkoholin kokonaan ja syön pääasiassa salaatteja ja muuta kevyttä. Ihoni on 95% parantunut ja näyttää todella hyvältä. Kaksikin olutta saa koko naaman taas turpoamaan ja ”leimahtelemaan” joka aiheuttaa näppyjä. Sama myös saunalla ja kovalla liikunnalla. Välttelen näitä kaikkia ja treenaan päivittäin ”kevyesti” salilla. Olen ollut todella tyytyväinen ja suosittelen kokeilemaan samaa. Kroppakin kiittää. 🙂

  1. Hei ja kiitos kommentista ja kokemuksista! Itse en käytä lainkaan alkoholia (ehkä max. kaksi lasia kuohuvaa vuodessa, muuten en lainkaan) ja syön todella terveellisesti. Minulle tomaatti tuntuu olevan hankala, samoin osokeri esim. pullan, keksin, karkin muodossa – nekin olen jättänyt miltei kokonaan pois. Karkkipäivän jälkeen huomaa syöneensä karkkia… Myös kylmä ja kostea ilma on itselleni ihan nou nou.

   Minna

 2. Löysin tänne googlailtuani ruusufinni ja koronarokote. Olen helpottunut. Siksi, että omat epäilykseni minulle puhjenneesta ruusufinnistä ei olekaan tuulesta temmattuja. Osasin epäillä asiaa, koska olen saanut kolmannen koronarokotteen seurauksena hermosärkyjä jalkoihini joita ei mikään muu selitä. Siitä rokotteesta tulee kohta vuosi. Aikaisemmin vielä, minun viisikymppinen ihoni oli kaunis kuulas ja moitteeton enkä ollut koskaan kärsinyt iho-ongelmista en edes teininä tai raskaus ja imetysaikana. Sitten tällä iällä alkoivat iho- ongelmat. Kortisonilla niitä olen hoitanut ja akne tuotteilla. Välillä olen epäillyt allergiaa välillä vaihdevuosien aknea. Hormonaaliseksi tätä arveli terveyskeskuslääkäri ja käski vaan antaa ajan kulua. Välillä ihoni rauhoittuu välillä räjähtää . Tämän blogin luettuani, varaan nyt ajan ihotautilääkärille. Jospa saisin edes jotain apua. Olen ollut ihoni vuoksi todella syvissä vesissä. Mitään en niin kadu kuin ottamaani kolmea koronapiikkiä. Mutta mistäpä tiesin…Tsemppiä kanssasiskot. Kiitos, blogin kirjoittaneelle❤️

  1. Ihanaa, että löysit blogiini! Toivottavasti saat asiantuntija-apua ruusufinniisi. Itsellä tilanne on vähän rauhallisempi kosmetologin tuotteilla, ensi viikolla pääsen kolmen kerran hoitosarjaan – kerron siitä sitten lisää! Toivotaan, että auttaa. 🙂

   Minna

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *