Pieni karhunkierros lasten kanssa – kesä Ruka

Pieni karhunkierros lasten kanssa

pieni karhukierros opaste

Toisena Rukan päivänä, Valtavaaran huiputuksen jälkeen, päätimme lähteä kiertämään Pieni karhunkierros lasten kanssa. Koska jalat painoivat vielä edellisen päivän retkestä, päätimme tehdä hieman sovelletun reitin.

pieni karhunkierros alkaa juuvasta

Lähdimme matkaan Juuman leirintäalueelta, joka onkin Pienen Karhunkierroksen virallinen lähtöpaikka. Matkaa Rukan kylästä Juumaan on noin 22 km. Juumasta suuntasimme Myllykoskelle ja sieltä Jyrävänkoskelle ja takaisin. Matkaa meidän siksak-kävelyllä kertyi n. 11 km ja aikaa kolmisen tuntia, lounastaukoa ei tuohon ole laskettu. Mikäli haluaa nipistää matkasta vielä hieman pois, voi lähteä matkaa myös Oulanka Basecampistä.Tällöin reitillä ei kuitenkaan tule vastaan yhtään riippusiltaa, sillä Kitkajoen ylittävä Niskakosken riippusilta tulee pian Juumasta lähdön jälkeen. Toki Myllykoskella voi mennä ylittämään sillan, vaikka ei kierrokselle lähtisikään.

niskakosken riippusilta pienellä karhunkierroksella

Myllykoskella on mahdollisuus makkaranpaistoon ja vessassa käyntiin. Myllykoskella voi tutustua myös vanhaan, tunnelmalliseen myllyyn, joka on  Kuusamon kaupungin kunnostama Juuman myllyosuuskunnan vuonna 1926 rakennuttama viljamylly. Mylly on ollut toiminnassa vielä vuosina 1947 – 1948.

Pieni Karhunkierros on myös ”pommitettu” täyteen geokätköjä. Lasten kanssa matka meneekin mukavasti niitä etsiessä, kun kätköjen välillä on vain muutamia satoja metrejä.

geokätköilyä Myllykoskella pieni karhunkierrosMyllykoski pienellä karhunkierroksella

Pienen Karhunkierroksen ”juttu” on kosket. Ei korkeat vaarat, vaan kuohuvat kosket. Koskia pääsee ihailemaan päältä, ylhäältä ja vierestä. Tämän meidän reitin varrella saimme nauttia mm. Myllykosken, Aallokkokosken ja Jyrävänkosken kuohuista. Myllykosken yli kulkee riippusilta, josta pääsee kiertämään koko reitin.

Aallokkokoskea pääsee ihastelemaan korkealta kalliolta.

Aallokkoski

Lounastauon pidimme Jyrävänkoskella. Jyrävä onkin yksi Suomen suurimista vesiputouksista. Myllykoskelta tultaessa, Jyrävälle vievät jyrkät ja pitkät portaat. Portaiden alapäässä oli ihanan rauhallista, joten saimme varattua lounasravintolan upealla maisemalla 🙂

lounaspaikka jyrällälounas jyrävälläjyrävällä

Lounaan nautittuamme palasimme siis samaa reittiä takaisin. Kovin oli väsyneitä meidän reipppaat retkeilijät päivän jälkeen. Reitti oli helpompi kuin Valtavaaran huiputus. Haastetta oli kuitenkin mukavasti ja kun vaan uskaltaa antaa lasten mennä ja seikkailla, he keksivät itsekin lisähaasteita matkaan kiertämällä ja kiipeilemällä kaikille mahdollisille kiville ja kannoille.  Illalla käytiinkin tankkaamassan Pizzeria Rukan superhyvät pitsat.

Ensi kerralla täytyy ehdottomasti kiertää koko Pieni Karhunkierros!

pizzeria ruka

hyvinvointi matkat ystavat-ja-perhe hyva-olo
Kommentit (5)
  1. Ellura❤️
    13.8.2021, 20:22

    Pieni karhunkierros oli mahtava, kun se itse kierrettiin. Sen jälkeen tosin jalkoja vähän painoi…😊

    1. No varmasti painoi! Reippaasti kierretty☺️

  2. Teillä ollut mahtavat retkikelit!

    1. Oltiin juuri helleputken aikana,joten oli pohjoisemmassakin mukavan lämmintä😎

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *