Pyhä-Luosto lasten kanssa

Pyhä-Luosto lasten kanssa kesäisissä tunnelmissa

On tainnut Pyhä-Luoston alueen peittää jo lumi, mutta tästä jutusta voit napata vinkit vaikkapa ensi kesän tai syksyn retkeen. Kyllä näitä vinkkejä voi toki hyödyntää osittain jo myös tulevana talvena 🙂 Tai sitten ihan vaan fiilistellä upeaa Suomen luontoa. Pyhä-Luosto lasten kanssa on erittäin mahtava retkikohde!

Nautimme kesälomalla perheen kanssa ensin Rukan maisemista ja sen jälkeen jatkoimme matkaa pohjoiseen kohti Pyhä-Luostoa. Rukan jälkeen Pyhä tuntui uinuvalta kehdolta, mutta meidän perheelle sopi vallan mainiosti.

Pyhätunturin huipullaPyhän valtavia kivimassoja

Tässä muutamat tärpit, jotka toimivat vallan mainiosti lähes ympäri vuoden, ainakin kesällä, syksyllä ja keväällä.

Lampivaaran ametistikaivos

Lampivaaran ametistikaivos sijaitsee Luostolla ja se on yksi harvoista jalokivikaivoksista maailmassa, jonne pääsee vierailemaan.

Lampivaaran ametistikaivos

Vierailu vaatii kuitenkin ensin pienen vaelluksen, sillä autolla ei pääse perille. Lähin parkkipaikka on Ukko-Luostolla, josta on noin 2,5km matka kaivokselle. Reitti on helppokulkuista latupohjaa, jota pitkin monet tulivatkin pienten lasten ja lastenvaunujen kanssa.Me kuitenkin jätimme auton Rykimäkeron parkkipaikalle, koska halusimme hieman mielenkiitoisemman retkipolun. Matka oli sama, noin 2,5 km, mutta reitti kulki pitkospuita ja polkuja pitkin kaivokselle. Matkaan meillä meni noin tunti.

reitti ametistikaivoksellematkalla kaivokselle

Kaivoskierroksen aluksi kuullaan paikan historista ja geologiasta. Tämä osuus oli juuri sopivan lyhyt, jotta 6- ja 8-vuotiaat jaksoivat myös mukavasti kuunnella. Tämän jälkeen saatiin pienet hakut käteen ja päästiin siihen hommaan, jota lapset eniten olivat odottaneet – ametistin kaivuuseen. Ametistikaivokseen laskeutuessa tuli ihan mieleen kohta Lumikki ja Seitsemän kääpiötä Vilkas karkuteilla -kirjasta, jossa kääpiöt laskeutuvat timanttikaivokseensa :). Ametistin kaivuuta

Kaivuuseen oli varattu mukavasti aikaa ja kyllähän sieltä pieniä ametistin paloja jokainen myös löysi. Yhden palan sai ottaa kotiin viemisiksi.

LampivaaraltaAmetistin palojen huuhteluaametistia

Lampivaaralla on kahvio, josta voi ostaa tuoreita leivonnaisia. Me herkuttelimme ihanilla munkkirinkeleillä. Suositeltava puolipäivän retki koko perheelle!

Jaakkolan Porotila

Piipahdimme Jaakkolan Porotilalla vierailtuamme Ametistikaivoksella. Porotila sijaitsee Alakitisellä, lähellä Luostotunturia. Tilalla pääsi syöttämään ja rapsuttelemaan poroja,kanoja ja lampaita. Lapsille annettiin pienet pussukat, jotka sisälsivät porojen ja lampaiden herkkuja. Tilan suloisessa kahvilassa oli tarjolla mm. lettuja jäätelöä. Omat eväätkin olisvat olleet sallituja.Pipapiirissä oli myös keinut, hiekkalaatikko ja pihapelejä.

Jaakkolan porotilaLettuja Jaakkolan porotilallaJaakkolan porotilakissa porotilallasuloinen kahvila Luostolla

Porotilan nettisivujen mukaan, ovat sulkeneet ovensa tältä syksyä, mutta aloittavat marraskuussa porosafarit, sitten kun lumitilanne sallii.

Isokuru

Pyhätunturin ehdottomasti upein nähtävyys on Isokuru. Valitettavasti Isokurun läpi kulkeva reitti oli koko kesäkauden suljettu, rakennustöiden takia (parantavat reitin polkua), mutta onneksi maisemaa pääsi ihastelemaan Isokurun reunalta sekä Pyhäkasteenputoukselta käsin. Isokuru on hämmentävän upea näky, valtava 220m syvä rotko, joka halkoo tunturia.

Isokuru

Me lähdimme tutkimaan Isokurua nousemalla Pyhän huipulle tuolihissillä. Itse Pyhän huippukin on näkemisen arvoinen. Karun kaunis sopii kuvaamaan Pyhää oikein hyvin. Otimme suunnaksi Karhunjuomalammen, mutta seikkailimme omia polkujamme Isokurun rajoitusvyöhykkeen reunaa seuraillen.

isokurumaisema isokuru

Karhunjuomalammella on erittäin hyvät fasiliteetit -pari laavua, päivätupa ja vessat. Me valmistimme retkieväät täällä ennen Pyhänkasteenputoukselle suuntaamista. Karhunjuomalammella oli nimensä mukaisesti myös lampi, mutta uiminen siinä oli kielletty.

retkieväät KarhunjuomalammellaKArhunjuomlammen kota

Kun Isokurun reitti oli suljettu, pääsi kurua ihastelemaan Pyhänkasteenputoukselle vievien rappusten kautta – samaa reittiä ylös ja alas. Rappusia oli useampi sata, joten kannattaa varautua pieneen puuskutukseen. Pyhänkasteenputous on 12m korkea vesiputous, joka sijaitsee siis juuri tuolla kurun pohjalla. Tosin sana ”vesiputous” antaa ehkä hieman harhaanjohtavan mielikuvan paikasta. Se oli paikka, jossa vesi putosi 12 metriä, sillä tavalla pienesti, mutta suloisesti 🙂

Iso kurun puhjallaIsokurun reittiälampi

pyhänkasteen putouksella

Aittakuru

Aittakuru on huomattavasti helpommin saavutettavissa. Se sijaitsee aivan Pyhätunturin juurella. Aittakuru on myös huomattavasti pienempi kuin Isokuru, mutta saa silti katojan henkäisemään upeudestaan. Aittakurussa järjestetään vuosittain Pyhä Unplugged-festarit ja voin vain kuvitella, miten upeaa olisi kuunnella konserttia täällä, saatika esiintyä.

Suuntaa kohti Pyhä-Luotoa lasten kanssa, mikäli etsitte hieman rauhallisempaa retkikohdetta, jossa on kuitenkin mukavasti puuhaa useammalle päivälle.

Pyhän huipulta, karun kaunistaPyhäAarnilampi Luostolla

perhe matkat ystavat-ja-perhe
Kommentit (4)
  1. Kiitos oikein paljon 🙂
   Lyyli

 1. Ihanan aurinkoisia fiilistelykuvia!

  1. Joo, kyllä on ihana katsella aurinkoisia kuvia näin pimeään aikaan 🙂
   Lyyli

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *